torsdag 26 november 2015

Vi kan om vi vill

För drygt två år sedan höll jag tal mitt i Växjö om Syriens barn. Kriget hade då hållit på i två år. Du kan läsa talet i mitt blogginlägg här
Sedan dess har situationen i Syrien bara blivit värre. Ännu fler människor på flykt och färre platser att fly till. Fortfarande är de flesta på flykt från sina hem inne i Syrien, över 7.6 miljoner enligt UNHCR. 4 miljoner har flytt från Syrien, hälften av dem är barn. Barn vilkas barndom aldrig mer kommer tillbaka, en barndom i vilken de inte har möjlighet att leka, gå i skolan eller känna trygghet. De riskerar att bli en förlorad generation. Det drabbar i första hand det enskilda barnet, men i slutändan drabbar det oss alla.  Kvinnor föder barn under hemska förhållanden och över 4000 skolor är förstörda. Människor har förlorat sina hem och sina anhöriga.
Samtidigt stramar Europa, även Sverige, åt och gör det svårare för människor att sätta sig i trygghet. Hur kunde det bli så? Det finns andra vägar att gå. Det bästa vore förstås att kriget i Syrien upphör, men tills det sker måste vi visa medmänsklighet  och hjälpa barn och vuxna att våga drömma om en framtid. Vi kan om vi vill.

onsdag 25 november 2015

Socialdemokratin handlar om frihet, jämlikhet och solidaritet

Det här skrev jag 2012

"Jag vet att verklig frihet förutsätter jämlikhet. Och att verklig frihet kräver både solidaritet och eget personligt ansvar. I ett Sverige där klyftorna ökar mellan fattiga och rika och där människor diskrimineras på grund av kön, kulturell bakgrund, etnicitet, funktionshinder eller sexuell läggning minskar inte bara friheten för de mest utsatta. Ökade klyftor och utanförskap minskar allas frihet. Därför är en av de viktigaste uppgifterna för socialdemokratisk politik att ge alla, och inte bara några, möjlighet att färdas väl genom livet.
Socialdemokratin är en frihetsrörelse - alla ska kunna förverkliga sitt livs äventyr.
Därför är jag socialdemokrat."

Jag tror på att den demokratiska socialismen är det bästa sättet för oss att forma vårt samhälle. Vi bidrar tillsammans efter förmåga  och får ta del efter behov. Vi äger gemensamt och vår välfärd finansierar vi tillsammans. Jag är socialdemokrat av dessa självklara anledningar. 
Det finns inget alternativ för mig.

Att arbeta politiskt är att jobba med både små och stora frågor. Ibland gör det ont. Ibland fattas beslut på olika nivåer som inte känns bra i magen, i hjärtat eller i huvudet. Jag slutar inte vara socialdemokrat för att alla beslut inte går som jag vill. Socialdemokratin handlar om frihet, jämlikhet och solidaritet. Det måste alltid vara i fokus. 

"Sörj inte - organisera er"
Joe Hill 

söndag 15 november 2015

Terrordåd


Terrordåd - med ett stort antal människor dödade. Vi har upplevt det bland annat i London, Mumbai, Utöya, Madrid, Beirut, Mandera i Kenya och nu senast i Paris. Hänsynslöst, organiserat, koordinerat, obarmhärtigt, beräknat. Det blir personligt. Nära. Öga mot öga.

Inför detta är vi sårbara och utelämnade. Chanslösa. Däremot får vi aldrig låta vår rädsla lämna plats för terrorister. Vi får aldrig låta dem sätta dagordningen och styra våra beteenden. De flesta av våra samhällen och stater är öppna demokratiska samhällen där vi förväntar oss att kunna leva i lugn och ro, där vi förväntar oss att kunna resa kollektivt, gå på café eller konsert, vistats på öppna platser och i köpcentrum. Våra samhällen är sköra men vi får aldrig låta det onda ta makten, låta det onda segra. Vi får inte låta fega, usla terrorister bestämma hur vi ska leva våra liv. 

Jag var och lyssnade på Mona Sahlin, numera nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, tidigare i veckan. Hon påpekade flera gånger att vi måste skydda demokratin och att våldsbejakande extremister kommer från både höger och vänster, samt att vi måste kalla terrordåd för vad de är och kalla terrorister för vad de är, det vill säga terrorister och mördare. Oberoende av om de avlossar skott i Trollhättan eller i Beirut. 

tisdag 3 november 2015

Namaste - Nepal!


4200 meter över havet drar jag ett djupt andetag, lyssnar på tystnaden, kisar mot morgonsolen och ser ut över snöklädda berg. Den kyliga morgonluften värms sakta upp. Jag kan inte greppa situationen riktigt. Ändå så nära, nu, alldeles verkligt. Himalaya sträcker sig så långt jag kan se. Berg o himmel möts. Det ser ut att vara sjudimensionellt - minst. Jag är väldigt liten. 
På den här resan har jag mött människor som för ett halvår sedan förlorade nästan allt, sin egendom och sina släktingar men de förlorade inte sitt hopp. Människor som redan hade ett tufft utgångsläge vars liv under 56 sekunder förändrades och blev ännu svårare. De reser sig och ser framåt. Hoppfullt. Skolorna öppnade snabbt igen, i provisoriska skjul - för om barnen går till skolan infinner sig vardagen och det är i den styrkan hämtas. Livet. 
Jag har sett döden vara en självklarhet i livet, jag har sett begravningsceremonier som ackompanjeras av lek o fest. Barn som skrattar o barn som letar mat bland gamla rester. Jag har sett hembränd dryck i gamla petflaskor, majskorn på tork och ris moget att skördas. Jag har sett getter slaktas o kycklingar kläckas. Jag har tvättat mina kläder vid byns brunn tillsammans ned kvinnorna som lever där. Jag har sett rasade hus, skolor o sjukstugor men också sett hur nya, provisoriska tagits fram. Jag har hållit lektion i en klass o dansat små grodorna på 3000 meters höjd. Jag har blivit bjuden på papaya direktplockad från träden o konstigt snacks som jag helst inte vill  veta vad det var.
Jag har duschat i vattenfall o badat i floden. Fått blodiglar på tårna och i nacken o delat tält med spindlar. Jag har sett apor leka i träden och fjärilar i fler färger än jag visste fanns. Jag har ätit en massa god mat o druckit vatten med klorinsmak. Jag har vandrat genom djungel och rhododendronskog, upp o nerför berg, på smala snirkliga stigar och leriga vägar. Jag har mött den svarta natthimlen full av tusentals stjärnor men också sett den lysas upp av fullmånen som fått bergen att se magnifika ut i bakgrunden. Jag har upplevt solsken och ösregn med åska och känt av en liten jordbävning. Jag har kissat på konstiga ställen med pannlampa på huvudet. Jag har sovit (åtminstone försökt) i tält o i vänliga människors vindsutrymme. Haft sällskap av hundar och katter. Jag har knutit på mina älskade kängor varje morgon o mina fötter har varsamt tagit mig framåt. Jag har frusit och svettats, upplevt både vinter och sommar på samma dag. Haft både dunjacka o linne under loppet av sex timmar.  Jag har pratat, sjungit och skrattat men också varit väldigt mycket i min egen bubbla, i mitt inre rum och mitt eget medvetande, med mina tankar. Jag har fått uppleva möten med fantastiska människor, både lokalbefolkning och de i vårt team. Så många vackra, fantastiska människor. Den här resan var mer än jag kunde drömma om. Namaste! 

lördag 17 oktober 2015

#1 dan före dan

så var det då dagen före... men egentligen börjar min resa från hemmet idag
Litar inte på tåg o broar.
Lite pirrig, lite upprymd.
Detta blir bra :-)
Härligt att veta att hemmet o hund blir väl omhändertagna av mina älsklingar! 
De kommer jag förstås sakna... men nu åker jag... Nepal nästa!
Vi ses snart igen. Blir lite skugga här ett tag!

fredag 16 oktober 2015

#2 höstdag

Gråmulen dag. En dag som ändå var bra. Studiebesök från en gymnasieskola , lite egentid, tittade till lilla stugan, mys med kollegor o sen mys med kidsen.
Så gruvligt trött bara. Är det hösten tro? 

torsdag 15 oktober 2015

#3 förberedelse och utbildning för nyanlända

Sverige skramlar och kommunerna förbereder sig för att ta emot de flyktingar som förväntas komma inom en snart framtid. Det är bra. Vi måste alla hjälpas åt nu, alla länder i EU och alla kommuner i Sverige. Växjö är väl förberett för att ta emot människor på flykt, redan i natt om det behövs. Framförhållning är givetvis önskvärt, men det skulle gå om det blir akut. Många medarbetare är engagerade i detta, det både gläder mig och gör mig stolt.

Vi står inför en utav de största humanitära insatserna i svensk historia. Nu är det tak över huvudet, skolgång för barnen och en ordnad situation för de ensamkommande barn och ungdomarna som står överst på dagordningen. Det var huvudbudskapet när Stefan Löfven, utbildningsminister Gustav Fridolin, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér bjöd in till pressträff om flyktingsituationen. 

Det kommer att vara stort tryck på kommunerna. Framförallt när det gäller bostäder och skolgång. Inom fyra veckor ska barnen vara i skolan. Det råder skolplikt för alla barn som är i Sverige. 
Regeringen presenterar därför följande åtgärder, jag hoppas de hjälper
  • Höjd skolschablon till kommunerna för asylsökande barn med 50 procent
  • Rekrytering av fler lärare
  • Högre löner för lärare i skolor med svåra förutsättningar
  • Stärkt statligt ansvar för skolor med tuffa förutsättningar
  • Mer likvärdigt mottagande av nyanlända elever
Jag tror också det är viktigt att ta tillvara på vuxnas kompetens. Kunskaper ska kunna valideras och det som fattas fyllas på. Därför är jag glad att regeringen satsar på vuxenutbildningen. Den moderatledda majoriteten här i Växjö verkar däremot göra vad de kan för att utplåna den. Lärarna får inte arbetsro och utsätts för ständiga förändringar. Just nu på går en utredning om privatisering som skapar mycket oro och som knappast kommer att stärka vuxenutbildningen. Det är en tråkig utveckling som jag skrivit om tidigare. Du kan läsa om det här http://malinlauber.blogspot.se/2015/10/10-om-forandring-i-vuxenutbildning-i.html
Idag hade jag besök av elever från gymnasiesärskolan och berättade om kommunen och sen åt jag lunch på en högstadieskola. Jag har nog världen bästa "jobb". 
Tre dagar kvar...

onsdag 14 oktober 2015

#4 språkintroduktion o ekobacken

Startade dagen på en av gymnasieskolorna i Växjö och på språkintroduktionen. Träffade många elever och lärare som var positiva. Eleverna sade att ALLT med skolan var bra och lärarna uttryckte att de hade en del utmaningar men ändå var de vid gott mod och fina mot eleverna. Jag vet att det är en ögonblicksbild när jag besöker våra skolor. Jag vet också, efter att ha arbetat i skolan många år, att den ena dagen inte är den andra lik, men ändå är de här ögonblicksbilderna viktiga för mig. Jag kan inte vara på alla skolor varje dag och detta är ett sätt att få en någorlunda bild över stämningar och verksamheterna. Jag är tacksam för att pedagoger och skolledare tar sig tid och låter mig vara närvarande. Endast så kan jag förstå bättre och därmed fatta klokare beslut. Fick också damma av mina läraregenskaper o rycka in en liten stund. Det var kul! 
Lunchen intogs på Ekobacken, denna fantastika oas mitt i Växjö, med ett lika fantastiskt lunchkoncept. Grönsaker skördas och lagas på plats av kock över öppen eld. Pengarna vi betalat för lunchen går oavkortat till Rädda Barnen, kockar, volontärer (bland annat från gymnasieskolorna) jobbar gratis. Att jag sen luktar skogsbrand och gammalt scoutläger resten av dagen är en bonus jag får på köpet. Stor beundran och respek till alla volontärer som just nu sliter ideelt runt om i Sverige, dels med att samla in pengar, dels med att hjälpa flyktingar rent praktiskt. 
Sen eftermiddag @ kafé de luxe. Här är mitt andra vardagsrum. Tänk att jag kan trivas så bra på en plats som inte är hemma. 
Fortsätter packa o fixa o dona. Livet är stort o så fullt av överraskningar. Har sagt det förut men det tål att upprepas, livet har större fantasi än jag. Tar tacksamt emot. 

#5 packar 13/10

Ännu en dag med en del möten. Och jag packar. Förbereder mig. Röntgade mitt knä idag. Det såg bra ut. Puh! Känns lugnande. Lite pirrigt nu...

måndag 12 oktober 2015

#6 mötesdag

Idag har varit en dag i mötenas tecken. Beredning i utbildningsnämnden, beredning med nämnden för arbete och välfärd, integrations- och mångfaldsberedningen (IMB) och så ett möte med en person som ska klura lite kring projekt med Palestina.
När det gäller IMB hade vi en något klarare diskussion angående de urbana pengarna vi fått sådan staten och hur se ska fördelas. Vi är dock inte helt överens, då jag tycker att för mycket pengar går till verksamheter som redan finns i kommunen och därmed borde täckas av budget. Majoriteten har helt enkelt en för svag budget. 
Idag har jag börjat förbereda och kollar så jag har allt. Brukar packa på morgonen resdagen, men detta känns inte som en sådan resa. Lite mer förberedelse känns bra. Börjar bli lite nervös. Faktiskt. 

#7 söndag

Dåligt med blogginnehållet på sistone. Ska bli en bättre människa. Alldeles strax. 

söndag 11 oktober 2015

#8 lördag

Jaha. så var det med den överenskommelsen. Riksdagens minsta parti fattar beslut o andra hänger på. Decemberöverenskommelsen höll inte ens ett år. Tråkigt o pinsamt. Jag förstår att folk tycker att politik är sandlåda ibland. Omvärlden fortsätter brinna o vara galen, barn dör fortfarande på Medelhavet, i isolerade byar av sjukdomar som vi botar enkelt med antibiotika, instängda i lastbilscontainrar och sprängs i bitar över en mina. Det är de verkliga utmaningarna. 
Jag famlar o skrattar o gråter o vartannat. 
Idag fin syster på besök, och vi gick skratta tillsammans. Det är vackert. 

#9 151009

Studiebesök på SIP o kampanjande på stan om regeringens satsningar på skola och jobb. En bra dag som avslutades i småstugan framför brasan. 

torsdag 8 oktober 2015

#10 om förändring i vuxenutbildning i Smp idag

För drygt tio år sedan började jag arbeta på komvux i Växjö. Det var en fantastisk arbetsplats med över 50 pedagoger vilkas olika bakgrund, enorma kompetens och erfarenhet bidrog till en skola full av mångfald. Ändamålsenliga lokaler var fyllda med elever från hela världen. Hussein som ville lära sig svenska och Lisa som läste in gymnasiets naturkunskap. Varje dag gick jag till jobbet,  kände stor glädje och var stolt över att få vara en del av Växjö kommun. En plats där vuxna människor växte, fick utbilda sig och låta sina drömmar bli sanna och äntligen få det där jobbet de längtat efter. Nästan all utbildning låg under samma tak, vilket förenklade för både Hussein och Lisa, gällande schemapositioner och logistik. Lärarna kunde samarbete kring eleverna för bästa möjliga resultat. Alla trivdes, både elever och personal, tro mig, alla kämpade på och gjorde sitt bästa, och det var gott. Sakta men säkert förändrades komvux. SFI lades ut på entreprenad och allt färre elever går nu på såväl grundläggande kurser som gymnasiala kurser. Många läser på distans, det är säkert bra för dem som vill kombinera studier med arbete och familj. Sanningen är dock den, att många behöver mötet med läraren och samspelet med sina kurskamrater. Att lära sig tillsammans och av varandra är ett gammalt, pålitligt pedagogiskt knep. Före detta komvux, numera Centrum för vuxnas lärande, lever idag en tynande tillvaro. Jag har slutat arbeta där, men hälsar på ibland. Färre elever, färre lärare och mindre lokaler. Stämningen är väldigt annorlunda från tidigare, inte tung, snarare tunn. Nu har Växjös borgerliga majoritet  beställt en utredning för att undersöka om all vuxenutbildningen borde upphandlas och privatiseras. Det vore olyckligt om det skulle bli så. En kommun i Växjös storlek som inte har någon kommunal vuxenutbildningen i egen regi ger upp en strategisk möjlighet att styra och påverka. Den kompetensbank av skickliga lärare som fanns förut har sakta men säkert börjat luckras upp och snart befarar jag att den är helt borta. 

Malin Lauber (S) kommunalråd  

onsdag 7 oktober 2015

#11 oskuldhetskontroll

Svenska läkare går med på att göra oskuldhetskontroller på flickor mot deras vilja. Dessutom kan de få med sig ett oskuldhetsintyg. Vi var många som reagerade kraftigt när uppgifterna presenterades i Tv. Jag blev både arg, upprörd och ledsen. Det finns många delar i detta.
För det första går det ju inte att kontrollera huruvida en tjej är oskuld eller inte. Alltså faller själva kontrollen på sin egen orimlighet. Lämnar därför den diskussionen.
Vad värre är, är att läkare undersöker någon mot dennes vilja, tvärtemot de etiska regler som finns för läkare. Ännu värre är att detta är ett stort övergrepp mot unga flickor. Ännu ett sätt för en patriarkal struktur att använda sin makt och utöva förtryck mot kvinnor. Förvägra dem rätten till sitt privatliv, sin egen kropp och sin sexualitet. Jag kan inte tolka det på något annat sätt. 
Flickor o kvinnor världen över utsätts för kränkande behandling o fortsätter behandlas som andra klassens medborgare. Även i Sverige. Året är 2015. Detta måste få ett slut.  

tisdag 6 oktober 2015

#12 På tal om kvinnor och män

"Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv”. Detta är regeringens jämställdhetspolitiska mål. Detta gäller en jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet samt att mäns våld mot kvinnor måste upphöra. 
När jag läser häftet "På tal om kvinnor och män" som Länsstyrelsen skickade till oss förtroendevalda för ett par dagar sedan konstaterar jag att det finns mycket kvar att göra. Det duger inte att det fortfarande är stora skillnader mellan flickors och pojkars förutsättningar. Det duger inte att den traditionella heteronormen och därmed typiska könsroller lever kvar inom till exempel arbetsmarknads- och utbildningssektorn. Det duger inte att det fortfarande är stora skillnader mellan kvinnor och mäns löner. De måste snarast utjämnas. Det duger inte att kvinnor är sjuka i högre utsträckning än män och att ohälsotalet skiljer sig så mycket mellan män o kvinnor. Kvinnor drabbas oftare av brott inomhus av en bekant förövare medan det är det omvända för män. Det betyder att vissa kvinnor är otrygga där de borde vara som tryggast. Så kan vi inte ha det. 
Jämställdhetsarbetet måste pågå ständigt och aldrig tas för givet. Vi måste bryta heteronormen och könsstereotypiska föreställningar om hur flickor respektive pojkar "ska vara". Jämställdheten är en av de viktigaste jämlikhetsfrågorna och måste därför vara i fokus. Både kvinnor och mäns erfarenheter, värderingar och kunskaper måste försvaras och utnyttjas. Alla vinner på ett samhälle utan över- och underordning, utan klasskillnader, utan patriarkat, rasism eller homo- och transfobi, ett samhälle utan fördomar och diskriminering. Sverige ligger i flera avseenden långt fram när det gäller jämställdhet, men fortfarande har kvinnor lägre löner än män. Kvinnor har inte samma möjligheter som män att göra karriär och utvecklas i sitt arbete. I skolan presterar pojkar i genomsnitt sämre än flickor. Fortfarande värderas maskulint högre än feminint och män är fortfarande generellt överordnade kvinnor. Det är en viktigt att bryta könsnormer tidigt. Jämställdhetsarbetet måste börja i unga år. Ju äldre vi blir desto mer är vi fast i gamla mönster. Skolan måste få in jämställdhetsarbetet i vardagen och inte bara som en temavecka då och då. Vi måste alla delta i jämställdhetsarbetet, påtala när vi upptäcker stereotypiska könsroller och ojämställdhet. Detta arbete måste ständigt pågå. 

måndag 5 oktober 2015

#13 dagar kvar

Börjat känna mig lite pirrig. Fråga i morse, varför en sådan resa? Mitt svar.... Ähummm, lite oklart... Idag skrivbordsarbete, möte med fullmäktigegruppen, middag med delegation från kommunen Kula i Serbien. Mycket prat om politik, hur vi jobbar i Sverige, Växjö. En snabb runda på litteratursällskapets författarkväll. Cykelfärd hem genom staden. Otroligt att det är början på oktober. Varmt.

#14 söndag

Retroshopping, övningsvandring, brasa i stugan - en aning vemod. Höst!

lördag 3 oktober 2015

#15 lördag

Sammanfattning av våra dagar. Sömning på tåget på vägen hem. Fin kväll med kidsen i soffan. 

#16 fredag

Har haft fortsatt bra dag i huvudstaden. Träffade bland annt fyra ministrar. Känner mig så peppad och tänker att det gör skillnad att vi har en socialdemokratiskt ledd regeringen. Det kommer att märkas. För övrigt är det dåligt med kunskapen om vad en vegan äter bland restaurangerna i Stockholm. Vi har haft två väldigt bra dagar här med vår kommunstyrelsegrupp. Väl investerad tid!

torsdag 1 oktober 2015

#17 regeringskansli o riksdag

Vilken dag! Vaknade 4:30 av väckarklockan o sedan dess har dagen varit intensiv. Tåget strax efter 6 med min partikamrater i kommunstyrelsen. Väl i Stockholm blev jag rörd till tårar över de poliser, socialtjänstarbetare o frivilliga som tar emot flyktingar som kommer med tågen...  Det är kärlek!
Vi fortsatte mot Sveavägen och träffade först Anders Lindberg o sen Sara Gunnerud. Anders pratade bland annat om alla politiska aktivister som finns just nu och Sara pratade om ordens makt i politiken. Vi skyndade vidare till regeringskansliet där vi träffade energiminister Ibrahim Bylan. Bra samtal med mycket närvaro. Sen bar det iväg till riksdagen i rasande fart där vi fick en fantastisk guidning av Tomas Eneroth. Fick möjlighet att träffa fin vän som flyttat till Sthlm ett tag innan kvällens middag. Trött efter dagens intryck funderar jag på om bästa sättet att spendera en kväll i Sthlm på är på ett hotellrum... Och kanhända är det så *gäsp* Vilken dag! 

onsdag 30 september 2015

#18 reflektioner Palestina


Idag har jag försökt hitta vägar att fortsätta ett samarbete med byn Nahalin på Västbanken. Hoppas verkligen att det får vägen. Min resa till Palestina var väldigt givande och tankar rullar igång.
Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza ockuperades av Israel efter sexdagarskriget 1967. Palestinierna fick under 1990-talet begränsat självstyre på Västbanken. Israel lämnade Gaza 2005 men behöll kontrollen över tillfartsvägarna. Det palestinska styret splittrades 2007 mellan Hamas i Gaza och Fatah på Västbanken. Fredsprocessen når inga framsteg och Israel fortsätter att bygga nya bosättningar på ockuperad mark. På Västbanken och i östra Jerusalem bor i dag omkring en halv miljon israeliska bosättare vars bosättningar upptar mer än 42 procent av Västbanken. Den israeliska ockupationen är illegal enligt FN och folkrätten. (http://www.palmecenter.se/palestina/) 
Nahlin är helt omringat av israeliska bosättningar. Byn ligger i en dal och uppe på berget runt om byggs det bosättningar, nya varje dag. I Nahalin är arbetslösheten hög, och några av de få jobb som finns är att bygga just israeliska bosättningar, de bygger alltså bort sig själv. Det finns ingen mark kvar för lek, sport och rekreation längre, och vill de bygga ut måste de göra det på höjden. Det finns ingen mark kvar. Till råga på allt har en bosättning låtit sitt avlopp gå ut precis där Nahalinborna hade sin dricksvattenkälla och sin bästa odlingsmark. Mark som idag är förgiftad och obrukbar. En av de viktigaste vägen har israelerna stängt av. De hävdar säkerhetsskäl. Detta gör att en resa som kunde tagit tio minuter, nu tar över en timme. Jag kan inte se detta som annat en ett medvetet, systematiskt, långsamt arbet från Israels sida att trötts ut Palestinierna och få dem att lämna sitt land. Varför måste de ockupera just denna mark när det finns annan mark de kan bygga på helt utan att störa någon? 
En bra grej med Nahalin är att många är välutbildade, även flickor. Det finns en ny fin flickskola. Det är bra. Det som däremot slår mig är att ungdomar inte har framtidstro, det finns inget hopp. De vuxna inger inget hopp. Det kanske är svårt när man lever under ett sådant förtryck och ett ständigt hot. Men det är ledsamt att inte kunna förmedla hopp till barn och ungdomar. De ser ingen ljusning. Det är så sorgligt. Ju fler vi är som besöker Palestina  och berättar om det vi ser, ju större chans är det att omvärlden inte glömmer bort dem. Det kanske inte blev riktigt som det var tänkt 1947,,,

tisdag 29 september 2015

#19 mer skolbesök

Idag var det dags att besöka en av Växjös grundskolor, nämligen Bäckaslövsskolan. Den skola mina egna barn har gått i. Jag har varit där förut, givetvis som förälder flera gånger, men också i egenskap av politiker. Med förundran satt jag idag o tittade på medan eleverna löste problem och diskuterade med varandra. Imponerad av både lärare och elever. 

Mina Palestina reflektioner låter vänta på sig, men de kommer. Sjunker sakta in. Satte spår. 

#20 verksamhetsbesök

Jag har sagt det förut och kommer att säga det igen. Att vara ute på verksamhetsbesök är det viktigaste sättet för mig som politiker att göra det möjligt att fatta smarta beslut. Idag hade vi vår beredning på Braås skola och passade på att samtala med skolledning och samhällsförening. Efter att ha ätit skollunch (falafel och ris) åkte jag till en förskola i Växjö. Där var jag med på en inspektion från miljö och hälsa. De kollade bland annat ventilation och städning. Det var ganska mycket som kunde varit väldigt mycket bättre. Förstår inte varför bi har skitiga förskolor:skolor - jo det förstår jag men förstår inte varför det "måste" vara så. Väl hem bltjDe jag genast städa under handfat o på andra ställen som kollas. (Tror iofs inte att någon inspektör kommer hem till mig, men det gäller att ta det säkra före det osäkra...) 

söndag 27 september 2015

lördag 26 september 2015

#22 återhämtning

En dag för återhämtning efter tre intensiva veckor. Återhämtning - att hämta åter...

fredag 25 september 2015

#23 vårdnadsbidraget till Antikrundan

Dagens debatt i Smp 

Bättre förskola och mer jämställdhet utan vårdnadsbidrag

 

Vårdnadsbidraget har bidragit både till att färre barn får del av de möjligheter till utveckling och lärande som förskolan erbjuder och till att fler kvinnor hamnat utanför arbetsmarknaden och blivit beroende av sina män för sin försörjning. Därför välkomnar jag att vårdnadsbidraget nu äntligen avskaffas så att våra gemensamma resurser istället kan användas till att förstärka förskoleverksamheten och så att jämlikheten och jämställdheten kan i Växjö kan öka. 

 

En genomgång av den senaste PISA-undersökningen visar att elever som gått i förskola får högre kunskapsresultat än andra barn. Vårdnadsbidraget, som infördes 2008 av den moderatledda regeringen och som innebar att kommuner kunde erbjuda vårdnadsbidrag som ett alternativ till förskola genom att föräldrar som tog hand om sina barn själva kunde få 3000 kronor varje månad, utestänger barn från förskolan och motarbetar deras rätt till en pedagogisk utveckling likvärdig andra barns samt möjligheten till socialt samspel. Det är särskilt allvarligt för de barn som har det tufft socialt redan från början. Att satsa resurser på förskolan är en av de bästa investeringarna vi kan göra om vi har barnen och deras framtid i åtanke.

 

Att avskaffa vårdnadsbidraget är också en jämställdhetfråga. Det går inte att leva på ett vårdnadsbidrag på 3 000 kronor i månaden, så i praktiken förutsätts att den som stannar hemma blir försörjd av någon annan. Det är alltså endast familjer med två föräldrar som ens kan överväga att utnyttja bidraget. 

 

Därför kommer det inte som någon överraskning att vårdnadsbidraget nästan uteslutande har utnyttjats av kvinnor som stannar hemma med sina barn och som blir beroende av män för sin försörjning. Granskningar visar att det dessutom är kvinnor med låg utbildning, låg inkomst, låg sysselsättningsgrad och utländsk bakgrund som ansöker om vårdnadsbidrag i störst utsträckning. Bidraget har alltså haft negativa effekter på både jämställdheten och jämlikheten. Det har minskat kvinnors sysselsättningsgrad, ökat de ekonomiska skillnaderna mellan män och kvinnor och ökat segregationen.

 

Vårdnadsbidraget förstärker förlegade könsroller om att mannen ska stå för pengarna och kvinnan för omvårdnaden och konsekvensen blir att många kvinnor riskerar att halka efter på arbetsmarknaden. De får sämre löneutveckling, får svårare att bli befordrade och får sämre ålderspension.  Diskrimineringen av kvinnor i arbetslivet ökar helt enkelt när arbetsgivarna tvingas kalkylera med flera års frånvaro med vårdnadsbidrag när de ska fatta beslut om anställning eller fortbildning. 

 

En politik för jämlikhet måste handla om män och kvinnors lika rätt till både yrkes- och familjeliv, om deras lika ansvar för hem, familj och barn och om alla barns rätt till den pedagogiska och sociala utveckling som förskolan kan ge. Därför vill vi att våra gemensamma resurser ska användas för att förstärka förskoleverksamheten och inte läggas på ett vårdnadsbidrag som egentligen inte gynnar någon.

 

Malin Lauber (S)

 

#24 torsdag

Idag hade jag och min fantastiks prao Hans en väldigt bra dag på Katderalskolan. Vi skuggade två lärare och fick ta del av deras vardag, pratade också med många elever samt skolledare, detta är mitt jobb när det är som bäst, att besök verksamheter och prata med de som jobbar och är i dem. 
Fantasiskt! 

onsdag 23 september 2015

#25 Avskaffandet av vårdnadsbidraget

Ännu en sen kväll... Varit på medlemsmöte med sossarna på VEAB, inklusive prao-eleven. Det är roligt att ha en engagerad prao, som får mig att reflektera över mitt arbete. På schemat idag stod besök av elever från Kungsmadskolan, gymnasiesärskolan. Vi pratade om vad kommunen för, hur det är att vara politiker och om hur de har det på praktiken. 
Sedan blev det lite tid för insändarskrivning innan utbildningsnämndens arbetsutskott. Många viktiga frågor. Bland annat principern för redursfördelningssystemet samt AVSKAFFANDET AV VÅRDNADSBIDRAGET. Äntligen! Nu har vi förpassat det till Antikrundan där det hör hemma. Förutom att vårdnadsbidraget varit en kvinnofälla och sedimenterat könsrollerna, har det också utestängt barn från förskolan. Bra att vi nu fått en regering som tar bort det! 
Har tänkt mycket på min Palestinaresa och ska försöka skriva ner reflektioner i slutet av veckan. 

