söndag 14 december 2014

Min själs boning

Min kropp är mitt tempel. Om jag inte är rädd om min kropp, var ska då min själ bo? Jag försöker sköta om den på bästa sätt så att den ska må så bra som möjligt. Bra mat och träning som gör mig stark och hjälper mig att orka. 
Konstaterar att jag inte är 25 längre. Ögonen bråkar lite, eller har den lilla texten på förpackningar förändrats och blivit suddigare? Lederna är också lite kinkigare, är inte smidig som en panter precis och efter att ha suttit på golvet krävs det lite extra för att räta ut kroppen och komma igång.  I mitt ansikte ser jag spår av tiden, känner knappt igen kvinnan jag möter i spegeln på morgonen, men det brukar rätta till sig efter en timme eller så. Runt munnen och ögonen finns linjer som vittnar om ett ansikte som har skrattat och gråtit. Kisat mot solen och grimaserat. Mina armar börjar bli lite slappa, mina händer har åldrats och huden börjar få bruna fläckar. De bara fanns där, helt plötsligt. Mina bröst pekar inte framåt, mer lätt neråt, utåt. De är inte heller så fasta, snarare behagligt mjuka. Faktiskt. Min mage har fått en liten bulle mitt på, men den är mjuk för någon att vila sitt huvud mot. Huden på min rumpa har fått några gropar, liksom mina lår och huden har på något sätt blivit "för stor". Mina knän har fått en konstig brun färg och på mina vader börjar det komma små, små utbuktningar som inte fanns där förut. Mina hälar har obehagliga torrsprickor på vintern och mina tår kröker sig mer för varje år. 
Min kropp är mitt tempel. Därför försöker jag älska den och känna vördnad inför det som händer. Acceptera förändringar. Det är inte alltid så lätt, men det går. Ett tempel som åldras får också mer charm, en patina som är svår att efterlikna och får en egen karaktär. Min kropp är min och jag har ett ansvar att sköta om den så bra jag bara kan, men också att följa med förändringarna. 
Ser på TV idag om utseendefixering. Hos flickor börjar den redan i femårsåldern enligt forskarna. Hör hemskheter som att flickor i England, som är femton år, blir gravida gång på gång och gör aborter, bara för att få större bröst. Ser en 27 åring som redan gjort ett antal botoxbehandlingar. Mot vilka rynkor då, frågar jag mig. Unga kvinnor gör ingrepp mot sin kropp, mot sitt tempel. Bröstförstoringar, läppförstoring (som för övrigt aldrig blir bra), lägger till och drar ifrån. Det är sorgligt. Ungdomar, framförallt flickor, känner idag större o större press på att se ut på ett speciellt sett. Media, internet och reklam hjälper till att driva på. Genom sociala medier och bloggar delas och kommenteras bilder gällande utseende, vilket leder till att trigga igång fixeringen ännu mer. Du gillas eller ogillas, dissas eller hissas. Ungdomar mår allt mer dåligt, de ska prestera så mycket inom alla områden, vara på topp och dessutom dela med sig av sina lyckade liv på sociala medier och bli bedömda där. Att vara tonåring och ung vuxen är jobbigt nog som det är. 
Jag skulle aldrig orka vara 20 år igen. Det verkar vara väldigt jobbigt.
Jag ser på min kropp. Känner med mina händer över min hud, mina mjuka bröst och min mjuka mage. Tänker att detta är min själs boning. Här ska jag leva många år till. Jag ska vara rädd om den och inte förvanska den. Vara stolt över att den bär mig, att den orkar inhysa mig. Älska den för att den tar mig framåt i livet, för att den påminner mig om vad jag varit med om. 
Min kropp är mitt tempel. Om jag inte är rädd om min kropp, var ska då min själ bo?

onsdag 3 december 2014

Bråk om budgeten förödande för den svenska skolan

OECD är nu klar med sin granskning av svenska skolan. De påvisar fler brister och pekar ut framförallt tre områden.
Den svenska skolan måste bli ner jämlik. 
Högre förväntningar på elevernas prestationer
Bättre lärarutbildningar och rekrytering av lärarstudenter

Den socialdemokratiska samarbetsregeringen är beredda att satsa på skolan och vill fokusera på tre områden: tidiga insatser för barn med större behov, bättre lärarrekrytering med höjda lärarlöner som kopplas till pedagogisk utveckling och högre jämlikhet i utbildningssystemet, med extra resurser till mer behövande skolor. Idag förväntas Sverigedemokraterna och alliansen fälla en budget med satsningar på skolan. Det är beklagligt. Den svenska skolan, elever och lärare, behöver en rödgrön regering med en budget där man satsar på välfärden. 

I Växjö styr ju som bekant alliansen och miljöpartiet i den sk femklövern. Socialdemokraterna och vänsterpartiet valde att satsa mycket pengar på skolan. Alliansen valde skattesänkningar. Demografipengarna  blir mindre än vad man först räknat med och därmed blir det ännu mindre pengar till Växjös skolor. 

Jag är orolig för den svenska skolan. Alla partier pratade om skolan i valrörelsen och lovade mycket. Nu är det upp till femklövern i Växjö att visa att de menade allvar. Nu är det också upp till alliansen i riksdagen att visa om de vill samarbeta för ett bättre Sverige eller låta prestige öppna vägen för ett kaos, där Sverigedemokraterna håller i taktpinnen.      

måndag 1 december 2014

Tack för förtroendet!

Idag fick jag det stora förtroendet av socialdemokraterna i Växjö att vara kommunalråd tillsammans med Åsa Karlsson Björkmarker den kommande mandatperioden. Jag ska också var vice ordförande i den nya utbildningsnämnden. Jag är glad, stolt och hedrad och lovar att göra mitt bästa. Tack alla för förtroendet!
Växjö är en segregerad stad, det måste vi ändra på. Vi måste skapa ett Växjö som håller ihop. Segregationen märks bland annat i skolresultat och folkhälsa. Så kan vi inte ha det. Vilken stadsdel du bor i ska inte påverka varken dina betyg eller ditt mående. Skolan har ett stort uppdrag och jag tror att det kommer många fördelar ur att vi nu kommer att ha en nämnd för både grundskola och gymnasieskola. Det ska bli spännande att se vad vi kan åstadkomma. Skolan ska fokusera på lärande, så att alla barn får den hjälp de behöver när de behöver den - så tidigt som möjligt, redan i förskola om vi ser behoven då. För att klara det behöver vi fler vuxna i skolan. Vi måste satsa på fler speciallärare och bygga ut elevhälsan. Ett barn som mår dåligt har inte särskilt bra förutsättningar för inlärning. Vi måste också lyssna på de vuxna som redan idag finns i skolan. Vilka förutsättningar behöver läraren för att kunna optimera sitt lärande och mötena med barnen och ungdomarna? Vi måste minska grupperna i framförallt de lägre klasserna och på förskolan, så att läraren kan se varje enskilt barn men också så att arbetsmiljön blir bättre för både barn och vuxna. 
De barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer måste ges möjlighet att delta aktivt i både skola och fritid. Skolan måste vara helt avgiftsfri och insamlingar av alla slag måste slopas. Inget barn ska behöva ha ont i magen för att hen inte har skridskor eller matsäck med sig. 
Jag upplever att jämställdhetsarbetet i Växjö levt ett undanskymt liv ett tag. Det är dags att ta tag i det ordentligt genom att bland annat göra årliga lönekartläggningar. Det är ju inte klokt att kvinnor jobbar gratis efter 15:53 på en dag, eller fr.o.m. den 12 november och året ut.  
För att skapa ett Växjö som håller ihop måste vi få ett jämlikt Växjö där grupper inte ställs mot varandra. Vi måste bekämpa vardagsrasismen varje minut och avliva många av de myter som cirkulerar. För att skapa ett Växjö som håller ihop måste vi också ha betydligt mer dialog med växjöborna om hur deras Växjö kan utvecklas. När jag skriver Växjö menar jag Växjö kommun. Vi har en fantastisk landsbygd och många orter med potential.    
Detta är några av de frågor som jag brinner för och lovar att arbeta för de närmsta åren. Påminn mig gärna om jag glömmer bort det! Jag kanske springer för snabbt, eller irrar in mig i en tunnel. Säg till mig då. Jag jobbar för invånarna i Växjö kommun, men jag är också socialdemokrat och kommer därför att driva socialdemokratisk politik, om än i opposition. 
En politik som har sin grund i frihet, jämlikhet och solidaritet.

tisdag 25 november 2014

Manifestationer, bara för "vänsterfolk"?

Dags att ta tag i bloggen igen - på allvar! Det har varit så mycket att skriva om den senaste tiden, att jag istället blivit paralyserad... Skriver därför inte om allt som hänt. Måste ändå nämna att KDs idiotiska motion om samvetsfrihet i vården, röstades ner i fullmäktige idag. Tack o lov att de andra borgarna tog sitt förnuft till fånga efter mediastorm.

Har gjort en reflektion flera gånger, så även idag.
   Idag var det internationella dagen mot våld mot kvinnor. Den instiftades av FN 1999 för att uppmärksamma det våld som huvudsakligen mön utsätter kvinnor för. Våld mot kvinnor är ett hinder för jämställdhet och orsakar såväl enskilt lidande som skada för samhället. Jag var på Kafé de luxe ikväll, där dagen uppmärksammades med musikinslag och insamlingar till kvinnojouren. Jag är då och då på olika tillställningar som handlar om att uppmärksamma olika grupper i samhället som behöver uppmärksammas av olika skäl. Det kan vara kön, etnicitet, sexualitet och så vidare. Tillställningar som bygger på alla människors lika värde.
   Så nu till min reflektion. Det som är slående när jag besöker de här tillställningarna är att det oftast bara är "vänsterfolk" som är delaktiga. Jag ser sällan eller aldrig aktiva högerpolitiker på manifestationer och uppmärksamhetsdagar. Jag skulle gärna vilja veta vad det beror på. Det kan väl omöjligt bero på att högerkanten inte är intresserade att uppmärksamma orättvisor, våld och kränkningar? Beror det på att vänstern har en större tradition av att manifestera och demonstrera?  Jag är uppriktigt fascinerad av fenomenet. 

lördag 25 oktober 2014

Mitt oredigerade liv

Det är novembermörkt trots att det bara är oktober. Jag är redan trött på och av mörkret. Samma visa varje år och jag VET att det går över, fram emot mars... Visst, hösten är vacker i sitt vemod och livet ter sig lite lugnare. Tid för reflektion och eftertanke. Ändå, detta mörker som klistrar fast vid mig som ett urtuggat BUGG och vägrar släppa taget. "Förbanna inte mörkret - tänd ett ljus" Jag tänder värmeljus, stearinljus, gröna ljus, vita ljus, doftljus, hemgjorda ljus och fakeljus... men mörkret fortsätter vara lika mörkt, lika slukande, lika efterhängset... Men som sagt, det går över, denna gång också.
Förvånar mig över alla människor som på Facebook har så fantastiska liv medan jag lever novemberrusk. Ni plockar svamp o lagar sedan de mest fantastiska omeletter, ni arrangerar de mest exklusiva stilleben av ljus och ljuslyktor jag någonsin sett, ni lagar underbara middagar till alla Era vänner, ni reser på spännande resor med era partners, ni pyntar o fixar med era hus så jag blir helt tagen, gör utvecklande aktiviteter med era barn och ungdomar... Missförstå mig inte, jag missunnar Er inte detta, möjligtvis avundas jag Er lite. Jag dricker bag-in-box vin halvsovandes i soffan, somnar utan att tvätta bort mascaran, matavfallssoporna möglar under diskbänken, jag har vissna begonior i mina fönster som ingen tar bort, min bil är full av löv och hundhår, min träningsväska står oupppackad i hallen (kom just på min resväska från Indien - oupppackad sen februari), påskriset står ännu kvar, jag äter youghurt o granola till kvällsmat (passar bra med Chardonnay :-)) och har högar överallt som någon borde sortera. Jag avundas och imponeras av hur alla orkar. 
Tänker ändå att det kanske finns någon mer som jag. Fler som är trötta. Som inte orkar. Så för alla Er, har jag bestämt mig för att under en vecka dela med mig av mitt liv genom bilder på twitter under #mittoredigeradeliv Det kanske kan vara en tröst för någon. Någon som jag, som vet att det vänder där någon gång i mars... Som Peter LeMarc sjunger "Det finns inget bättre än när det vänder" - tills dess... Have Fun! 

måndag 20 oktober 2014

Because I am a Girl

70 % av världens fattiga är flickor och kvinnor. Flickor i hela världen diskrimineras dagligen, just för att de är flickor.  Att satsa på flickors utbildning är ett av de mest effektiva sätten att bekämpa fattigdom. När flickor och kvinnor utbildar sig och senare får arbete investerar de en större del av sin inkomst i sin familj och omgivning än män gör. Det leder till att hela samhället lyfts ur fattigdom.  
Varje dag tvingas 25000 flickor under 18 år in i äktenskap , en tredjedel av flickorna i utvecklingsländerna gifter sig innan de fyllt 18 år. Flickan ses som en mor och hustru, vilket bland annat innebär att hon inte får gå i skolan och utbilda sig. 65 miljoner flickor i världen går inte i skolan. Istället isoleras de från samhället, förlorar kontakten med sina vänner och får inte längre bestämma över sitt eget liv. Graviditet och olagliga aborter är de vanligaste dödsorsakerna bland flickor 15-19 år i utvecklingsländerna. 140 miljoner kvinnor i världen lever med komplikationer efter könsstympning. Att födas till flicka är att få en sämre start i livet.  
Vi behöver lagstifta om minimiålder för äktenskap. Vi måste också stärka flickor så att de kan stå upp för sig själv och föra sin egen tala, men framför allt måste vi påverka vuxna, föräldrar  och beslutsfattare om hur barnäktenskap påverkar flickor negativt. Det viktigaste är att se till att alla flickor får utbildning. Utbildade flickor gifter sig senare. 
Organisationen Plan arbetar med att förändra attityder som gör att barnäktenskap och könsstympning förekommer. Jag stödjer deras arbete genom att vara Flickafadder, det kostar mig 100 kronor i månaden. Om du också vill stödja Plan, så kolla i plansverige.org

Dags att ta tag i detta

Så, nu är det dags att ta tag i bloggen igen. Driva en aktiv oppositionspolitik i Växjö. Drömma mina drömmar. Förändra det jag kan förändra. Komma ihåg vad som är viktigt. Våga lyssna på mitt hjärta. Vara Malin. 

söndag 21 september 2014

En vecka efter 1448 dagar till nästa

En vecka sedan valet. Ännu är inte den slutgiltiga rösträkningen i Växjö kommun färdig men mycket tyder på att alliansen med Bo Frank i spetsen och Sverigedemokraterna i hasorna fortsätter att regera i Växjö. Sverigedemokraterna i Växjö har varit osynliga i valrörerelsen. De har inte kommit till några av alla de debatter samtliga partier blivit inbjudna till, de har inte setts till på gator och torg och inte funnits för att svara på frågor. En av alla dessa fantastiska elever, från en av alla de Växjös skolor som besökte oss i valstugorna de sista veckorn innan valet, frågade mig varför Sverigedemokraterna inte hade någon valstuga. Givetvis kunde jag inte svara på frågan, men den är berättigad. De senaste fyra åren i fullmäktige har de inte heller varit särskilt aktiva. Antal motioner kan jag räkna på halva ena handen, interpellationer minns jag inga och insändare och debattartiklar har lyst med sin frånvaro. Ju mindre Sverigedemokraterna pratar, desto fler röster? Så ni Växjöbor, som har röstat på SD, hur vet ni vad ni får? Vet ni vad Sverigedemokraterna vill med Växjö? Jag frågar för att jag är nyfiken och vill förstå. Att Sverigedemokraterna  ökade i riket är inte förvånande, men beklämmande. Den högerpolitik som styrt landet de senaste åtta åren har banat väg för detta. Klyftorna mellan människor som har och inte har, har ökat. De som har mycket har fått mer och de som haft lite har fortfarande lite. En sådan politik skapar rädsla, i alla led, för att förlora det man har. Det är som bekant, lättare att sparka neråt. Skylla på "dom". Skylla på någon du inte känner. Någon, som du aldrig behöver stå öga mot öga med. Någon, vars livshistoria du aldrig har hört och aldrig kommer att höra. Någon, som redan är lite mer sårbar än du. Någon, vars tårar du aldrig behöver torka och någon vars skratt du aldrig behöver dela. Någon, som inte riktigt "passar in". I ett samhälle som ställer grupper mot varandra, föds rädsla och fördomar. Därför är det inte förvånande att Sverigedemokraterna får fler väljare. De spelar på din rädsla och ger dig en syndabock. Så här uttryckte Olof Palme det:
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framförallt ett uttryck för okunnighet och rädsla. Okunnighet om andra människors särart, rädsla för att förlora en position, ett socialt privilegium, en förhandsrätt"
Stefan Löfven har ingen lätt uppgift framför sig. Förutsättningarna för att skapa "Ett bättre Sverige för alla" kunde ha varit bättre. Men nu är vi där vi är. Jag hoppas verkligen att det lyckas.
Här i Växjö avvaktar jag sluträkningen lite försiktigt. Jag hade gärna sett en annan kommunstyrelseordförande. 

söndag 14 september 2014

#0 Fantastisk valrörelse!

Då var det dagen D. När jag åkte från Almedalen i somras och bestämde mig för att blogga alla dagar fram till valet, kändes det långt borta. 75 dagar. Nu är vi här! Äntligen! Bloggandet har gått sådär. Jag har i och för sig bara missat en dag och det var för att jag somnade i soffan av utmattning. Blogginläggen har varit av olika kvalité, men jag gjorde det! 
Valkampanjandet har däremot gått väldigt bra. Aldrig förut har socialdemokraterna i Växjö jobbat så hårt. Vi har värvat nya medlemmar men framförallt haft många samtal med Växjöbor om Växjös framtid. Vi har lovat att våra samtal och våra dörrknackningar ska fortsätta efter valet. För mig är dialogen med Växjöborna otroligt viktig och givande. Jag har mött fantastiska människor och lärt mig mycket under den här valrörelsen. Det är jag tacksam för. 
Idag fortsätter vi och kör den sista spurten. Jag har redan varit o delat ut valsedlar i en vallokal. Under dagen blir det fler samtal samt ett par timmar vid en vallokal. 
Ikväll har vi valvaka på PM men innan dess hoppas jag kunna ta en promenad med min hund och ett varmt bad. Samla ihop tankarna lite. Min klänning som jag hade tänkt ha har inte kommit med posten :-( men som min son sade -Mamma du har ju väldigt många andra klänningar!
Tack och lov hänger ju inte valresultatet på min klänning. Väljarna ska säga sitt. Sen är det bara att vänta och se.

lördag 13 september 2014

#1 Imorgon väljer du


Valet på imorgon är viktigt på många sätt, men framför allt väljer vi vilket Sverige vi vill ha. Efter åtta år med alliansregeringen ser vi hur klyftorna mellan de som har och de som inte har ökar, vi ser hur grupper ställs emot varandra och Sverige dras isär. Försämrade skolresultat och ökad främlingsfientlighet är resultatet av en politik där klass ställs mot klass. I valrörelsen 1985 talade dåvarande moderatledaren Ulf Adelsohn om ett systemskifte. Ett ord som de nya moderaterna inte vill ta i sin mun. Men de nya moderaterna har samma gamla politik. Adelsohn menade att ett systemskifte innebar sänkta skatter, högre egenavgifter och privatisering av offentlig egendom. Detta var receptet för att få fart på Sverige. Vi kan alla se att det är dessa förändringar som sakta men säkert håller på att hända. Ett sådant samhälle vill vi socialdemokrater inte se. Vi vill se ett samhälle som håller ihop, inte sliter isär. Ett samhälle där välfärden byggs på solidaritet och där alla kan drömma om en framtid. Vi måste visa våra barn och unga att ett sådant samhälle är möjligt. Vi fortsätter fokusera på jobb, skola, bostäder samt bra vård och omsorg. Vi fokuserar på ett bra Sverige för alla!

Idag är det en dag kvar och vi socialdemokrater träffas snart. Vi ska ut på gator, torg och i bostadsområden och påminna människor om vikten av att rösta. Det kommer att bli en intensiv och rolig dag. Vi är många, och vi ska jobba stenhårt för en socialdemokratiskt ledd regering, ända in i mål.

fredag 12 september 2014

#2 valet är ditt

Om två dagar gäller det... Vilket Sverige väljer du? Mer av samma, som sliter isär eller ett annat samhälle, som håller ihop. Valet är ditt. 

torsdag 11 september 2014

#3 11september

Vilket jäkla datum... 
11 år sedan Anna Lindh mördades. Vilken tragedi. Vilken förlust. 

onsdag 10 september 2014

#4 100 första dagarna för skolan

Med fyra dagar kvar till valet ligger nerverna lite utanpå. Började dagen med att skriva en insändare. Får se om det hinner komme in, annars får jag publicera den här. Idag kl 16 var det 100 timmar kvar till valet. Spännande, lite FÖR spännande om du frågar mig. Blev en del valarbete idag samt en del nämndsarbete. Den kommunala verksamheten måste ju flyta på trots att vi har val snart. 
Besökte Bäckaslövsskolan idag på morgonen. Mina barn har gått där i nio år (inklusive förskola) och jag har också arbetat där under en period. En nostalgitripp alltså. Här behövs inga ordningsbetyg, egentligen inga betyg alla. Läraren har full koll på barnen och var de befinner sig. 
Skolan är ett av vår viktigaste område. Därför satsat vi mycket pengar, både bnayionellt och lokalt på en bättre skola för alla. De 100 första dagarna för skolan:
- maxtak för barngrupperna i förskolan
- mindre klasser och fler speciallärare på lågstadiet
- jämlik skola
- höja läraryrkets attraktivitet
- obligatorisk gymnasieskola
- stoppa vinstjakten i skolan
Lokalt satsar vi bland annat på tidiga insatser, minskad administration för lärarna, central rättning av nationella prov, läxhjälp till alla, minskade barngrupper.
Skolan är viktig. Våra barn är viktiga. Därför behåller vi vårt fokus på skolan.

tisdag 9 september 2014

#5 massor av samtal

Idag har socialdemokraterna i Växjö pratat med en massa växjöbor. Först var ju valstugan öppen och sen knackade vi dörr både på Nydala och på Östra Lugnet. Många blir positivt överraskade när vi knackar på. Idag tackade en kille mig för jobbet vi gör och att vi upplyser människor. Av sånt blir jag glad. En ung kvinna som inte tänkt rösta, ändrade sig efter vårt besök o skulle även dra med bror och mor. Sånt gör mig också glad. Samtalen med Växjöbor under denna valrörelse har varit givande. Bra dialoger och tips om hur Växjö kan bli en bättre plats - för alla.

måndag 8 september 2014

#6 Vi behåller fokus!

Nu är det sex dagrar kvar till valet, egentligen fem eftersom denna snart är slut.. Vi socialdemokrater i Växjö fortsätter fokusera på jobb, skola, bostäder och vård/omsorg samt ett Växjö för alla. Växjös allians däremot verkar vara desperata. Idag gjorde de utspel om ett nytt kommunhus. Till förmån för 250 bostäder ska det dock sägas till deras försvar. Nyligen fick dock kommunhuset en ny entré för över 30 miljoner och även andra delar av huset har renoverats. Hur tänkte man nu? 
Även idag bra samtal i valstugan. Många intresserade ungdomar. 
Var på möte ikväll där många av Växjös företagarna var inbjudna. Vilken kraft vi har tillsammans, näringsliv, fastighetsägare och kommun. Vi måste samarbeta en massa framöver. Det kan bli riktigt bra. 
Det kommer att bli riktigt bra. 
Fokus!

söndag 7 september 2014

#7 Ett bättre Sverige för alla

Nu är det en vecka kvar tills valet. Idag delade vi ut valsedlar på instutioner för förtidsröstning. Efter det tillbringade vi några timmar i valstugan. Det var en lugn söndag i Växjö city, men några intresserade kom fram och pratade. Bland annat en grupp lärarstuderande från Linneuniversitetet. De hade bra frågor om hur vi vill styra i Växjö och Kronoberg. Att få prata politik med intresserade ungdomar, som ställer relevanta och kloka följdfrågor, är något av det roligare jag kan göra. De pratar framtid, de andas hopp och framtidstro. De vill förstå och bidra. Det går inte att ducka, det går inte att gömma sig bakom  krångliga formuleringar. De ställer inte grupper mot varandra och ger inte uttryck för främlingsfientlighet. Det gör mig hoppfull för framtiden. 
Min ide och förhoppning är verkligen Ett bättre Sverige för alla. Jag tror verkligen att det går att forma samhället så. Det är därför jag är socialdemokrat. 

lördag 6 september 2014

#8 fler samtal

Idag är det åtta dagar kvar till valet. Vid den här tiden vet vi vartåt det lutar. Jag är nervös... och lite spänd. Tänker att åtta år med Alliansregering räcker. Detta är ett ödesval. Ungdomar idag, de som är  18-22 år, minns inte hur det var förut... De tror att det ska vara så här, svårt att se att samhället kan se ut på ett annat sätt. För dem är detta val extra viktigt. Ännu finns det hopp. Hopp om ett samhälle som inte drar isär, utan håller ihop. Ett samhälle som formas med.  S O L I D A R I T E T. Måtte det gå vägen... Har haft ytterligare många samtal i valstugan idag. Människor är intresserade. Frågar och diskuterar. Jag försöker svara på det jag kan, eller hitta någon annan som vet. Idag har jag diskuterat lärlingsplatser och privatisering av svensk gruvnäring... Det skiftar i ämnena.
SDs reklam "Stå upp mot rasism"... Den som går på TV nu. Jag häpnar! Är de allvarliga? De borde skämmas, men det har de inte vett till... 

#9

Igår var det nio dagar kvar... Det blev inget bloggande igår. Missade det. Surt men så blev det. Jobbade i valstugan från 11-17, somnade i soffan och sov ett par timmar. Var helt slut. Hade haft många, bra samtal i valstugan. Åkte sedan ner till stan, helt spontant och mot allt förnuft, för att träffa några väninnor. Vi skrattade en massa och jag mådde bra... Men glömde att blogga när jag kom hem. Tror att jag är förlåten. 

torsdag 4 september 2014

#10 dagar kvar

Jag blir alltid för sen o för trött för att blogga. Ännu en händelserik o lång dag med massor av samtal. Bla oå Dalbo torg o invigning av Kungsmadsskolans tillbyggnad. 
Lyssna på detta samtal mellan Bo Frank(m) o bästa Åsa Karlsson Björkmarker (S) http://t.sr.se/1oHSqmH

onsdag 3 september 2014

#11 händelserik dag

Borde skriva något om alla fantastiska samtal jag hade med skolungdomar i morse, eller om Stefan Löfvens besök i Växjö idag, eller om mötet med handikapporganisationerna, eller om FORSA-café på universitet där jag idag fått vara med o diskutera ungdomar mellan 16-24 som varken studerar eller arbetar. Eller kunde jag skriva om kvällens besök på Panncentralen o kvinnor emellan eller om att när jag äntligen kom hem, ganska sent, fick åka tillbaka till kommunhuset för att justera ett protokoll bara för att upptäcka att det var låst in till förvaltningen. Men jag är uttrött o måste sova så skriver om det en annan gång. 

tisdag 2 september 2014

#12 Sverige ska vara ett välfärdsland som bygger på sammanhållning

I dagens smp har jag och min partikollega Mattin Edberg skrivit en debattartikel. Den handlar om välfärden. Hur tycker du att den ska finansieras? Vi vill ha en solidarisk finansiering. Om 13 dagar (nästan bara 12) är det val. Då väljer vi väg. Du kan läsa debattartikeln här
Eller direkt här på min blogg

Sverige ska vara ett välfärdsland som bygger på sammanhållning. Alla bidrar och alla får del. Vi socialdemokrater äövertygade om att det ger bäst förutsättningar för människor att växa och förverkliga sina drömmar. Vi måste hålla ihop istället för att dra isär och sluta ställa grupper mot varandra.
Välfärden ska omfatta alla, oavsett inkomst och finansieras solidariskt. Det tycker vi är det enda sättet. Vi ser idag att välfärden tyvärr inte alltid fungerar som vi förväntar oss. Skattesänkningar har gått före!
Vi lever allt längre i Sverige. Ett aktivt liv efter pensionen ska stimuleras. Samtidigt innebär enåldrande befolkning en stor utmaning föäldreomsorgen. Vi behöver fler som arbetar inom omsorgen, därför kommer vi att investera 2.8 miljarder kronor i traineejobb för 20000 ungdomar i äldre- och funktionshinderomsorgen. För Växjö innebär detta att 219 av Växjös unga kan kombinera jobb med studier. Fler utbildade proffs inom omsorgen och fler ungdomar som får jobb. Det tycker vi är smart!
Kvaliten inom äldreomsorgen ska vara så hög att den äldre inte ska behöva köpa tilläggstjänster eller att anhöriga inte ska behöva gå ner i arbetstid för att hjälpa sina föräldrar. Anhörigvårdare gör idag ett stort arbete som är viktigt både för den enskilde och kommunen. Vi röstade för en motion i fullmäktige för några månader sedan som gick ut på att anhörigvården i Växjö ska utredas och att vi ska stärka stödet till anhörigvårdare. Alliansen avslog motionen. Nu, några månader senare, säger några allianspartier att de vill ge mer stöåt anhörigvården. Så frågan ärvill Alliansen eller vill de inte ge mer stöåt anhörigvården?
Äldreomsorgen måste skifta fokus från ett vårdperspektiv där samhället ganska ensidigt bestämmer förutsättningarna. Äldre ska ha samma rätt som alla andra att påverka sitt liv. Är du i behov av hjälp såska du, så långt det är möjligt, få bestämma vad som ska göras och när. De som vill bedriva äldreomsorg i Växjö ska göra det med kvalitet och inte med vinstjakt föögonen.
Personer med funktionsnedsättning ska kunna vara delaktiga i alla delar i samhället. Funktionshinderfrågorna är främst rättighets- och demokratifrågor, inte vård- och omsorgsfrågor. Vi måste därför arbeta med full tillgänglighet, så att personer med funktionsnedsättningar kan studera, arbeta och delta i samhällslivet fullt ut. Kortsiktiga kostnadsvinster får inte bli ett skynke framför långsiktiga samhällsekonomiska vinster.  Personer med funktionshinder har drömmar om framtiden som alla andra. Vi vill därför att bristande tillgänglighet blir en diskrimineringsgrund i Diskrimineringslagen. Alliansen har gjort ett undantag för företag med färre än tio anställda, det innebär att 90 % av företagen inte berörs. Det tycker inte vi är tillgänglighet på riktigt.
Personer med funktionsnedsättning har idag en lägre utbildningsnivå. Det är orättvis och omänskligt! Med den satsning socialdemokraterna gör på skolan både i Växjö och centralt, kommer fler att få hjälp tidigt för att senare i livet kunna förverkliga sina drömmar.
Alla människor behövs och kan bidra. Vi måst hålla ihop. Vi vill ha ett bra Sverige för alla. Vi vill ha ett bra Växjö för alla.

måndag 1 september 2014

#13 Avskaffa pensionärsskatten

Idag deltog jag vid en debatt som PRO anordnade. En av frågorna var vad partierna tycker om pensionärsskatten. För oss socialdemokrater är frågan enkel att besvara. Skattediskrimineringen av pensionärer måste upphöra! Detta är ett av våra viktigaste vallöften. Pensionärer har slitit och arbetat hårt i hela sitt liv, deras pension är uppskjuten lön och ska beskattas som lön. Skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer måste bort. Vi tänker göra detta i tre steg
- steg 1: 1 jan 2015 så tar vi bort skatteklyftan för garantipensionärer
- steg 2: under 2016 så tar vi bort skatteklyftan för pensionärer med en inkomst på ca 12000/månaden. Det är genomsnittspensionen för kvinnor.
- Steg 3: sista delen av klyftan tar vi bort så fort ekonomin tillåter och när vi har nått vårt jobbmål
Sverige är det enda land där pensionärer betalar mer i skatt än löntagare. Det är orimligt! 
Vi diskuterade också andra äldrefrågor, och som vanligt är diskussionerna och samtalen med åhörarna väldigt givande.
Sverige och Växjö ska hålla ihop, inte slita isär. Att förbättra vården, omsorgen och livsvillkoren för de äldre som byggt upp Sverige är ett av de högst prioriterade områden. Äldre ska själva bestämma över sitt liv och sin vardag. Vi ska ha en välfärd med kvalité och ha krav på insyn och meddelandefrihet även hos privata aktörer. Inga vinstuttag får göras på bekostnad av kvalité. 
Vi behöver ha dialog och samtal kring hur äldre vill bo och leva sina liv. Jag välkomnar de samtalen, nu och sen.

söndag 31 augusti 2014

#14 om två veckor...

... så här dags, vet vi ungefär vart åt det blåser.
Jag drömmer om ett rött Växjö, ett rött Sverige. Mer solidaritet och mer sammanhållning. Ett samhälle där vi tänker på varandra. Där vi håller ihop, istället för drar isär.

lördag 30 augusti 2014

#15 daga kvar

Föröker blogga men uppkopplingen på landet är urdålig idag. Har suttit i mitt växthus o lyssnat på tystnaden, rådjuren o kanske var det vildsvin i slutet. Då gick jag in. Gillar inte tanken på vildsvin, annars är jag ganska orädd.
Har haft en fantastisk dag, började med att kolla en Vipersmatch somtyvärr inte fick så bra, sen var det valstuga för resten av dagen. Härlig stämning med massor av folk som ville samtala och höra på våra tankar kring ett Sverige för alla. 
Nöjd men väldigt trött när vi packade ihop vid 16.
Nu ladda batterierna ett tag... 

fredag 29 augusti 2014

#16 vad driver mig?

När jag bestämde mig för att blogga varje dag fram till valet, var det 75 dagar kvar, och nu är det bara16. Fattar inte det. Bara16 dagar kvar... Det märks dock på att valrörelsen har tagit fart. Människor är intresserade och nyfikna. Många samtal och god stämning i valstugan idag. Frågor och funderingar från olika sorters människor. Kaffe och politik. Rosor spred glädje. Härliga kollegor. 
Vad är det som driver mig, som får mig att vilja hålla på? I dessa tider är frågan inte obefogad. Jag har en tanke om att vilja påverka och förändra, på riktigt. Det kan låta som en kliché, det förstår jag, men det är faktiskt så. Dessutom gillar jag samtalen och dialogerna med människor. Möten med olika slags personer som jag förmodligen aldrig annars mött. Jag lär mig också en massa varje dag, om olika saker, får uppleva saker som jag aldrig fått göra annars. Jag har förmånen att få vara förtroendevald och vill förvalta det, genom att lyssna, vara påläst, insatt och lära mig så mycket som möjligt för att kunna fatta bra beslut. Jag tror på ett sammanhållet samhälle som präglas av solidaritet och vill fatta mina beslut med det som utgångspunkt. Därtill behöver jag faktakunskap. Det får jag bland annat i samtal med människor. Det är stort. 
Nu måste jag verkligen försöka sova. Upp tidigt imorgon för att kolla innebandy, sen blir det valstuga hela dagen. 

#17 samtal, samtal, samtal...

Med 17 dagar kvar till valet  är samtalen med medborgarna det viktigaste. Torsdagen tillbringades dels i valstugan där jag hade otroligt många bra samtal med växjöbor. Frågorna var många och skiftande, likaså frågeställarna. Vill ni avskaffa rätten till abort? Hur ser ni på skogsindustrin? Gillar ni betyg? Hur ser ni på kärnkraft? Vet du var man kan köpa knappar? Jag kan inte allt om allting, men försöker svara eller leta upp svaren. Fortsätt komma till våra valstugor. Det är roligt och spännande med samtalen.
På kvällen fortsatte vi samtal genom dörrknackning i Rottne. Mötte ovanligt många som sade att de knte skulle rösta. Hoppas de ångrar sig, att de tänker som den unga kvinnan vi mötte, "Klart jag ska rösta, i vissa länder får man ju inte rösta" Vad du än gör, använd din rösträtt.

torsdag 28 augusti 2014

#18 SvP i stan

Svenskarnas parti i Växjö idag men jag valde att nonchalera dem. De är varken värda min uppmärksamhet eller min tid. Knackade dörr istället. Pratade med människor om ett bättre Växjö för alla.

tisdag 26 augusti 2014

#19 ibland går det lite fort

Idag hade jag en insändare i Smp, där blandade jag ihop moderaternas och kristdemokraternas valaffischer. Det blev ju inte så bra... Dessutom kallade jag en kristdemokrat för politisk vilde trots att hen inte är det längre. Ibland går det lite fort, framför allt nu när det är valrörelse och vi är lite stressade. Jag fick i alla fall möjlighet att be om ursäkt  till beröra under fullmäktige och gjorde helt enkelt en pudel. 
Vi hade sista fullmäktige för mandatperioden idag och ordförande summerade vår tid. Det har onekligen hänt en del... Nästa gång det är fullmäktige kommer det en ny församling. Det blir spännande. Några kommer till, andra försvinner. 19 dagar kvar (nästan bara 18 med tanke på att timmen är sen), många gånger fram tills dess kommer vi att behöva samla ihop oss, ta nya tag, nervositeten kommer att öka... Jag hoppas också på många skratt! 

måndag 25 augusti 2014

#20 Alla ska kunna vara delaktiga

Dagen började med beredning med tekniska nämnden. Vi kör trots valrörelse. Händer spännande saker :-) En stund i valstugan då jag bland annat fick svara på hur vi försöker nå väljarna och övertyga dem. Det var enkelt. Under den här valrörelsen har vi fokuserat på samtal och dialog bland annat med hjälp av dörrknackning. Och så många dörrar vi har knackat och så många samtal vi har haft och vi bara håller på och håller på. Det är trevligt att möta människor, lyssna och samtala så att vi kan göra Växjö bättre tillsammans. 
Ikväll var det mer samtal. Var på paneldebatt som handikapporganisationerna bjudit in till. Bra frågor med bland annat fokus på tillgänglighet, boende och arbete. Sista frågan var vad jag skulle välja om jag bara fick välja en förbättring för tillgänglighet. Helt klart blir mitt svar att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning införs som ny form av diskriminering i diskrimineringslagen, även för företag med färre anställda än tio. Alla vinner på tillgänglighet! Att kunna vara delaktig överallt i samhällslivet ska vara självklart för alla människor. Funktionsnedsättningafrågorna ska ses som demokrati- och rättighetsfrågor, inte som vård- och omsorgsfrågor. 
Nu ska jag göra en sista koll inför fullmäktige imorgon. Det sista i den här konstellationen. Hur nästa blir vet vi inte ännu... 20 dagar kvar...

söndag 24 augusti 2014

#21 dagar kvar

Ikväll är det tre veckor kvar eller 21 dagar. Vid den här tiden om tre veckor börjar vi förmodligen ana vart det lutar. Spännande! 
Sverige behöver en annan politik för jobben och det behövs här och nu, säger precis Magdalena Andersson i SVT och kritiserar Anders Borg för att förstora kostnaderna för integrationen. Vi måste räkna in att invandrarna börjar arbeta och genererar skatteintäkter så småningom. Hon menar att han använder detta för att han inte har någon annan politik. 
Ja, debatterna är många nu och det pratas om miljoner hit o dit, vallöften och kritik av motståndaren, någon redovisar si och andra så... Orkar vi tre veckor till? Orkat väljarna tre veckor till? 
Jag orkar kampanja och prata politik. Får en massa energi av mina partikamrater och samtal med människor. Får också energi genom lite egentid då och då. Som jag har gjort idag till exempel, medan mina kamrater har kampanjat vid VIDA-arena och valstugan, de har knackat dörr och klistrat valaffischer... Vi orkar tre veckor till. Vi hjälps åt. Ända in i mål. 

lördag 23 augusti 2014

#22 Fuck cancer!

I Sverige insjuknar ungefär ett barn om dagen i någon form av cancer. Olika typer av cancer förekommer i olika åldrar. Vissa cancertyper drabbar små barn medan andra typer drabbar äldre barn och tonåringar. Detta är inte okej. Barn ska vara friska, inte sjuka... men vår verklighet blir inte alltid som vi tänkt. 
Idag cyklade jag och många med mig barncancertrampet i Växjö. Pierre Davidsson är grundare och initiativtagare till barncancertrampet. 2012 föddes iden i Växjö och det första trampet gick av stapeln i augusti. http://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/article17335407.ab
Nu har det vuxit och i år arrangerades barncancertrampet i flera städer i Sverige. Pengarna för anmälningsavgiften går till barncancerfonden och där gör de nytta. 2013 samlades det ihop 250000 kr på fem orter i Sverige. Jag hoppas att vi samlade ihop mer denna lördag, trots ostadigt väder.  Här i Växjö cyklade vi drygt fyra mil. Det var unga och gamla, tränade och otränade, lång och korta och med olika cyklar. Det var trevlig stämning. Jag och mina sossekompisar var ett härligt gäng och vi hade supporters vid målgången. Idag var det bara win-win. Vi fick motion och forskningen fick pengar. Alla var vinnare.
Vill du skänka pengar så gå in på barncancerfonden http://www.barncancerfonden.se/stod-oss/
eller sätt in pengar på 

PLUSGIRO: 90 20 90-0

BANKGIRO: 902-0900 

Eller via sms 
SMS:a HOPP till 72 900 så bidrar du med 50 kr.

Cancer är ett jäkla skit och borde utrotas. Jag tror att ALLA, känner någon som är drabbad. När barn drabbas är det extra jäkligt. 
Fuck cancer! 

fredag 22 augusti 2014

#23 Vem har rätt att drömma?

Vem har rätt att drömma? Vem har rätt att tro på att drömmen kan bli sann? 
Du bör vara väldigt noga i valet av dina föräldrar. Helst bör du inte födas på södra halvklotet, och absolut inte i ett land där det är konflikt. Om du skulle ha turen att välja föräldrar som lever på det norra halvklotet, så välj någon som är frisk, välutbildad och som har arbete. Se också till att de har bra gener, så att du föds frisk. Om du lyckats så här långt, så är det viktigt att du försäkrar dig om att det inte finns missbruk eller psykisk ohälsa hos de vuxna du väljer till dina föräldrar. Givetvis måste du se till att det är några som tänker hålla ihop resten av livet. De måste orka, vilja och ha tid att bry sig om dig, din skolgång och dina fritidsaktiviteter. Samhället tycker nämligen att föräldraengagemang är väldigt viktigt och det kan hända att du blir utanför om dina föräldrar inte "bryr sig". Se också till att de bor i ett land, en region och en kommun som har bra förutsättningar för barn.
Så, nu är det bara att välja föräldrar, välj rätt och sen - Varsågod och dröm! Dina drömmar kan bli verklighet! 

23 dagar till valet som handlar om att vi vill ha ett samhälle som präglas av samarbete, sammanhållning och solidaritet

torsdag 21 augusti 2014

#24 Vilken dag!

Vilken dag! Först entusiastiska elever sen lunch med S-kvinnors ordförande. En stund i gymet o efter det härliga samtal i valstugan och sen knack på Hov med underbara människor. Somnar snart, supertrött men nöjd o stolt. Stolt över att vara med i ett parti som vill foga samman Sverige istället för att dra isär. 

onsdag 20 augusti 2014

#25 röda drömmar

Jag drömmer om ett rött Sverige, en röd region och en röd kommun. Jag drömmer om ett samhälle som präglas av samarbete och solidaritet. Rött och varmt, istället för blått o kallt. Jag drömmer om ett Sverige för alla, ett land där alla får plats och alla räknas. Jag drömmer om ett Växjö för alla, en kommun där alla känner sig välkomna och inkluderade. Jag drömmer om ett rött Sverige, ett kärleksfullt samhälle där vi vet att det lönar sig att göra saker tillsammans. Jag drömmer om ett rött Växjö, en kommun där vi vet att vi hjälps åt om det behövs! För vi vet alla att den som en gång hjälper kan själv snart behöva hjälp.
Mina röda drömmar tar mig till en värld, för alla - därför röstar jag på socialdemokraterna den 14 september - om 25 dagar.


tisdag 19 augusti 2014

#26 knackeliknack eller ring ring

Att knacka dörr är bland de roligaste sakerna att göra. Dels får man umgås med andra trevliga sossar dels får man prats om vår politik. De flesta är trevliga när vi knackar (läs: ringer) på och verkar utycka att det är kul att diskutera. 26 (snart 25) dagar kvar... Vi ska prata och prata oss in i mål. Idag hade vi 70 samtal på Öster i Växjö. Härligt! 

måndag 18 augusti 2014

#27 måndag, underbara måndag

Vaknade med trevliga rubriker i Smålandsposten. Deras väljarundersökning visar på röd-grönt styre. Härligt! Valet är förstås långt ifrån avgjort, men det gav mig lite extra energi i valkampanjandet. På morgonen hade jag beredning med omsorgsnämnden, tätt följd av beredning med tekniska nämnden. Efter två timmar i valstugan träffade jag pensionärsorganisationerna och diskuterade den nya måltidsorganisationen. Alliansen vill gärna betona att vi är överens. Det är vi inte. Vi är överens om att vi ska ha en gemensam måltidsorganisation men vi (S, V och Mp) vill visa färdriktningen och vår vision redan nu. Dvs att maten ska lagas så nära den som ska äta den som möjligt samt lagas från grunden. Alliansen berättar inte vart de vill. Dessutom har de en stor besparing, vilket vi inte har. De pengar som eventuellt blir över ska tillbaka in i verksamheten. Det är alltid trevligt att träffa pensionärsorganisationerna. Jag önskar mer dialog med dem, tror de har många tankar och idéer vi kan lära oss av. Dialog och samarbete - Me like!
Efter alla möten behövde kroppen sitt, så jag åkte och tränade. Klädd i socialdemokratiska prodilkläder fick jag glada tillrop och trevliga samtal. Bra att människor kommer fram och pratar, jag gillar det. 
Nytt förslag om skolan och att vi ska satsa på lärarna idag. Mycket bra! Du kan läsa om förslaget här:
27 dagar kvar (snart 26 eftersom timmen är ganska sen). Nu gäller det att prata med ännu fler människor, om en politik som bygger på samarbete och solidaritet!

söndag 17 augusti 2014

#28 valupptakt med dörrknackning

Idag med 28 dagar, fyra veckor, kvar till valet har socialdemokraterna i kronoberg haft valupptakt. Vi var många som samlades på Videum vid Linneuniversitetet. Vi åt god buffé och valpeppades sedan av Mikael Famberg, Anna Fransson, Tomas Eneroth och Åsa Karlsson Björkmarker. Efteråt knackade vi dörrar på Teleborg. Vi knackade 440 dörrar under eftermiddagen och pratade med många människor. Fantastiska samtal om samhället och livet. Många frågor om skola, vård och pensionen. Vi vill avskaffa pensionärsskatten i tre steg. Det första steget redan 1/1 2015. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som lön! Den särskilda straffbeskattning på pensioner ska bort. Pensionärer har arbetat och kämpat hela livet och ska inte straffas för det. Socialdemokraterna har varje gång i riksdagen röstat nej till förslag som ökar klyftorna mellan pensionärer och löntagare. Samtliga allianspartier, inklusive Sverigedemokraterna har röstat för. 

lördag 16 augusti 2014

#29 myter och en fallgrop i demokratin

- Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på demokratiska värden om människors lika värde och lika rätt, sade Löfven idag. För oss socialdemokrater är det inte bara vackra ord utan också vår ideologi sedan år tillbaka. Vi måste få ett samhälle som är bättre för alla. Vi måste sluta ställa grupper mot varandra. 
Kampanjade i en tätort i kommunen idag och fick då höra att en 65 årig invandrare får högre pension än en som bott i Sverige i hela sitt liv. Detta är förstås inte sant, men myter som denna används för att ställa grupper mot varandra. Sanningen är att en person som invandrar och är över 65 får äldreförsörjningsstöd, det ligger idag på 5353 för en ogift person. Garantipension får den som haft låg eller ingen pensionsgrundande inkomst och bott i Sverige minst 40 år från det hen var 16 år. Om personen är ogift utgår en ersättning om 7881 kr. Detta är bara en av många myter. 
Lyssnade på ärkebiskopen Antje Jackelens sommarprogram idag, bättre sent än aldrig. Hon säger att även Hitler kom till makten genom demokratiska val och att demokrati inte är en garant för godhet. Mycket tänkvärt i dessa dagar. Idag har Sverigedemokraterna över 10 % i opinionsundersökningar. Löfven uttryckte idag att han befarar en brun-blå sörja. Jag hoppas att människor tänker till innan valdagen. Det finns 29 dagar kvar att tänka efter. För övrigt är vår ärkebiskop sommarprogram värt att lyssna på. Nästan så jag funderar på att återuppta mitt medlemskap i Svenska Kyrkan, men bara nästan.  

#30 Barn på flykt

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt. Över 50 miljoner människor har tvingats lämna hus och hem, nära och kära. Varje dag tvingas människor fly, mot sin vilja, men vad har de för val? Många av dem är barn, många av dem har skiljts från sin familj och vet inte om de någonsin kommer att få träffa sina föräldrar och syskon igen. Många är på flykt i sina egna länder, andra bor i flyktingläger i grannländer. Några kommer till Sverige. 
Barn är alltid de stora förlorarna i en konflikt. De berövas sin barndom, sin trygghet, sin familj, sin utbildning och förlorar hoppet om en framtid. De tvingas fly förföljelse, fattigdom, förtryck, krig och andra katastrofer. De utsätts för sexuella övergrepp, tvångsrekryteras som barnsoldater och minröjare. 
Barn på flykt måste få en trygg miljö och inte utsättas för nya övergrepp i sin fristad.
I Sverige har vi alldeles för långa handläggningstider under asylprocessen. Ovissheten är jobbig för alla, men framför allt för barn som kan må väldigt under denna tid. En del familjer med barn gömmer sig när de får avvisningsbeslut. Då berövas barn återigen till exempel trygghet och utbildning. 
Det finns många anledningar att gör barnkonventionen till svensk lag, en är att barn på flykt måste få tillgång till sina rättigheter. Vi måste ta särskild hänsyn till barnens bästa och låta barnen komma till tals inom asylprocessen. Barn kan ha egna skäl och de måste belysas. 
Samtidigt som vi har fler människor på flykt än på länge, ökar främlingsfientlighet och rasism. I takt med att klyftorna ökar i Sverige, ökar rasismen. Der är svårt att inte tro att det har ett samband. Alliansregeringen har under åtta år drivit en politik som gör att skillnaden mellan de som inte har och de som har, gjort att Sverige är det land där klyftorna ökat snabbast. När vi får det sämre blir vi rädda och värnar om oss själva. Vi blir mindre givmilda och försöker hitta syndabockar. Det är alltid lättare att sparka neråt. Att rasismen ökar i ett land där skillnaderna mellan rik och fattig ökar, är en konsekvens av en dålig politik. För att bekämpa rasismen behöver vi en rättvis och solidarisk politik, en politik där bar och en får der de behöver. Ett Sverige för alla. Det är socialdemokratisk politik. 
Om en månad är det val. 

UNICEF Sverige arbetar för:
  1. Barnkonventionen måste bli svensk lag så att barn på flykt får tillgång till sina rättigheter.
  2. Bättre och tydligare tillämpning av barnets bästa inom migrationsprocesser.
  3. Inga barn ska kunna utvisas ur Sverige under pågående samhällsvård.
  4. Migrationsverket och migrationsdomstolarna ska i sina bedömningar av barns ärenden ta hänsyn till socialtjänstens underlag, läkarintyg och andra utlåtanden.
  5. I Dublinärenden ska det göras en utredning om barnets bästa samt en barnkonsekvensanalys över vad barnet riskerar vid ett överförande till annat EU-land.
  6. Det krävs ökad utbildning/ökade kunskaper om barns behov och rättigheter hos myndigheter, beslutsfattare och övriga involverade kring barn på flykt.
  7. God man ska förordnas inom 24 timmar enligt FN:s barnrättkommitté.
  8. Tydligare barnperspektiv (barnets rätt att komma till tals och få sina åsikter beaktade) inom asylprocesser.
  9. Tydligare barnrättsperspektiv (barnets behov och rättigheter) där hänsyn tas till barns egna skäl inom asylprocessen.
  10. Ändra synnerligen ömmande omständigheter till särskilt ömmande.
  11. Förbättra EU:s asyl- och migrationsregler med utgångspunkt i BK.

Källhänvisning:


torsdag 14 augusti 2014

#31 Vad är grejen med SD egentligen?

Idag är det 31 dagar kvar till valet. Jag hoppas att vi slipper rasister i våra parlament, både lokalt och nationellt. Idag publicerar jag min systersons facebookinlägg här. Han är en modig, ung och klok man. Givetvis har jag frågat honom.

Kristoffer Heyl den 12 augusti
  1. Hej kära Facebookvänner! Som många av er vet är det cirka en månad kvar till riksdagsvalet 2014, och jag hoppas att ni alla tar er möjlighet att rösta oavsett hur intresserade ni är av politik. Löberöds röster till Europaparlamentet var skräckinjagande (1/4 röstade på SD) och jag satt och funderade på vad som får folk till att rösta på SD egentligen. Jag bestämde mig därför för att se politiken ur... en Sverigedemokrats synvinkel. Detta gjorde jag genom att sätta mig in i en Sverigedemokrats syn på livet en dag vilket var mycket spännande. Förutom att tro på allt jag läste på Facebook och Nyheter24 så gav jag mig in i vissa politiska diskussioner. Givetvis startade jag alla mina argument med ”jag är inte rasist, men…” och ljög ihop några historier om hur jag, en byapåg, blir enormt påverkad av den massinvandringen (läs med överdriven betoning) som sker till största delen i större städer. Det är inte lätt för mig, en ljushyad man i Sverige under 2000-talet som har ett obefogat hat mot invandrare. Efter att ha klargjort att jag vill ha en minskad invandring, detta gäller givetvis endast folk från Mellanöstern och Afrika eftersom alla vet att danskar och övriga européer inte är invandrare om de flyttar till Sverige (OBS!, ironi), så poängterade jag vikten av att hjälpa dessa människor i deras egna länder. Anledningarna är många, men den största är att jag vill bevara det som är typisk svensk, såsom att fira julafton, ta in posten på eftermiddagen eller sjunga nationalsången på skolavslutningen för det gör jag alltid, det betyder dessutom enormt mycket för mig och jag kan knappt leva utan detta. Dessutom oroar jag mig för mina framtida döttrars skull, om det finns fler mörkhyade människor än ljushyade så riskerar de ju att bli våldtagna jämt och ständigt, för sådant håller ju mörkhyade personer på med hela tiden. Jag vill dessutom inte se folk som går runt med slöja, burka eller något annat som täcker deras hår om det inte är en mössa. Jag bryr mig inte om att det tillhör deras religion, de kan ju gå runt med ett kors i ett halsband istället för kristendomen är en helt ok religion, de är inga terrorister ju.

    Efter en dag full med argumentation (alla andra är så trångsynta, det är faktiskt synd om SD som bara är missförstådda av media) så låg jag och funderade på om jag kommit fram till en slutsats om varför folk ska rösta på SD i september. Jag kom inte fram till något.
    Till alla er Sverigedemokrater som jag är vän med på Facebook (ni är tyvärr äckligt många): Hur kan ni tycka att invandringen är ett så pass stort problem, att ni väljer att rösta på SD endast för att begränsa antalet mörkhyade personer som vill komma till Sverige istället för det som faktiskt är viktigt och påverkar oss alla i högsta grad? Betyder skolutbildningen i Sverige idag inget för er? Påverkar inte arbetslösheten er? Hur ska vi göra med kärnkraft? Hur skapar vi en hållbar utveckling i Sverige? Hur ska vi bete oss för att skapa ett så jämlikt samhälle som möjligt? Infrastruktur. Industri. Ekonomi. Handel. Politik präglas av allt detta och vi ska rösta fram de partier och personer som vi tror har de bästa lösningarna på dessa problem. Eller är ni (Sverigedemokrater) så trångsynta och egoistiska att ni inte bryr er ett dugg om detta, endast för att ni inte vill anpassa er efter att en annan människa ska kunna få en bättre tillvaro i sitt liv?

onsdag 13 augusti 2014

#32 alltid ta en diskussion?

I valtider som dessa kan diskussionerna ibland bli höga och tongångarna råa. Frågan när man arbetar som politiker är då, ska man i alla sammanhang ta fighten, bland vänner, bland nära och kära, på middagar eller i ICA-kön? Eller ska man ibland vara klädsamt tillbakadragen och hålla tyst för att hålla stämningen god? Jag väljer mina strider. Jag kopplar på och av, även om det ibland är svårt att hålla tyst. Jag vill ju berätta, diskutera, lyssna, förmedla, förstå, få nya perspektiv och allt det där... Ändå, i vissa situationer, väljer jag att inget säga, även om det bubblar inom mig.
Det jag slås av då, när jag bara lyssnar, är att fler borde just bara lyssna. Både på vad de själv säger och på vad andra har att säga dem. 
32 dagar kvar... Knappt eftersom klockan är mycket, men om 32 dagar vid den här tidpunkten borde valresultatet var något sånär klart. Då hoppas jag att vi kan sparka Reinfeldt ut ur Rosenbad. 

tisdag 12 augusti 2014

#33 Jag ska berätta om vår politik

Varierande dag. Var först på skolan och jobbade en liten stund, sen en snabbis till valstugan, sammanträde med kommunstyrelsen, jobba lite till på skolan, möte med kommunalråd från länet (jag hoppade in för Åsa) och landshövdingen om flyktingmottagning/ensamkommande flyktingbarn slutligen en kort AW med kollegorna på skolan, sen hem till glad hund. 
Idag är det 33 dagar kvar till valet. Många säger att det inte blir någon skillnad, att partierna vill samma. Det vill vi inte. Passa på att besöka valstugorna och hör skillnaderna. 
Jag ska, varje dag, fram till valet, berätta för alla som vill höra om vår politik. Gillar du inte att gå till valstugan? Bjud hem mig och några vänner och sätt på en kanna te så kan vi prata politik.
Jag lovar att förklara varför jag vill att vi ska väcka solidariteten i varje människa. 

måndag 11 augusti 2014

söndag 10 augusti 2014

#35 Att väcka solidaritet inom varje människa

Idag höll Srefan Löfven sitt sommartal. Det bästa tal jag hört av honom hittills. Jag skulle kunna rabbla upp många citat här för det var mycket som var väldigt bra. Han pratade om hur skillnaderna i Sverige växer, hur grupper ställs mot varandra, och hur människor blir rädda då. Vi socialdemokrater måste åter väcka tanken om solidaritet. Löfven pratade om den växande ojämlikheten, var femte barn i Sverige lever i ekonomisk utsatthet. Inget barn väljer sina förutsättningar. Ojämlikheten och de ökande klyftorna sliter isär Sverige. Löfven sade: "... jag tror helt enkelt svenska folket är trötta på en politisk debatt som handlar om vad jag ska få, istället för vad vi kan skapa tillsammans." Vi socialdemokrater vill skapa ett Sverige som håller ihop, inte ett som sliter isär. Om fem veckor vill Stefan Löfven ha mandat att bilda en regering, som ska motverka ojämlikheten och arbeta för ett Sverige som håller ihop. En regering som ska bemöta segregationen i samhället - "ett sammanhållet samhälle kan inte skapas genom signalpolitik. Det kan bara skapas genom solidariska satsningar på arbete och kunskap." Löfven pratade om att vi måste satsa på barnen, skolan och utbildning, för det är där jämlikheten börjar, för att klara jämlikheten behöver vi ta ut ett större skatteuttag. En solidarisk skattepolitik. 
Han avslutar så här: 
"Nu står vi inför ett val, som avgör om vi ska fortsätta att öppna dörrarna för alla barn, även de med de förutsättningarna som jag hade.

Som avgör om Sverige igen ska bli ett gemensamt, solidariskt framtidsprojekt.

Ett land som håller ihop.

Eller om vi ska fortsätta stänga dörrar. För dina barn. För våra barn.

Valet den 14 september avgör om Sveriges stora fråga ska vara: När ska vi börja sänka skatten igen? Eller: Hur skapar vi ett bättre Sverige för alla?

Ni vet vad jag vill. Jag vet vad ni hoppas.

Nu ska vi göra det till verklighet. Tillsammans."

Stefan Löfven var tydlig. Han visade vad vi vill, hur vi vill styra Sverige. Han var personlig och visade att han inte glömt var han kommer ifrån. Han visade att han är en värdig statsministerkandidat, faktiskt visade han att han blir vår bästa statsminister. 

Om 35 dagar vet vi. 

Du kan läsa och höra Löfvens tal här http://www.socialdemokraterna.se/Stefan-Lofven/Tal-och-artiklar/2014/Sommartal-/ Om du inte gjort det, bara gör det!

lördag 9 augusti 2014

#36 Varför ska jag rösta på socialdemokraterna?

En av de vanligaste frågorna i valstugan. Här kommer min förklaring. 

Efter åtta år med en Alliansregering som har prioriterat skattesänkningar är det nu dags för en ny politik. En politik där vi tillsammans bidrar med att skapa ett bra Sverige för alla. Vi vill ha ett samhälle där alla, oavsett uppväxt och bakgrund, har möjlighet att nå sin fulla potential och vågar tro på att det man drömmer om är möjligt att förverkliga. Åtta år med en politik där alla värnar mest om sig själv, behöver bytas mot en politik där vi skapar ett tryggt samhälle tillsammans. Med gemensam kraft och gemensamma resurser, ska vi se till att alla får den utbildning, vård och omsorg se behöver. Rättvisa är inte när alla får lika, utan när alla får det de behöver. Varken tjockleken på plånboken eller din bakgrund ska bestämma vilka chanser du får i livet. På senare tid har vi blivit påminda om hur klimatförändringarna påverkar oss. Vi måste solidariskt mellan människor och länder ta miljöfrågorna på allvar. Vi socialdemokrater tror på politikens kraft att förändra och förbättra samhället. 
Idag ser vi fler unga utan arbete, sjunkande skolresultat och en minskad jämlikhet. Klyftorna mellan de som har det bra och de som har det sämre växer. Rika blir rikare och fattiga blir fattigare. Sverige behöver en politik som utgår från nuet men tar sikte på framtiden. Då måste vi skapa fler jobb och investera i skolan. Vi måste ha en politik som har en bra välfärd som kommer alla till del. Vi behöver också en politik som driver på omställningen mot ett ekologiskt hållbart samhälle för att möta klimatutmaningarna. 
Det får vara slut nu på en politik som segregerar människor och som ställer grupper mot varandra. 
Vi socialdemokrater vill ha ett samhälle som bygger på samarbete, tillit och solidaritet.

Vilket samhälle vill du ha? Om 36 dagar är det val. Då är du med och bestämmer. 

#37 efter midnatt

Men detta inlägg får ändå räknas som den 8/8 :-)
Idag o imorgon är det stadsfest i Växjö. Fullt ös i valstugan. På vattentorget var jag, Anna o Tomas med i en energitävling. Köra mest energisnålt med elbil o tjäna in mest energi på motionscykel. Vi vann inte men var bäst bland deltagande partiet. Sossarna alltså det mest energieffektiva partiet. Good!

torsdag 7 augusti 2014

#38 valupptakt

Idag hade vi, socialdemokraterna i Växjö, valupptakt. I sällskap av många partikamrater och en varm och strålande sol var jag där och lyssnade bland annat på Åsa, Anna och Tomas som peppade oss andra med energi inför valarbetet. Medan vi mumsade på korv från grillen presenterades vårt Framtidskontrakt. Det räcker med egoistisk allianspolitik nu. Det är dags för socialism och feminism istället för egoism. Ellersom SSU säger - det är daga för varann. Det sammanfattar vår politik väl. 

Hade några bra och några tokiga samtal i valstugan tidigare idag. Väldigt trevligt i alla fall att människor börjat bli taggade och kommer med sina synpunkter. 

Godnatt världen... Så trött...

onsdag 6 augusti 2014

#39 Framtidskontrakt och valrörelse i full gång

Var på partiexpeditionen idag. Där rådde det full aktivitet! Valmaterial hade kommit, valsedlarna färdigtryckta och levererade, utskick veks och lades i kuvert till alla medlemmar med mera med mera. Ombudsmän som var svettiga i pannorna och smått stressade. Det kändes verkligen att valet närmar sig med stormsteg.
Jag begav mig vidare till valstugan där jag serverade politik och kaffe tillsammans med Tony och senare också Åsa som kom förbi. Hon, Anna F och Tomas E träffade pressen idag angående vårt Framtidskontrakt http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarekommuner/Vaxjo/Pa-gang/Nyheter/Framtidskontrakt-for-Vaxjo/ som vi "lanserade" idag. Framtidskontraktet består av fyra punkter 
1. Ingen ung ska vara arbetslös
2. Växjö ska ha Sveriges bästa skola
3. Bygg 3200 fler bostäder i Växjö
4. Ingen vinstjakt i vård och omsorg

Imorgon har vi valupptakt på Ryttartorpet. Äntligen, äntligen!!! 39 dagar kvar...

Lyssna på Åsa Karlsson Björkmarker i radio här http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/413446?programid=2067 ca 16 min in i programmet. 

tisdag 5 augusti 2014

#40 de fyra elementen del 1

I Västmanland flyr människorna lågorna! Många tvingas lämna sina hem, andra förbereder sig för det som kan hända. Tänk känslan... I fem dagar har elden härjat, över 1000 hektar skog och mark brinner. Brandmän och frivilliga kämpar mot elden dygnet runt. Stor eloge till alla dem! De önskat sig regn. Röken sprider sig 100 mil från området. I Växjö har regnet vräkt ner i dag. Delar av staden har stått under vatten, källare är översvämmade och gator har inte varit farbara. Inför de fyra elementen är vi maktlösa. Vädret rår vi inte på.
Vår biosfär är känslig. Den påverkas både av naturliga skeenden och av saker som vi ställer till med. Forskare försöker skapa konstgjorda biosfärer, du kan göra din egen biosfär i en flaska. Den verkliga biosfärer är dock en komplicerad process, alla ekosystemen på vår planet i ett sammanhang. Vi hade inte kunnat tänka ut det trots våra intellekt. Jorden är en magnifik plats att leva på.
Det vi rår på är hur vi hanterar vår miljö och på det sättet kan vi, i viss mån, påverka klimatet. Miljöfrågorna måste tas på allvar! För att skapa en hållbar framtid i Sverige och världen krävs omställning. Vi måste arbeta tillsammans över nationsgränserna! 
Jag menar inte att bränder och ösregn sker enbart på grund av miljöpåverkan på klimatet, det händer naturligt över tid, men varför öka riskerna? 

måndag 4 augusti 2014

#41 20000 Traineejobb - ett vallöfte

Idag har socialdemokraterna presenterat ett av våra vallöften  - 20000 Traineejobb inom omsorgen! Unga får jobb samtidigt som de får sin utbildning. En bra satsning som både ger ungdomar jobb och får fler välbehövlig händer inom bland annat äldreomsorgen. Andelen hjälpbehövande äldre som är beroende av sina barn har ökat under det senaste decenniet. Fram till 2030 kommer det, enligt kommunal, att behövas 150000 personer inom omsorgen. Skulle kunna drista mig till att kalla detta "dubbelvinsten". Varje jobb kommer att kosta staten 140000, att jämföra med vad jobben inom restaurangbranschen har kostat. http://malinlauber.blogspot.se/2014/07/51-dubbelstoten.html
Jag är stolt över att vi lägger ett sådant här förslag, som jag tycker är mycket bra. Vi kan på detta sett:
~ Höja  kvaliteten  i  välfärden    
~Trygga  den  framtida  kompetensförsörjningen  
~ Minska  ungdomsarbetslösheten
För Växjös del kommer det att innebära 219 traineejobb. 219 ungdomar som får arbete och utbildning och 219 fler personer inom omsorgen. 
Kritiken från högern har såklart kommit. Traineejobb kan inte skapas i offentliga sektorn utan måste komma från företag. Varför då? Redan idag har vi Traineejobb inom kommunen till exempel inom tekniska förvaltningen. Ser inga problem med det.    
Idag har jag jobbat i kommunhuset, haft beredning på tekniska och hann också vara en sväng i valstugan. Nu börjat det på allvar. 
41 dagar kvar.