onsdag 9 mars 2022

8 mars i solidaritet med kvinnorna i Ukraina

 

Just nu packar hon. Vad ska man ta med sig, när man inte vet vart man ska eller hur länge man ska vara borta? 

Det kunde ha varit jag. I en annan stad i ett annat land.  Mormödrar, mammor, äldre och yngre kvinnor. Någon med ett barn i sin hand, en annan med ett litet barn vid sin barm.

Det kunde ha varit jag. 

 

Idag går såklart mina tankar till mina medsystrar i Ukraina. Till alla som sitter i skyddsrum, är på flykt, förbereder en flykt eller har bestämt sig för att stanna.

 

I alla krig är det kvinnor och barn som drabbas värst. I samband med krig, då våld och kaos ökar i samhället, ökar också risken för kvinnor att utsättas för mäns våld. Kvinnors ekonomiska förutsättningar minskar liksom deras självbestämmande rätt. Samtidigt bär också kvinnor ofta största ansvaret för familjen 

 

Allt detta beror såklart på samhällsstruktur som finns redan innan konflikten. Därför måste arbetet för ett jämställt samhälle ständigt pågå, både för kvinnor som lever här och nu och för framtida generationer.

 

Det pågår ett krig i Europa. 2 miljoner människor är på flykt och fler väntas. Många flyr men ännu fler  stannar kvar. För att de inte kan ta sig ut eller för att de inte vill lämna, de måste skyddas. Inte bara i Ukraina pågår krig. Inte bara där flyr människor. Runt om i världen finns det kvinnor och barn på flykt. Deras utsatthet och trygghet raseras – vi måste ta kampen för deras liv och trygghet.

 

Kvinnor har mindre makt, mindre frihet och äger betydligt mindre av jordens resurser. Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem över hela världen. Inte minst i krig men även under fredstid. 

 

Både idag och alla andra dagar kämpar vi för ett jämställt samhälle och står upp för de mänskliga rättigheterna. 

 

Ett jämställt samhälle ger ett tryggare Sverige och en tryggare värld. 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar