måndag 1 april 2019

Godkända betyg, annars inget kommunalt sommarjobb

Det var längesedan jag var så förbannad som idag. Den moderatledda majoriteten, även kallad Blågröna Växjö (M, KD, L, C o MP) har bestämt att elever som får kommunala sommarjobb måste vara godkända i svenska och matte. Det är en politik som skiljer på ungdom och ungdom. En politik som segregerar och lämnar unga utanför gemenskap och socialt sammanhang. En politik som är kontraproduktiv. De ungdomar som bäst skulle behöva ett sommarjobb blir utan. Detta är en politik som både fack och forskare ifrågasätter. Detta kommer inte att öka antalet gymnasieungdomar som får godkända betyg. Det kommer att öka antalet ungdomar som inte får erfarenhet av ett jobb eller som inte får vara i ett socialt sammanhang och därmed riskerar att stå utanför samhället.

Här kan du läsa om förslaget och här vad forskaren säger

Det är en mycket cynisk syn på unga människor. Politikerna i majoriteten utgår från att eleverna som inte klarar godkänt är lata och bara behöver rycka upp sig lite. Tyvärr är livet och livssituationen för dessa ungdomar mer komplicerat än så. Det finns förmodligen lika många anledningar till att man inte har godkända betyg som det finns unga. Nej, istället borde denna grupp prioriteras så att deras chanser att få jobb i framtiden ökar.

I moderaternas Växjö prioriteras lyckade människor så att de kan bli ännu mer lyckade. Människor som har det kämpigt jagas på det ena eller andra sättet. Nu är det dessutom barn och ungas tur. Jag tänker på deras slogan de hade i valet "Växjö - en kommun för hoppfulla" Vad ska vi göra med alla dem som tappat hoppet, de som behöver lite extra stöd av samhället under en känslig period i livet? I det Växjö jag vill se finns det plats för alla, de hoppfulla, de hopplösa, de som har tappat hoppet och alla däremellan.

Detta visar skillnad på politiken. Människosyn och värderingar. Socialdemokraternas ide om alla människors lika värde, om att vi tror att de flesta vill göra rätt för sig, men att ibland svajar livet lite och då behöver vi stöd, inte knuffas utför stupet. Återigen blir vi beskyllda för att inte ställa krav, vilket är majoritetens sätt att förminska och förlöjliga oss. Givetvis tycker vi att rimliga krav ska ställas - från var och en efter förmåga, till var och en efter behov. Detta handlar dock inte om att ställa krav - detta handlar om att sparka på dem som redan ligger.

Att ge sig på barn och unga för att samla politiska poäng är lågt, riktigt lågt.

1 kommentar:

  1. Håller helt med dig. Vi vill väl alla vara lyckade människor! Att hjälpa dessa ungdomar till sommarjobb är ett bra sätt att få dem att känna sig lyckade!!! De vill och kan få gokända betyg med rätt stöd.

    SvaraRadera