måndag 17 september 2018

Viktigt med högt valdeltagande i hela kommunen

För att demokratin ska fungera är det viktigt att valdeltagandet är högt. För att det ska vara högt behöver människor inse att det både är en rättighet och skyldighet att rösta. Vems ansvar är det att se till att valdeltagandet är högt och att alla som får rösta vet om att de får det? Det har diskuterats i media nu efter valet.
I stadsdelarna Araby, Nydala, Dalbo är valdeltagandet lägre än i resten av Växjö 66,5% jämfört med hela Växjö 84,9%. I de tre distrikten röstar många på socialdemokraterna (54-58%), så givetvis är det viktigt för oss att få upp valdeltagandet där, men framförallt är det viktigt för demokratins skull och för ett valresultat som ska spegla verkligheten. Det borde det väl vara viktigt för alla? Det är ett demokratiskt problem om vissa stadsdelar är underrepresenterade i ett val.
Socialdemokraterna i Växjö arbetar i området hela mandatperioden för att stärka invånarnas inflytande och för att öka valdeltagandet. Vi har bland annat en aktiv S-förening som har både utåtriktade och interna aktiviteter, vi har medlemmar och förtroendevalda som bor där, vi står utanför affären och cafét och vi knackar dörr. Jag är glad att valdeltagandet ständigt ökar, men det måste upp ännu mer. Jag tycker att det borde ligga i hela samhällets intresse att valdeltagandet är högt. Kanske är det inte enbart de politiska partiernas uppgift?
Moderaterna har lågt stöd i området (5-9%)och därför arbetar de kanske inte så aktivt för att få folk att rösta?
Jag blir bestört när en företrädare för moderaterna, i en intervju för svt, svarar att deras låga stöd i området beror på "att vi ställer hårdare krav på att man exempelvis ska delta i SFI för att få försörjningsstöd, så gillar man inte ökade krav så gillar man inte vår politik." För det första finns det ingen skiljelinje här, även socialdemokraterna tycker att man ska delta i undervisning för att få försörjningsstöd. För det andra är det en väldigt synisk människosyn att tro att just de som bor på Araby inte gillar hårdare krav och därmed inte moderaternas politik, för det tredje studerar de flesta som bor på Araby inte SFI. Hela detta uttalandet visar tydligt på det klassförakt som finns hos vissa företrädare för moderaterna i Växjö och att de verkar tro att det bara bor bidragstagare, som helst vill fuska, i Araby. Fruktansvärt tråkig syn på våra kommuninvånare. Jag och mina partikamrater har under hela valrörelsen, och tidigare, talat om att vi måste ha ett Växjö som håller ihop. Växjö är segregerad stad och uttalanden som detta bidrar inte till en förbättring. Vi tror att vi bygger ett starkare Växjö tillsammans. Vi är övertygade om att människor som bor på Araby är växjöbor som har drömmar om framtiden för sig själv och sina barn, som har visioner för sina liv och som vill göra rätt för sig. Vi tror att alla växjöbor får ett bättre liv med en fungerande välfärd. Kanske är det så att de som bor på Araby inte bara tittar i sin egen plånbok, utan förstår vikten av ett samhälle som håller ihop, ett samhälle där välfärden - en bra skola, en säker vård och trygg ålderdom - är grunden för en gemensam framtid. Kanske är det därför de röstar på socialdemokraterna och dissar moderaterna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar