torsdag 31 juli 2014

#45 Pride

Just nu pågår Pride-festivalen i Stockholm för fullt. Det är knappt tre månader sedan vi firade Pride här i Växjö. Det var fantastiskt att se hur många människor som engagerade sig och visade sitt stöd för Hbtq-frågorna. Jag hoppas att vi blir ännu fler nästa år och att Växjö ska bada i regnbågens alla färger. Arbetet för alla människors lika värde och rättigheter är dock inte ett arbete som bara kan pågå en vecka om året i festliga former, nej, det är ett arbete som måste pågå alla årets dagar. Det är dock viktigt att vissa frågor lyfts lite extra vid vissa tillfällen och att vi belyser dem. Detta är en sådan fråga. Fram till 1979 fanns homosexualitet i förteckningen över sjukdomar hos socialstyrelsen, detta ströks tack o lov, men fortfarande upplever en del homo- och bisexuella svårigheter att visa sin kärlek öppet. 
Så kan vi inte ha det i Växjö, i Sverige, i Europa, i Världen 2014! All kärlek är bra kärlek! 
Idag skrev statsministern i DN att Moderatledda kommuner ska gå före i arbetet med hbtq frågor. http://www.dn.se/debatt/m-kommuner-ska-ga-fore-i-arbetet-for-hbtq-rattigheter/ Det är mycket bra att moderaterna tar de här frågorna på allvar, åtminstone på nationell nivå. Här i Växjö bloggar den moderat kommunstyrelseordföranden om att han stänger av Tv:n när Concita Wurst är med på Allsång på Skansen, att han byter kanal när Ullenhag var med i aktuellt och pratar om könsneutrala lagar och ett tredje kön. Det får mig att undra var Bo Frank egentligen står när det gäller hbtq frågor. På en rak fråga kommer han förmodligen svara något i stil med att "det är viktigt men att det har blivit "populärt" och politiskt korrekt att prata om detta just nu." Suck! Vi får se när jag frågar honom på ledamöternas frågestund den 26 augusti. 
45 dagar kvar, då hoppas jag att vi har röstat fram Åsa Karlsson Björkmarker (S) till kommunstyrelsens ordförande i Växjö. Då kan vi få ett Växjö för alla. 

*hbtq står för homo-, bi-, transsexuella och queer (RFSL: Queer

Ett brett begrepp som kan betyda flera olika saker men i grunden är ett ifrågasättande av heteronormen. Många ser sin könsidentitet och/eller sin sexualitet som queer. Queer kan innebära en önskan att inkludera alla kön och sexualiteter eller att inte behöva identifiera/definiera sig.)


onsdag 30 juli 2014

#46 svar till kristdemokraterna

Idag svarar jag kristdemokraterna i Smålandsposten. Deras insändare kan du läsa här http://www.smp.se/nyheter/lobbyn/insandare/hur-gor-vi-vaxjo-till-sveriges-barnvanligaste-kommun(4383379).gm?utm_source=Lobbyn&utm_medium=twitter
Här är mitt svar:
"Hur gör vi Växjö till Sveriges barnvänligaste kommun?" frågar kristdemokraterna Camilla Alvinsson och Olle Sandahl i dagens Smålandsposten (28/7) Just den frågan har jag och andra i oppositionen ställt otaliga gånger i kommunfullmäktige under mandatperioden. Jag har dock dristat mig till att  Växjö ska bli Europas barnvänligaste kommun. Vi socialdemokrater, ihop med Vänsterpartiet ochMiljöpartiet, har haft otaliga förslag om hur vi ska förbättra livet och vardagen för Växjös barn. Gång på gång har vi blivit nedröstade av en enig allians. De  verkar tro att barns situation enbart har med ekonomiskt bistånd att göra och frågorna hänvisas alltid dit. Inga konkreta förslag har hittills presenterar av den styrande majoriteten och ingen vilja har uttalats om att Växjö ska ligga högt i just denna rankingen.
Alvinsson och Sandahl har hittills inte suttit i fullmäktige och ska därför inte lastas för detta men de lämnar inga konkreta förslag om hur Växjö ska bli mer barnvänligt i sin insändare, men kanske kan vi vänta oss deras stöd om de kommer in i Växjös fullmäktige efter valet? Hittills har Kristdemokraterna röstat ner alla förslag om bättre villkor för Växjös barn.   
Malin Lauber (S)

Idag är det lita svalare. Kanske får jag något gjort idag. Ska nog ner till stan i kolla in valstugan och torget lite. Semesterdagarna räknas ner, liksom dagarna till valet. 4 dagar. 45 dagar. 

tisdag 29 juli 2014

#47 Jag är ju bara en människa

Väldigt trött. Konstaterar bara, efter en natts dålig sömn och en intensiv o härlig dag, att det är 47 dagar kvar till valet. Japp...

måndag 28 juli 2014

#48 Nyordning?

Kanske har jag hittat bra hörlurar nu! Sonens hörlurar, Koss Porta Pro, fick följa med på kvällens löptur. Har varit lite skeptiskt men de var suveräna, och skönt att ha lurar på öronen istället för i dem. Finns en sportmodell också, kanske tar dem. 
Idag har två kristdemokrater skrivit en debattartikel om hur Växjö ska bli Sveriges barnvänligaste kommun. Intressant eftersom det är en fråga jag tagit upp i fullmäktige under hela mandatperioden, men alliansens, och även kristdemokraternas, intresse har inta vara varit svalt utan iskallt. De här två kristdemokraterna kandiderar till fullmäktige och har inte suttit denna mandatperiod, så vi får väl se om det blir nyordning. Hittills har KD i Växjö röstat nej till alla förslag som vi socialdemokrater lagt för att Växjö ska bli bättre för barn och ungdomar. Om 48 dagar får vi se om KD blir ett minne blott eller om de kommer in i riksdagen. 

söndag 27 juli 2014

#49 semester o jakten på det perfekta headsetet

Jakten på det perfekta headsetet fortsätter. Hittills har jag inte hittat något som uppfyller mina krav. De ska ha bra ljud, vara sköna, inte vara i vägen och framförallt inte ramla ur när jag springer. Jag har provat in ear, out ear, med bygel, med vinge, med tråd, utan tråd, trasselfria, röda, svarta, med lite stoppning, med stor stoppning, billiga, dyra, med mic, utan mic... Har lagt ner många kronor på icke fungerande headset... I-lands problem, jo men visst. Men ett reellt problem så här i semestertider, när hjärnan har tid att fokusera på sådant. 
En veckas semester kvar, sen drar det igång, möten med elever - alltid lärorikt och spännande, men framförallt just nu kanske, möten med väljare. Det ska bli otroligt kul att dra igång det politiska arbetet och gå in i en intensiv valrörelse. Jag vill verkligen ha en massa intressanta samtal, om politik och livet. Känner mig otålig. Hoppas givetvis också på att det blir maktskifte i både Växjö och Kronoberg och i Sverige. Det blir en spännande valrörelse och ett hårt arbete. Om 49 dagar vid den här tiden borde vi veta på ett ungefär hur det blir... Nervöst... 

lördag 26 juli 2014

#50 galen nog att förändra?

Gått långpromenad nu ikväll. Lyssnar på biografin om Steve Jobs. "De människor som är galna nog att tro att de kan förändra världen är de som också gör det" Apples "think different"- kampanj 1997
Så börjar boken och så avslutar jag min dag. Vilka av oss är galna nog? 

fredag 25 juli 2014

#51 Dubbelstöten

Visita hävdar att ungdomsarbetslösheten kommer att förvärras om oppositionen tar makten och återställer restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga. De kallar det för Dubbelstöten. Överallt varnas vi för Dubbelstöten.  I Almedalen var det tydligt, stora banderoller varnade för vad som händer om socialdemokraterna får makten och återställer restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga till de gamla nivåerna. Visita driver en ganska aggressiv kampanj. Restauranger har matsedlar med två olika priser för att varna för vad som kan hända... Här kommer en annan del av sanningen!
Vi socialdemokrater tror att pengarna kan användas på bättre sätt. Vi säger att alla ungdomar ska vara i sysselsättning inom 90 dagar, inte bara inom restaurangbranschen. 
Restaurangmomsen sänktes från 25 till 12% (13%) men detta har inte gett så många nya jobb (ca 4000) som man hoppats på, enligt IFAU, en del krögare har till och med minskat antalet anställda. Priserna sänktes med 4% enligt KI och restaurangernas omsättning och vinster har ökat. Om man ställer antalet nya jobb mot förlorade intäkter för staten, har varje jobb kostat ca 1.4 miljoner.
När det gäller arbetsgivaravgiften för ungdomar mellan 18-26 år har denna sänkts i steg o slutligen hamnat på 15.49% (32%), inte heller denna åtgärd har gett särskilt många nya jobb. Det har kostat staten 17 miljarder i förlorade intäkter och om man ställer det mot antal jobb har varje jobb kostat 1-1.6 miljoner. 
Vi tror att dessa pengar kan användas på ett smartare och mer effektivt sätt. Vi tror även att de flesta svenskar håller med oss. 1.3 miljoner kronor kostar ungefär TRE heltidsanställda personer inom skolan och välfärden. Tre jobb inom välfärden mot ett alltså...
Om 51 dagar är det val. Jag längtar dit!

torsdag 24 juli 2014

#52 Den ljuvliga ensamheten

52 dagar kvar tills vallokalerna stänger. Tills dess är det mycket som ska göras men just nu njuter jag av den ljuvliga ensamheten. Den ljuvliga ensamheten är något helt annat än den påtvingade, men jag tänker inte uppehålla mig vid den idag trots att jag vet att den finns hos många, även hos mig ibland. 
Sitter i mitt växthus, tre mil från Växjö centrum. Jag har idag förvandlat det till en oas, ett tempel. Sitter här, mitt i den småländska skogen och lyssnar på syrsorna och rådjurens skall långt borta. Det är en förmån att kunna höra syrsorna, jag vet det. Det är en alldeles lugn kväll. Stilla! Jag hör inget tecken på civilisation, men vet att den finna ganska nära. Det är enkelt då. Efter en svettig arbetsdag (förvandla växthus till tempel och klippa STOR tomt med handjagare) tog jag ett dopp i en svensk insjö - Linnerydssjön. Rent vatten, lugnt och fridfullt. Jag och min hund. Samma jag och hund som var på manifestation i Växjö city igår, för folket i Palestina. Så olika, men ändå samma liv. 
Om du som läser nu (om nu någon läser min blogg!?) kunde se det jag ser, känna dofterna jag känner, införliva det lugnet som finns här, känna vördande inför livet på det sätt som jag känner just nu, då skulle vi inte behöva tala. Den ljuvliga ensamheten, när man är ensam men som kan upplevas även i sällskap. Jag inser att jag är priviligerad som kan ha det så här. Jag vet det. Men det gör inte känslan mindre, tvärtom.  
Tänder en ny rökelse för att hålla myggen borta, smuttar på mitt vin, är i nuet. Vilar i det, njuter av det. Snart kommer andra tider, men just nu njuter jag av den ljuvliga ensamheten, någonstans, mitt i den småländska skogen. Detta att vara människa. 

onsdag 23 juli 2014

#53 Jalla jalla - muren ska falla

"Jalla jalla - muren ska falla", så ropade en liten flicka idag på "Speakers corner" här i Växjö under en manifestation för Palestina. Kören av människor svarade henne med samma rop. Vi var många som var där idag för att visa det palestinska folket vårt stöd. Bland andra talade vår riksdagsledamotTomas  Eneroth (S) Han sade att skjuta barn är inte det samma som att försvara sig. Det var bra sagt, men så är Tomas också oftast både klok och vältalig.  Emil Jensen sade, när jag fick förmånen att se honom live en gång "Murar är bara broar på högkant". Tänk om det är så enkelt! Vi måste bara vara tillräckligt många som tror på det. Vi måste också komma ihåg att det här är inte en konflikt mellan iraeler och palestinier, nej det här är en konflikt mellan Israel och Palestina. Den har pågått länge, på olika sätt, och med olika intensiteter. Det finns otroligt många människor, på båda sidor, som är trötta på konflikten och de ser varandra som medmänniskor. Vissa är vänner, andra lekkamrater och en del blir kära i varandra. Folket har via hashtaggen #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies ❤️ Lagt ut bilder på sociala medier där de visar att de vägrar vara fiender. Det finna hopp! Ja, det finns hopp!
Jag har lagt in två av mina favoriter här. Imorgon hoppas jag på en ljus dag, på många sätt.

tisdag 22 juli 2014

#54 Rädslan förminskar oss

Det är tre år sedan en man bestämde sig för att släcka 77 människors liv. 69 av dem sköts på Utöya, varav 55 var under 20 år. Ungdomar på läger. Förväntansfulla, glada, sommarlovslediga ungdomar som vi alla trodde hade hela livet framför sig. Idag går mina tankar till dem, till deras nära och kära och till dem som överlevde. 
Vad är det som får en människa att utföra ett sådant dåd? Att kallblodigt mörda oskyldiga människor, som han inte har någon relation till. Idioti, vansinne, ilska, ideologi? Vi har inga svar på det. Det vi vet är att mannens uppväxt var trasslig. Detta är förstås ingen ursäkt, det är många som haft trasslig bakgrund. 
Vi får aldrig glömma, men inte heller gå omkring och vara rädda. Själv har jag låtit bli att göra vissa saker pga rädslan för terrordåd. Då har terroristerna fått som de vill. Då har de makt. Vår rädsla är deras styrka. 
Kampen mot främlingsfientlighet och för mångfald är också en kamp för frihet. Min och din frihet ska inte begränsas av våra rädslor eller hållas tillbaka av enfald. Rädslan begränsar oss inte bara, den gör oss också farligare. 
Vi andra är alltid många fler än både fascister, rasister och terrorister. Det ska vi aldrig glömma. 

måndag 21 juli 2014

#55 mer återvunnen politik

Växjö kommuns insatser för människor i behov av stöd och omsorg ska leda till att alla kan leva ett rikt liv. Ålder och funktionsnedsättningar ska inte leda till försämrad livskvalité. 
Växjö kommun ska ge människorna i omsorgen större individuell frihet. Omsorgstagaren ska själva få bestämma vad som ska göras, hur det ska göras, när det ska göras och av vem. Denna inställning ska gälla oavsett ålder, krämpor och funktionsnedsättningar. Detta förverkligas genom så kallad förenklad biståndsbedömning. 
Maten är en viktig kvalitetsfaktor och inköp av ekologiska och närproducerad mat ska prioriteras. I vår måltidsvision lagas maten från grunden och så nära den som äter den som möjligt.
Texten ovan är hämtad från vår röd-gröna budget. Vi socialdemokrater hoppas få förtroendet att styra Växjö så att vi kan förverkliga det som står i vår budget. Bilden nedan är äldre, men gäller fortfarande. Socialdemokratisk politik håller. 

söndag 20 juli 2014

#56 hållbar socialdemokratisk politik

Valaffischer nedan är inte helt ny, men budskapet gäller fortfarande. Vi socialdemokrater tycker att bostadskön är för lång. Det är fortfarande svårt att få bostad i Växjö. Vi vill fortfarande ändra på det. 
Vi hoppas att vi får förtroende att styra Växjö efter valet i september. 56 dagar kvar. 

lördag 19 juli 2014

#57 återhämtning

Dagar för återhämtning, att hämta åter... Vad? Hämta tillbaka kraft och energi, hopp och förtröstan, styrka och mod, klokskap och eftertanke, lugn och ro. Mig själv, hämta mig själv åter. 
Omfamnad av sol och vind, ljus och värme. Öppna hagar och vidöppet hav. 
Förundran över livets alla olika skeende, över världens alla olika liv, över olika skeenden i världen. 
En förvissning om att, det till slut, måste bli bra.

fredag 18 juli 2014

#58 Ingen ungdom utan sysselsättning

Enligt statistik från SCB finns det idag 105600 ungdomar i åldern 15-24 år som studerar. Antal som varken studerar eller arbetar 101900. Så kan vi inte ha det! De flesta ungdomar är inte lata eller för "fina" för vissa arbeten. Arbetena finns helt enkelt inte. Ingångsjobben är för få och många av dem pendlar i en gråzon med dåliga arbetsvillkor, säger Måns Svensson, rättssociolog Arbetsmiljhögskolan. Villkoren kring dessa arbeten måste förbättras.
Sedan alliansen tillträdde 2006 har kostnaden för försörjningsstödet ökat med nära två miljarder kronor och orsaken är den höga arbetslösheten, skriver Mikael Famberg (S) på Aftonbladet debatt idag. Arbetslösa, och många av dem är ungdomar, tvingas ta till försörjningsstöd för att klara livhanken. Detta är givetvis en dålig start på livet. Att kunna försörja sig själv är kanske den viktigaste delen i vuxenlivet. Att känna sig vuxen och självständig stärker individen och skapar sammanhang. Nu hamnar dessa ungdomar i det utanförskap som alliansen pratade om att eliminera. 
Dagens politik håller inte. Kommunerna brottas med att få välfärden att fungera. Alliansen driver igenom fler skattesänkningar. 
För oss socialdemokrater är jobben den viktigaste frågan. Jobb ger skatteintäkter, men också framtidshopp för den enskilde. Ingen ungdom ska behöva vara utan sysselsättning mer än 90 dagar. I Växjö har vi spetsat tills det med 30 dagar. Jag hoppas och tro att vi klarar det genom att jobba tillsammans. Vi måste alla hjälpas åt för att få detta att fungera: stat, kommun, näringsliv och gärna också föreningar.
Om 58 dagar och ett par timmar har vallokalerna stängt. Då har svenska folket förhoppningsvis röstat fram en regering som sätter jobb och välfärd, före skattesänkningar och bidrag till enskilda företag. 

torsdag 17 juli 2014

#59 Mörkret bländar @GreiderDD

Idag saknar jag ord. Vapenvila följd av ännu ner våld. 
Den här dikten skrev Göran Greider tidigare ikväll på Twitter. Den får tala för mig ikväll.
Publicerar den, med hans samtycke. 

@GreiderDD: 
Världen en natt 
utan ände 
för de flyende 
för de belägrade 
för de hungrande.
Mörkret synligt 
på långt håll. 
Mörkret bländar.

onsdag 16 juli 2014

#60 lika inför lagen?

Jag är stolt över att vi har ett rättssystem som verkar fungera. Häktingsbeslutet mot Assange kvarstår. Att han flytt till Ecuadors ambassad och haft egen husarrest där i två år, är inte skäl att häva häktningen. Tack och lov! 
Det är hans eget val att stänga in sig på ambassaden, istället för att komma till Sverige och få en rättegång för det brott han är häktad för. Han är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Att han väljer att INTE komma till Sverige och reda ut misstankarnas sanningshalt är hans problem. Våldtäkt är ett allvarligt brott! Preskribitionstiden är 10 år, och så länge kan han alltså hållas häktad i sin frånvaro om han väljer att sitta och trycka på Ecuadors ambassad. Det är inte ett dugg synd om honom. Att se sig själv stå över lagen och tro att man ska komma undan är något som Julian Assange roar sig med, på skattebetalarnas bekostnad. Polisbevakningen utanför ambassaden har hittills kostat över 70 miljoner kronor.
I hela denna härva finns det kvinnor som inte kan lägga detta bakom sig förrän rättegången är över. Deras smärta och våndor pratas det inte om. Hur mår de? Hur kan de leva sina liv? 
Assange är rädd för att bli utlämnad till USA, jag förstår det, men samtidigt kan man inte sätta sig över lagen. Jag är stolt över beslutet som Stockholms tingsrätt fattade idag. Allt annat hade varit en skymf mot vårt rättssystem, men framförallt mot de kvinnor som väntar på att lägga detta bakom sig.

tisdag 15 juli 2014

#61 älska livet!

Jag ska skratta mer, sitta uppe länge fler ljusa sommarnätter, jag ska strunta i disken lite oftare, jag ska äta mer jordgubbar och mer nybakat bröd. Jag ska älska mer intensivt, våga drömma alla mina drömmar, lyssna till mitt hjärta men också våga följa det. Jag ska bada skumbad oftare, våga hoppa från högsta trampolinen, njuta av min ensamhet men också vara mer med mina vänner. Jag ska säga till mina barn varje dag att jag älskar dem, jag ska uppmuntra dem att leva sina liv på sitt sätt. Jag ska ta hand om min kropp men inte på bekostnad av min själ, jag ska njuta mer utan att få dåligt samvete. Jag ska hoppa högre när jag vill men låta bli att hoppa om jag inte har lust, jag ska låta ja vara ja och nej vara nej. Jag ska surfa på sanden och äta gräddtårta till frukost. Jag ska vara precis så galen som jag vill men då och då drunkna i min klokhet. Jag ska stå på gator och torg och skrika ut orättvisor och kämpa för rättvisa, men jag ska också tillåta mig att ibland vara tyst och ligga på soffan och läsa. Jag ska leva så att jag aldrig behöver ångra det jag inte gjorde och inte våndas över det som är gjort. 


måndag 14 juli 2014

#62 Alla barn ska kunna drömma

Jag vet inte vad jag ska skriva om, vilket som kan vara mest intressant. Att måndagar är allsångskväll i Linneparken, eller att Löfven står fast vid sitt uttalande på Facebook i lördags, att forskarna kommit på att hälsosammare livsstil kan förhindra alzheimers, eller att kronprinsessan fyller år idag, att min hund välte ut matavfallspåsen och därmed fick gnaga på ben när jag var i tvättstugan eller att ökade klyftor inte tas på allvar av politiken? Det finns mycket att skriva om. Jag dröjer mig kvar vid det sista. 
Klyftorna har ökat sedan 2006, fler har fått det bättre samtidigt som fler har fått det sämre. Enligt Rädda Barnen är barnfattigdomen fortfarande oacceptabel hög, även om den minskat de senaste åren. De beräknar att ca 232000 barn lever i ekonomiskt utsatta familjer. Rädda barnens generalsekreterare, Elisabeth Dahlin, menar att barns behov inte har satts tillräckligt i fokus och att de ökade klyftorna inte tas på allvar av politikerna och att inte tillräckligt har gjorts för att bekämpa barnfattigdomen. Barnen hamnar i utanförskap och kan till exempel inte delat i fritidsaktiviteter. Jag har många gånger lyft frågan, om barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer, i fullmäktige. På olika sätt. Det som är tydligt är att frågan bollas över till att handla om ekonomiskt bistånd. Många av dessa familjer har inte ekonomiskt bistånd, utan bara väldigt låg inkomst alternativt höga utgifter. Detta verkar inte vara känt hos alliansen i Växjö. Barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer behöver inte vara "registrerade" i familjer för ekonomiskt bistånd. Det är många föräldrar som kämpar på med en tuff ekonomisk situation. Senast i fullmäktige hade jag en interpellationsdebatt som gällde en avgiftsfri skola. Vi socialdemokrater vill ha en likvärdig skola, vilket betyder en avgiftsfri skola. Om vi får förtroendet att styra i Växjö kommer vi att se till att skolan är helt avgiftsfri. Inga dolda avgifter i form av inträden till Luciaframträdande eller orimliga avgifter för fika vid föräldramöten. 
Alla barn ska kunna drömma, ska kunna tro på att deras livs dröm kan bli sann. Elisabet Dahlin menar att politikerna måste sätta upp konkreta mätbara mål, som avser att alla barn ska få växa upp på lika villkor. Detta är självklart för oss socialdemokrater. Om vi får förtroendet att leda Växjö framåt kommer vi att se till att barnkonventionen ska vara styrande samt att det kommer att finnas en barnrättsstrateg som tar till vara barnens intressen.
Barnen måste få höras och synas, deras intressen måste tas tillvara. Alla barn, oavsett bakgrund och oavsett förutsättningar måste kunna färdas framåt i livet, på sitt eget sätt. 

söndag 13 juli 2014

#63 Ökade klyftor drabbar alla

Finns mycket att säga om konflikten i Gaza just nu. Har skrivit om det tidigare, men lämnar ämnet denna dag. Det betyder inte att jag inte är illa berörd eller inte tycker att det som pågår där måste sluta omedelbart. I jämförelse är konflikterna i Sverige inget att bråka om... Jag är medveten om det. 

I Sverige är det val om 63 dagar. Högerns politik raserar den svenska välfärden och den svenska modellen är ett minne blott. Vi  börjar mer och mer likna det stora landet västerut. Jag mår illa! Klyftorna ökar snabbare i Sverige än i något annat land. De rika blir rikare, de fattiga blir fattigare. Det är enkel logik i moderaternas Sverige. Det är en medveten politik från den svenska högern. De ska löna sig att arbeta och den som blir arbetslös eller sjukskriven måste bara anstränga sig lite extra. Ökade klyftor drabbar alla, oavsett vilken sida av klyftan man befinner sig på. 

Klassamhället syns underifrån och då är det ju ödets ironi att det alltid är ovanifrån som det hävdas att det inte finns. #minnsintevemsomsa

#63 Ökade klyftor drabbar alla

Finns mycket att säga om konflikten i Gaza just nu. Har skrivit om det tidigare, men lämnar ämnet denna dag. Det betyder inte att jag inte är illa berörd eller inte tycker att det som pågår där måste sluta omedelbart. I jämförelse är konflikterna i Sverige inget att bråka om... Jag är medveten om det. 

I Sverige är det val om 63 dagar. Högerns politik raserar den svenska välfärden och den svenska modellen är ett minne blott. Vi  börjar mer och mer likna det stora landet västerut. Jag mår illa! Klyftorna ökar snabbare i Sverige än i något annat land. De rika blir rikare, de fattiga blir fattigare. Kvinnorna är de som förlorar mest. Det är enkel logik i moderaternas Sverige. Det är en medveten politik från den svenska högern. De ska löna sig att arbeta och den som blir arbetslös eller sjukskriven måste bara anstränga sig lite extra. Ökade klyftor drabbar alla, oavsett vilken sida av klyftan man befinner sig på. 

Klassamhället syns underifrån och då är det ju ödets ironi att det alltid är ovanifrån som det hävdas att det inte finns. #minnsintevemsomsa

lördag 12 juli 2014

#64 Det känns inte helt rättvist

Hade velat skriva något roligt idag. Jag är på retreat och mår bra. Började dagen med löprunda, dusch och gröt. Sitter nu i solen o dricker kaffe och läser nyheter via twitter. Det roliga kommer av sig. Läser att ännu fler skjutits till döds i Gaza under natten. USA är berett att medla i konflikten, har president Barack Obama sagt. Många ledare världen över är oroade för den konflikt, det krig,  som blir värre och värre. Netanyahu har sagt att insatsen i Gaza ska fortsätta tills "lugnet har återställts". Han tänker inte låta sig påverkas av omvärlden. Hur tror han att mer våld, mer mördande, ska kunna leda till ett lugn? Jag känner mig uppgiven, rädd och ledsen. Tar det aldrig slut?
I de svenska nyheterna läser jag om sjuka som inte får sjukpenning. Du måste i princip vara frisk för att kunna och orka söka sjukpenning på det sätt som Färsäkringskassans regler säger. Förtroendet för Försäkringskassan sjunker. Kan hända det arbetar en och annan "not so flexibel" person där, men först och främst är det reglerna det är fel på. Inte Försäkringskassan eller dess personal. Vi måste förändra reglerna. Därför behöver vi en ny majoritet i Sveriges riksdag. "Det ska löna sig att arbeta" sade regeringen tidigt! Därför får jag, som har ett jobb och som är frisk, mer pengar i plånboken. Men livet hänger på en skör tråd och vem som helst kan bli arbetslös eller sjuk, närsomhelst. Att vara arbetslös eller sjuk är inte att vara lat. Det är just att vara utan arbete och vara sjuk. De flesta vill varken vara sjuka eller arbetslösa. Den politik som drivs idag är till för oss som är friska, välmående och produktiva. Jag tycker vi ska ha en politik för alla. Detta kan vi ändra på den 14 september. 
Nu har jag hela dagen framför mig. Ikväll lägger jag mig lugnt och stilla. Jag är varken rädd för att bomberna ska falla under natten eller att jag ska få indragen sjukpenning. Jag tillhör gruppen förfördelade. Det känns inte helt rättvist. 

fredag 11 juli 2014

#65 Hämd i oändlighet

Konflikten Israel-Palestina, verkar aldrig få en lösning. WHO varnar för att sjukvården i Gaza är nära en kollaps eftersom konflikten mellan Hamas och Israel eskalerar. Det är brist på bränsle till sjukhusets generatorer och det saknas medicin. 
När FN upprättade staten Israel var det nog ingen som tänkte att det skulle gå så här. Det kanske man borde ha tänkt? Nu diskuterar säkerhetsrådet läget och medan de pratar dödas och skadads både vuxna och barn, män och kvinnor, familjer och ensamstående, glada och arga... FN har ett stort ansvar för konflikten på Gazaremsan och måste därför agera. 
I det här kriget finns inga vinnare, bara förlorare. Som i alla konflikter är det barnen som får betala det högsta priset. Under de senaste fyra dygnen har 19 barn under 16 år dött i Israels luftangrepp mot Gaza och på Gazaremsan, enligt Unicef. Benjanin Netanyahu säger dessutom att "operationen kommer att utvidgas". Barnen får inte bara betala med sina liv utan får även psykiska skador, utebliven skolgång och inte tillgång till den mat och sjukvård de har rätt till. 
Denna gång började beskjutningarna med att tre israeliska tonåringar hittades mördade, skjutna med ljuddämpare. Vi vet fortfarande inte av vem och varför. Israel hävdar att det är Hamas. Hämdattacker leder till nya hämdattacker och så fortsätter det... i det oändliga, känns det som. 

Här skiner solen, många har semester. Livet rullar på. Jag oroar mig inte för en flygattack eller en markinvasion. Jag läser, tränar, äter, umgås. 

torsdag 10 juli 2014

#66 semesterläge

Idag har jag nästan inte tänkt på politik alls. Inte läst några ledarsidor, knappt kollat Twitter. Jag kanske håller på att gå in i semesterläge i alla fall. Lite friskt på något sätt ändå, eller? Retweetat lite. Bland annat en insändare från Carl-Olof Bengtsson, min partikamrat. Han skrev om skolan. Han är oftast klok o fler borde lyssna på honom, oftare. http://www.smp.se/nyheter/lobbyn/debatteramera/skolbudget-med-osakra-statsbidrag(4360880).gm#.U747gIHdIVo.twitter
Om 66 dagar vet vi... 

onsdag 9 juli 2014

#67 ...fler landsbygdstankar...

Idag har det varit jag, solen, min cykel, landsvägen och några vägskäl. Cyklat förbi små torp och stora gårdar, röda med vita knutar, passerat får och kor, bikupor och brevlådor, egenhändigt tillverkade skyltar med texter som "Här finns levande barn" eller "Ved säljes". En skylt var speciellt rolig, den var på en stolpe mitt ute i ingenstans "Glöm inte grisfesten. Anmäld dig snarast" Det finns dock ingen information om när grisfesten är eller vem man ska anmäla sig till. Påminner mig om när jag för 22 år sedan bodde norr om Växjö. Då var budskapet "Julfesten är som vanligt. Samma tid, samma plats! Alla välkomna!" Som nyinflyttad var det ju inte helt enkelt att veta vart vi skulle gå och när, men det löste sig. Det gör det på landet - det löser sig. Och om det inte för det så kan det kvitta. 
Jag kom så småningom till Linneryd, där det fortfarande finns en lanthandel och en bensinstation. Ingen av dem drivs av de större aktörerna, men du kan tanka och du kan köpa det nödvändigaste. Där frågar de också om jag vill fylla på min vattenflaska. Vänliga människor, som inte brådskar. I kön till den enda kassan pratas det om det mesta. Nu får jag öva, på att inte ha bråttom. 
Jag cyklar vidare till Linneryds camping, där det finns en badplats. Om du inte redan har besökt Linneryds camping, rekommenderar jag dig varmt att göra det i sommar. Det är något rofyllt och magiskt över den platsen.  Det kostar 170 kr/dygn att campa. Men du kan också bara köpa glass, en kopp kaffe och ta ett dopp.
Det här är "min" landsbygd. Här är husen fortfarande bebodda, vägarna hyggligt skötta, lanthandeln (jag har 7 km dit) är fortfarande öppen och brevbäraren passerar mitt hus varje dag. Mindre politik och mer romantik och nostalgi, i dagens blogginlägg, kanske man kan tycka men allt hänger ihop. Hur ska våra liv levas? Vad är viktigt? Vilka förutsättningar ges människor att leva sitt livs dröm? 
67 dagar kvar till valet. 74 dagar kvar till Vipers första hemmamatch - en vecka efter valet kommer Dalen till Fortnox-arena. 

tisdag 8 juli 2014

#68 Ska hela Sverige leva?

Befinner mig i mitt torp som ligger mitt ute i skogen. Det är alldeles tyst och börjar bli mörkt. Här finns varken ljud-eller ljusföroreningar. Det är alldeles stilla. Jag skulle kunna bo här på heltid. 
Bussen går tre kilometer från mitt torp, vid "stora vägen". Bredbandet är grävt o finns alldeles vid min tomtgräns men får inte kopplas in förrän 2015. Här lever jag i lugn och ro. 
Men vilka förutsättningar har egentligen landsbygden? Får hela Sverige leva? Åse Blombäck och Staffan Nilsson, ordföranden för "Hela Sverige ska leva" skriver i sin debattartikel i Dagens samhälle 18/4 2014  "Vi konstaterar att de senaste decenniernas marknadsanpassade lösningar och avregleringar som regering och riksdag satsat på inte har gynnat landsbygden. I själva verket har det saknats konsekvensanalyser för landsbygden av denna politik, vilket lett till en negativ utveckling i många fall. I fallet med apoteken vittnar många landsbygdsbor om hur de tvingas göra långa resor för att få tag på nödvändiga läkemedel som inte alltid finns tillgängliga på närmaste apotek." Det kanske inte blev riktigt som vi tänkt oss. I Aftonbladet idag skriver Jonna Sima att mellan 2006 och 2011 lades 31 serviceställen ner i landets glesbygdsområden, en minskning med 21 procent. Posten avreglering började 1994, av regeringen ledd av Bildt. Att kombinera samhällsnytta med konkurrensutsättning har visat sig vara ett svårt problem att lösa. Idag kan vi inte låta några postkontor gå med förlust, för att samhällsservicen ska vara likvärdig i hel landet. Människor i glesbygden kan tvingas åka 20 mil för att hämta ett paket. 20 mil!!! Enkel resa. Har du tur kan du hämta din medicin där också, så att du inte tvingas åka 20 mil åt andra hållet. 
Landet splittras mer och mer. Klyftorna mellan stad och land blir allt större. Vi är fortfarande några som minns, livsmedelsbuss, bokbussen, lantbrevbäraren som fungerade som apotek och systembolag men nu är mycket av detta ett minne blott. Lokala krafter, som byalag, ideella föreningar och småföretag gör ett otroligt jobb idag för att hålla sin ort, sin del av Sverige, levande. När staten och kommunerna inte gör sitt och när de kommersiell krafterna inte får lönsamhet, när det gäller servicen till landsbygden, finns det engagerade bybor som gör deras jobb. På landsbygden hittar man lösningar som inte finns i staden. Människor jobbar tillsammans för att hitta lösningar. Detta kan låta som en romantiserande verklighetsbeskrivning, men många känner igen sig i den..
Vill vi verkligen att hela Sverige ska leva? Och vad får det i så fall kosta? Förr var lantbruket tvunget för att stadsborna skulle få mat. Vad ska vi ha landsbygden till idag?
Nu har mörkret lagt sig över Tokadal. Himlen är fylld av stjärnor och långt bort skäller några rådjur. En koltrast sjunger, trots mörkret. Min hund och jag strosar sakta över tomten. Jag lever! 


måndag 7 juli 2014

#69 politik i sommarnatten

69 dagar kvar till valet. Ikväll har vi haft trevligt @ Tokadal. Ledamöter från omsorgs- och tekniska nämnden, oppositionen. Pratat sanningar o politik. Vi måste få en förändring. 

söndag 6 juli 2014

#70 Lundaslätten, Österlen och BNP

Det blev en del politik på kalaset igår. Några  personer som nickade och gav mig uppmuntran när jag sade att jag var socialdemokrat. Några som bad mig sopa till SD. Kändes bra. 
Vaknade upp på Lundaslätten och begav mig sedan till vackra Österlen. Hann sitta vid stranden en liten stund innan jag begav mig tillbaka till Småland. Tittade ut över Österjsön och tänkte att det inte syns hur sjukt havet är. Såg ett film för ett tag sedan som heter "Vårt grisiga hav" Om du inte har sett den, kan du hämta den här http://www.balticsea2020.org/skolmaterial
Vi måste ta miljön på allvar! Idag var det en bra debattartikel på DN debatt, om att vi måste se över vår syn på BNP. Den går ut på att vi även måste ta miljöhänsyn när vi räknar ut BNP. Vi kan inte bara blint mäta tillväxt för att se hur väl ett land mår och hur väl välfärden fungerar. Här finns debattartikeln http://www.dn.se/debatt/vi-maste-borja-mata-valfard-pa-andra-satt-an-med-bnp/
Sista dagen i Almedalen för denna gång. Annie Lööf var ju sist ut. Jag tycker fortfarande att hon låter som en väckelsepredikant utan väckelse, men idag var hon faktiskt inte lika dåligt som vanligt.
Lagar mat mitt i natten, potatissallad och veganpaj. Ska ha gäster imorgon. Ledamöter i omsorgs- och tekniska nämnden kommer. Det blir trevligt. Sugen på att laga veganmat? Kolla http://vegania.net/
Strax tvättstugan, ut med det sista från ugnen och sen sova. 

lördag 5 juli 2014

#71 skräcken

Mitt blogginlägg, med 71 dagar kvar till valet, skriver jag medan TVn är på och Jan Björklund talar i Almedalen. Mer än de första 30 minuterna har han ägnat åt skräckpropaganda. Han har beskrivit hur kvinnor blir utan arbete, hur pojkar får sämre betyg, hur tillväxten kommer att utraderas och därmed kommer välfärden att förintas. Sverige kommer att bli som Grekland. Detta kommer att hända om vi får en röd-grön regering i höst. Björklund ägnat mycket tid i sitt tal åt vår politik!
Ja, vad ska man säga? Verkligheten kan beskrivas på lika många sätt som det finns partiledare. Det har vi lärt oss under Almedalsveckan. Men lyssna noga på Björklund, för det är förmodligen sista gången ni får höra honom tala i Almedalen som utbildningsminister, kanske även som folkpartiets ledare. 
Nu ska jag ta lördagsledigt, hoppas jag... Ska på 50- års kalas i Skåne. Mina fantastiska syskon fyller 50 år! När jag är på fest händer det att någon vill prata politik (inte på mitt intiativ) och när det händer i Skåne kan allt hända. 
Kastar på mig festblåsan och drar söderut! 

fredag 4 juli 2014

#72 semesterläge, eller?

Idag börjar min semester och jag går in i "semesterläge". Dagen började med att jag bokade en arbetslunch på måndag, så semesterläget gick väl sådär... Jag ser dock fram emot lunchen eftersom jag, när jag träffar medarbetare i Växjö kommun, oftast lär mig så mycket. Vi har otroligt duktiga personer anställda och det känns bra! Så arbetslunch - here I come!
Hörde Jonas Sjöstedt i lurarna när jag var ute o sprang. Han sade att: när vi ökar klyftorna mellan rika och fattiga, ökar vi dem också mellan män och kvinnor. 
En högerregering med Reinfeldt i spetsen ökar klyftorna i samhället. Att satsa på jämlikhet och jämställdhet är att satsa på välfärden. Jämställdhet är en strategisk fråga som är en förutsättning, för välfärd, livskvalité och tillväxt. Socialdemokraterna kommer att rivstarta jämställdhetsarbetet om Stefan Löfven får bilda regering efter valet. Vi har ett handlingsprogram med 15 punkter för jämställdhet. Bland annat ska vi ha lönekartläggning varje år, avskaffa vårdnadsbidraget och se till att ensamstående föräldrar får bättre ekonomi. Läs mer på http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Forsta-jamstalldhetsaret-/
Reinfeldt är inte feminist, han är moderat. Jag är inte moderat, däremot är jag feminist OCH socialdemokrat, eftersom det går utmärkt att kombinera. Socialdemokraterna är ett feministiskt part. Det betyder inte att vi ställer kvinnor mot män. Jag tycker inte synd om kvinnor. Feminism handlar om att belysa områden där män och kvinnor inte har samma villkor. Män och kvinnor ska ha samma villkor. Att vara feminist är inte att ha en offermentalitet eller ställa mäns och kvinnors villkor mot varandra. Socialdemokratisk feminism handlar om jämställdhet och jämlikhet - det vinner både män och kvinnor på. 
Jag kommer att fortsätta kalla mig feminist så länge maskulint värderas högre än feminint. Jag kommer att kalla mig feminist så länge män generellt är överordnade kvinnor. Jag förstår att det känns svårt för Reinfeldt. Om 72 dagar går vi till val. Då röstar vi för minskade klyftor som så småningom även raderas. Då röstar vi för jämställdhet och jämlikhet. 

torsdag 3 juli 2014

#73 Bullar, omsorg och demokrati.

