måndag 10 december 2012

Barn är inte marsianerEn ny rapport från Rädda barnen visar att ett av tio barn i vår region lever i fattiga familjer. Enligt Rädda barnens definition betraktas en familj med två vuxna och två barn med en sammanlagd inkomst under 20000 som fattiga. När hyra, nödvändiga räkningar o mat är betalt finns det inte mycket över för fyra personer att dela på. Det finns företrädare inom alliansen här i Växjö som vid olika tillfällen uttryckt att barn i Sverige inte lever i fattigdom, som skriver att "om en marsian se ner på jorden skulle nog inte hon betrakta något barn som fattigt i Sverige." Nu är det ju inte marsianer vi har att göra med, utan riktiga barn av kött och blod, med framtidsdrömmar, känslor och tankar.

Rädda barnens siffror är tydliga och kräver ingen vidare tolkning. 10 procent av barnen i Sydostregionen lever i en familj med pressad ekonomi och detta får givetvis konsekvenser för barnen. Barnen kan till exempel inte följa med på fritidsaktiviteter och de har alldeles för tunna vinterkläder, de känner sig allmänt utanför och stressade på grund av familjens ekonomi.

Socialdemokraterna i Växjö har kommit med olika konkreta förslag på hur vi kan underlätta för barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer. Alliansen har inte presenterat ett enda förslag som underlättar för dessa barn, trots att de hävdar att de ska komma med förslag som är bättre än våra. Vi vill inte längre vänta på förslagen, barnen kan inte vänta!
De vill hellre ha nya vinterskor och lite extra mat till jul, än statligt subventionerad läxhjälp som de inte kan ta del av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar