lördag 11 mars 2017

#90 V som i vår och Vipers

Idag kom våren. Underbart :-) Firade med att ta en behaglig löptur. På seneftermiddagen var det dags att bege sig till Fortnox Arena. Vipers har sedan tidigare varit klara för slutspel, men nu gällde det att få välja motståndare i kvarten. Efter en mycket konstig avslutning vann Vipers med 8-7 i förlängning och fick med sig två poäng och blev därmed tvåa i världens bästa innebandyliga. Väldigt bra jobbat!
Ska bli spännande att följa kvartsfinalmatcherna mot Pixbo. De har fina dräkter om inget annat.

fredag 10 mars 2017

#91 nånannanism

Idag har jag tänkt på nånannanism... Någon annan betyder oftast att ingen gör det. Tänk om vi alla istället tänkte: Det är mitt ansvar och jag kan göra något åt det. 

torsdag 9 mars 2017

#92 funderingar o Noaks Ark

Igår hade jag förmånen att vara en av talarna på SSUs manifestation med anledning av internationella kvinnodagen. Mina medsystrar som talade var urduktiga och jag är sö glad att vi är många som driver olika frågor framåt. Inte minst kampen för jämställdhet. En kamp vi inte bara kan bedriva den 8 mars utan alla dagar. En fundering är varför det mest är kvinnor som engagerar sig i jämställdhetsfrågan. Männen är många men kvinnorna betydligt fler.
Idag var jag på Noaks Arks årsstämma. Jag blev omvald som ersättare i RNA - Riksförbundet Noaks Ark. Tack för det förtroendet :-) Noaks Ark är en viktig förening som bla arbetar med stöd och information till HIV-positiva, samt stigmat kring HIV. Många fördomar fortfarande.
En fundering till ikväll, vet någon varför hålen som är uppe vid sidorna på påslakan plötsligt är borta? Det är jättesvårt att trä i täcket när jag för det ensam, vilket jag oftast är. 

onsdag 8 mars 2017

#93 På tal om kvinnor och män

"Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv”. Detta är regeringens jämställdhetspolitiska mål. Detta gäller en jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet samt att mäns våld mot kvinnor måste upphöra. 
När jag läser häftet "På tal om kvinnor och män" som Länsstyrelsen get ut, konstaterar jag att det finns mycket kvar att göra. Det duger inte att det fortfarande är stora skillnader mellan flickors och pojkars förutsättningar. Det duger inte att den traditionella heteronormen och därmed typiska könsroller lever kvar inom till exempel arbetsmarknads- och utbildningssektorn. Det duger inte att det fortfarande är stora skillnader mellan kvinnor och mäns löner. De måste snarast utjämnas. Det duger inte att kvinnor är sjuka i högre utsträckning än män och att ohälsotalet skiljer sig så mycket mellan män o kvinnor. Kvinnor drabbas oftare av brott inomhus av en bekant förövare medan det är det omvända för män. Det betyder att vissa kvinnor är otrygga där de borde vara som tryggast. Så kan vi inte ha det. 
Jämställdhetsarbetet måste pågå ständigt och aldrig tas för givet. Vi måste bryta heteronormen och könsstereotypiska föreställningar om hur flickor respektive pojkar "ska vara". Jämställdheten är en av de viktigaste jämlikhetsfrågorna och måste därför vara i fokus. Både kvinnor och mäns erfarenheter, värderingar och kunskaper måste försvaras och utnyttjas. Alla vinner på ett samhälle utan över- och underordning, utan klasskillnader, utan patriarkat, rasism eller homo- och transfobi, ett samhälle utan fördomar och diskriminering. Sverige ligger i flera avseenden långt fram när det gäller jämställdhet, men fortfarande har kvinnor lägre löner än män. Kvinnor har inte samma möjligheter som män att göra karriär och utvecklas i sitt arbete. I skolan presterar pojkar i genomsnitt sämre än flickor. Fortfarande värderas maskulint högre än feminint och män är fortfarande generellt överordnade kvinnor. Mäns våld mot kvinnor är fortfarande ett stort samhällsproblem. Det är en viktigt att bryta könsnormer tidigt. Jämställdhetsarbetet måste börja i unga år. Ju äldre vi blir desto mer är vi fast i gamla mönster. Skolan måste få in jämställdhetsarbetet i vardagen och inte bara som en temavecka då och då. Vi måste alla delta i jämställdhetsarbetet, påtala när vi upptäcker stereotypiska könsroller och ojämställdhet. Detta arbete måste ständigt pågå, inte bara idag - sen 8 mars - utan alla dagar, året om. 
(Denna text är delvis återanvänd, men det brukar ju betraktas som bra med återanvändning (-:)

tisdag 7 mars 2017

#94 mötestisdag med brunblöt filt över sig

Tisdagar är i regel mötesdagar. Idag var inget undantag. Vi började med frukostmöte på biblioteket. Vi är ett gäng sossar som träffas där varje tisdagsmorgon. Vi gick genom snö o kyla till kommunhuset, tur att det är nära, för att ha gruppmöte inför kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan sammanträdde vi. Efter att ha varit hemma med hos Molle fortsatte dagen med möte. Kommunstyrelsen sammanträdde. Många beslut och många bra informationsärenden under dagen. Bland annat trafikplats Fagrabäck, höjd byapeng, ny simhall och bostadsförsörjningsprogram. Kommunpolitik är verkligen från stort till smått. Under dagen har jag och Åsa också lämnat in en motion om ett mer jämställdt arbetsliv. Vi fick mycket hjälp av Julia! 
Idag har Ungern bestämt att de ska bygga läger där asylsökande ska bo i väntan på besked. Usch! Europa blir brunare och fulare. De goda krafterna är dock fortfarande fler och vi får inte låta denna bruna filt lägga sig som en förlamande blöt sörja över oss. Att låta barn på flykt, bo inhängnat måste definitivt bryta mot barnkonventionen och många av dess artiklar. Jag ska skriva mer om detta senare. Är alldeles för trött och upprörd nu. 

måndag 6 mars 2017

#95 måndag

Idag har det varit "beredningarnas dag" Startade med Kommunstyrelsens beredning, där jag ersatte Åsa. Sen blev det utbildningsnämndens beredning. Det var fullt upp idag med olika ärenden. Mycket att fundera kring. Blev presenterade för en ny medarbetare. Det blir bra. 
Efter att ha varit hemma hos hunden en sväng hade vi integrations- och mångfaldsberedningen. Där vi bla diskuterade kommunens medverkan i Växjö Pride. 
På beredning bereder, förbereder, man ärenden inför nämnd och/eller styrelse. Arbetet i en beredning brukar vara konstruktivt. Ett bra arbetssätt. 
Under kvällen har vi haft möte med kommunala gruppen - alla sossar som är förtroendevalda är välkomna dit. Idag diskuterade vi ärendena som ska till kommunfullmäktige. Vi hade också speeddejting med olika nämnder/styrelser, där våra gruppledare fick berätta vad som är på gång. Rolig idé. 
Fortsätter mitt kollande på "Bron", bara ETT avsnitt innan jag somnar. 
God natt! 

söndag 5 mars 2017

#96 vilodag

Vaknade upp i paradiset. Lugn dag. Kollat ännu mera "Bron". Vilat. Ikväll blev det vinter. Jag ogillar vinter, men ogillar den globala uppvärmningen ännu mer. Ska vi förbjuda vinter i välfärden? 

lördag 4 mars 2017

#97 Ska vi tolerera intolerans?

Lördag. Tänker att jag ska sova lite längre men det går inte. Ut med hunden, lite morgon-tv o sen träning. En runda till Erikshjälpen. Vårmarknad på torget. Hem o städa. Som vanligt kollar jag mitt FB-flöde o läser krönikor och artiklar. Människor kommenterar de som kommenterar uppseendeväckande saker om Sverigedemokraterna. "Vi måste tolerera att vi har olika åsikter". "Vem ska börja visa tolereras?" Jag kommer aldrig att tolerera rasism och främlingsfientlighet, att någon talar om för ett barn att "Detta är inte ditt land." Jag kommer aldrig att tolerera att alla människors lika värde inte respekteras. Så, ja - jag tolererar inte intolerans. 
Jag är glad att Värdegrundsarbetet i förskola och skola är tydligt. För barnen är vårt hopp mot den bruna sörjan. På skolverkets sida kan du läsa:

"Värdegrundsarbetet sker överallt och hela tiden. Barn och elever ska känna sig trygga och få vara som de vill vara. De ska kunna påverka sin egen skolsituation genom delaktighet och inflytande och samtidigt utveckla förmågor för att aktivt kunna verka i demokratin.

De grundläggande värden som förskolans och skolans värdegrund omfattar ligger i linje med de värden som vårt demokratiska samhälle vilar på.

Värdegrunden omfattar

  • människolivets okränkbarhet
  • individens frihet och integritet
  • alla människors lika värde
  • jämställdhet mellan könen
  • solidaritet mellan människor"
Människolivets okränkbarhet. Det är vackert och långt ifrån Sverigedemokraternas syn på mänskligheten. Solidaritet istället för att bara se till sitt eget. Att kunna se bortom sin egen horisont. 

Nu sk jag kolla "Bron" - hopplöst efter. Det är jag medveten om. 

fredag 3 mars 2017

#98 Värnplikt och skolplikt

Jag välkomnar regeringens förslag om allmän värnplikt. Några ungdomar på morgon-tv tyckte också att det var en bra idé. Mest för att de tyckte att ungdomar behöver "uppfostras" :-) Jag tror inte att det var det regeringen tänkte på i första hand. Nu kommer ju inte alla att behöva göra värnplikt men tror att det är bra att ungdomar med olika bakgrund får en gemensam erfarenhet. Här har också skolan en stor funktion att fylla. Därför oroar skolsegregationen mig. Den beror ju dels på bostadssegregationen men enligt mig också på det fria skolvalet. Jag tror absolut inte att obligatoriskt (numera bytt till aktivt) skolval är lösningen. Tvärtom visar forskning. "Eftersom folk inte väljer som vi tycker att de ska göra finns det inte någon anledning att tro att ett obligatoriskt skolval skulle minska segregationen eller öka undervisningskvaliteten. Snarare tvärtom." (Dany Kessel)
Idag har jag besökt två skolor i Växjö. Två väldigt olika skolor. Första var jag tillsammans med utbildningsnämndens ordförande på Braås skola, en F-9 skola. På eftermiddagen var jag och Åsa på Växjö internationella grundskola, en friskola, även den F-9. Båda skolorna har engagerade pedagoger och intresserade elever och jag har två positiva upplevelser. För mig är likvärdighet viktig. Alla elever i Växjö kommun ska få utbildning med bra kvalité, så att de kan nå sina mål o utvecklas. Att utbildningen ska vara likvärdig betyder inte att skolorn måste vara lika. Mångfald berikar. Skolan är, oftast, och bör förbli en plats där barn o unga möts och där olika erfarenheter delas med varandra. 




torsdag 2 mars 2017

#99 Laget är starkare än jaget

Att vara i ett lag är galet bra. Oavsett om det gäller idrott eller politik. Jag är så glad att jag får vara en del av ett lag. I det här fallet tänker jag på mina socialdemokratiska kamrater. Ibland när jag känner mig liten och värdelös, finns de där o peppar o inger mod och hopp. Ibland när jag har låg energinivå och har slut på smarta idéer, är de på topp o sprudlar av energi. Vi hjälps åt, vi skrattar tillsammans, är glada och förbannade tillsammans. När jag behöver finnas någon annanstans, har de förståelse och kan ersätta mig om det behövs. De är dessutom fina vänner. Tillsammans är bra. Idag åt jag lunch med en spelare i laget. Han heter Carl-Olof Bengtsson, mera känd som Kula. När jag träffat honom och fått prata med honom en stund, känns det mesta lite lättare, lite roligare och lite mer meningsfullt. För detta att vara i opposition är lite frustrerande ibland. Kula kan dock konsten att få mig att vilja lite mer, lite till, lite oftare.
Laget är alltid starkare än jaget. 

onsdag 1 mars 2017

#100 Blogg100

Idag har jag anmält mig till Blogg100. Det innebär att jag from idag ska posta ett nytt blogginlägg varje dag 100 dagar i rad. Inläggen kommer ibland att vara mer utförliga och vissa dagar intetsägande, men förhoppningsvis sätter det igång min kreativitet när det gäller bloggandet igen. Varför det är extra viktigt med blogg100 nu, hur Blogg100 kom till och hur du anmäler dig kan du läsa om här
Ikväll ser jag fram emot att vår finansminister, Magdalena Andersson gäster Växjö samt att ombuden i Kronobergs län till S-kongressen i april ska samlas. Är otroligt hedrad att vara ett av ombuden. Det bli spännande och lärorikt. Många motioner ska avhandlas och politik formas. Kommer såklart också att bli roligt att träffa andra sossar från hela Sverige. Innan kvällen ska jag dock läsa diverse handlingar samt klura på en motion och skrivelse. Försöker dessutom bota min förkylning med masalate.