73 dagar kvar till valet och jag vill snart gå in i semestermode för att kunna ladda upp inför valrörelsen. 
Olika utspel hörs från Almedalen och jag funderar på hur människor ska orka ta till sig allt som lovas och ropas ut. Inte ens jag som är V Ä L D i G T intresserad av politik orkar solla ut det viktigaste och ta det till mig. Hoppas att vi inte kör slut på väljarna innan september. 
Mina vardagar är så varierande. Mitt liv är varierande. Idag tillbringade jag förmiddagen på skolan och bjöd mina kollegor (de som fortfarande kämpar på) på bullar och rabarberpaj, introducerade en ny kollega och städade undan bland papper i mina hyllor. Kasta och rensa! Ljuvligt!
Under eftermiddagen var jag på besök på ett särskilt boende här i Växjö. Uppdraget som vice ordförande för omsorgsnämnden är olikt mitt uppdrag i tekniska. Kommunen spänner verkligen över olika områden. Vägar, sophämtning och vatten ska fungera och våra äldre invånare har rätt att få den vård de behöver. Min upplevelse från dagens besök var positivt. Härligt! Jag hoppas att ingen ska behöva oroa sig för ålderdomen, för hur de ska få det på ålderns höst. Lika mycket som vi vill att våra barn ska ha en bra förskola, måste vi kunna känna oss trygga med att åldras, och att vi den dag vi eventuellt behöver, stöd och omsorg ska få det. Har många tankar kring detta! 
Nu har jag precis haft ett samtal från en journalist, angående vårt pågående projekt med tre kommuner från Serbien, som har fått medel från SIDA beviljat för en förlängning. Det känns bra eftersom projektet går framåt. Det är inte bara ett projekt som gäller energi och miljö, utan rymmer även jämställdhet och demokrati. Att Jämställdhet och fungerande demokratiska strukturer sprids över världen vinner vi alla på. 

onsdag 2 juli 2014

#74 möten

Överallt träffar jag människor som vill prata politik, vilket jag givetvis tycker är roligt. Just nu lever jag i politiken och samtalar mer än gärna om hur jag tror att vi kan få en bättre välfärd, ett bättre Växjö och en bättre värld. 
Idag mötte jag en granne i tvättstugan. Hon är trött på egoism, trött på att alla ska se om sitt eget hus och att vi struntar i varandra. "Jag förstår inte hur svenskarna gått med på det här i åtta år. Måtte det inte bli fyra år till." Sverige har blivit kallare. Blått och kallt. Det är dags för rött och varmare. Ett samhälle där vi bryr oss om även de svagaste, ett samhälle där människan går före profit, en stad där vi ser på varje litet nyfött barn med ödmjukhet, där vi möter varje äldre person med respekt och värme, där vi uppmärksammar våra grannar med ett leende och ger den som behöver det en varm blick. 
Klyftorna mellan människor måste minska. Ett jämlikt samhälle når längre och det tjänar vi alla på.
Jag kommer att fortsätta samtala i tvättstugan, i affären, i valstugan, på gymet, ja, överallt där människor vill prata med mig kommer jag att vara öppen för dialog. 
Det är dags för förändring.

tisdag 1 juli 2014

#75 Mångfald är alltid bättre än enfald.

75 dagar kvar till valet. Jag har bestämt mig för att blogga varje dag fram till valet. 75 blogginlägg om min politiska vardag. På väg hem från Almedalen kommer mitt första inlägg. 

Varje kväll i Almedalen, tre kvällar i rad, vände jag och några partikamrater Svenskarnas Parti ryggen. Under deras manifestationer gick vi dit och stod där tillsammans med många andra under tystnad. När företrädare slutade prata började vi ropa "Inga rasister på vår gator". Vi är alltid fler än dem. Det får vi aldrig glömma. Vi som är för mångfald är alltid många fler än de som står för enfald. 

Idag hörde jag deras partiledare säga att en apelsin inte är en banan och att man inte blir Japan bara för att man börjar äta med pinnar och lär sig karate. Detta är ju i och för sig sant men jag har väldigt svårt att förstå vart han ville komma med argumentationen. 

Polisbevakningen kring SvPs aktiviteter kräver mer resurser än andra aktiviteter. Många poliser rör sig runt dem, och tvingas ibland lyfta bort ganska fredliga motdemonstranter för att säkra yttrandefriheten. När jag står där och hör om bananer och japaner tänker jag på att yttrandefriheten är en bra grej, men jag funderar på var gränsen går. Hur dumma saker får man säga på gator och torg? SvP har ändrat sin retorik och pratar sällan öppet om enstaka grupper, därför är det också svårt att anmäla dem för hets mot folkgrupp. Jag är stolt över att vi tog oss till deras möten och vände dem ryggen, jag är stolt över att Visbys kyrkklockor ringde och varnade för fara, jag är stolt över att vi alltid är fler än dem, jag är också stolt över att leva i ett land där dumma saker får sägas på gator och torg, stolt över att vi har lagar som förbjuder diskriminering och hets och jag är stolt över att vi är så många som tycker att mångfald är bättre än enfald. Därför kommer Svenskarnas parti inte att komma in i Sveriges riksdag. 

Idag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Det oroar mig att SD får allt fler sympatisörer, SD är ett rasistiskt parti, om än med en något snyggare kostym än SvP. Det som är en liten tröst i det mörka, är att de flesta som väljer att lägga sin röst på Sverigedemokraterna, inte är rasister utan väljare som är missnöjda med de etablerade partierna. Vi har inte gjort vår läxa. Vi har misslyckats med att förmedla hur vi vill göra Sverige bättre för alla. Idag är SD:s väljare inga mörkermän som sitter i hemliga möten och lyssnar på vit makt-musik, möjligen har många av SD:s politiker sin historia där, men väljarna är människor i min omgivning, med drömmar och tankar om livet. Några är mina bekanta.

När vi går till val om 75 dagar hoppas jag att vi lyckats förmedla vår politik på ett sätt som tydligt visar att vi vinner på mångfald, att det är möjligt att Sverige och Växjö kan bli ett bra land för alla. Vi ska inte ställa grupper mot varandra. Inte ställa ung mot gammal, sjuk mot frisk, den som är född i Sverige mot den som är född i Syrien. Vi kan leva i ett land där olikheter bejakas, där nya influenser får oss att utvecklas, där nytänkare stimulerar, ett land där vi ser magin i att vi har olika erfarenheter, ett land där vi upplever det magiska i att mångfald berikar.