tisdag 22 september 2015

#26 intensiv vecka

Härlig vecka med en massa olika saker. Har en PRAO-elev som är med mig i det politiska arbetet denna vecka. Kul och lärorikt även för mig som får anledning att reflektera över vad jag gör. I får kväll var han bland annat med mig på direktmöte i Sandsbro, där frågorna som vanligt handlade mycket om trafik. Mycket information från majoriteten och inte mycket dialog, tyvärr. Jag har många gånger efterlyst mer dialog med Växjöborna. Dialog betyder inte "vi informerar-ni frågar-vi svarar" Dialog är att samtala, mycket skulle kunna utvecklas där. 
Idag hade vi beredning i integrations- och mångfaldsberedningen. Blev lite tjurig idag (blir faktiskt inte det så ofta) över att plötsligt få ett nytt förslag och förväntas fatta beslut när jag får information vid sittande bord. Vi pratar om miljoner och då vill jag gärna ha lite betänketid och stöta och blöta. Tycker inte att det är för mycket begärt. Ärendet går vidare till kommunstyrelsen, så jag får fundera tills dess.
Hösten har gjort sitt intåg och det finns en viss tjusning med det - f a k t i s k t ! 

måndag 21 september 2015

#27 budget

Idag när regeringen presenterade sin budget handlade det mycket i media om vem som är vinnare respektive förlorare. Ett sådant resonemang förminskar politiken till att handla om den privata plånboken. Politik är mycket större än så. 
Nu har vi en budget där de som har råd bidrar lite mer och får ta lite större ansvar för en välfungerande skola och ett bättre bostadsbyggande. Med regeringens budget tar vi alla ett större ansvar för att mammografin blir gratis, kvinnojourerna stärks och att pensionärerna får sänkt skatt. Vinner vi inte alla på kunskapssatsning gällande demenssjukvård, gratis glasögon till barn, smarta investeringar för klimatet, fler platser på komvux, extra anslag för jämställdhet på universitet och investeringsstöd för små hyresrätter så att ungdomar kan flytta hemifrån?
Att förminska politikens mål till att bara handla om vilka som får mer eller mindre i din privata pengabörs är näst intill infantilt. En budget måste ses i sin helhet, vad den gör för samhället och för oss människor som bor i det.
Äntligen har vi en regering som vill att vi som kan ska bidra lite mer och att vi gemensamt, efter förmåga,  bidrar till välfärden. 

söndag 20 september 2015

#28 hemresa

Allt är relativt. Så klart är ett tågstopp i Ballingslöv på 50 minuter ingenting jämfört med vad människor världen över får stå ut med. Trots detta är det irriterande när man är trött, hungrig o längtar hem. Som sagt, allt är relativt. Om vi hela tiden utgår från de som har det värst är det ju inte särskilt mycket vi kan klaga på. Ändå har vi ju vår verklighet att relatera till. Sen skadar det ju inte med lite perspektiv. 
Nu rullar vi i alla fall igen o förhoppningsvis hemma strax efter 23.

lördag 19 september 2015

#29 lördag i Nahalin

Har idag diskuterat mer kring de israeliska bosättningarna på Västbanken. Kommer att skriva mer om det en annan dag. Så full av intryck efter två intensiva dagar att det snurrar i huvudet. Har också plockat fikon och granatäpplensamt njutit av makalös utsikt. 
Imorgon bär det av hemåt. 

fredag 18 september 2015

#30 innehållsrik dag

Vilken dag! Åkte från Växjö kl 16 igår. Landade i Tel Aviv klockan fyra imorse. Blev hämtade och körda till Nahalin på Västbanken. Efter att ha fått världens bästa frukost hos vår värdfamilj och vilat en stund, besökte vi moskén för fredagsbönen. Sedan har dagen gått i ett. Först besökte vi "kommunen" dit många människor kommit och olika frågor diskuterades. Givetvis pratade vi om teacher to teacher projektet men även problemen som Nahalin har med bosättningarna som blir allt fler och kommer allt närmare deras by. De är snart helt omringade. För tio år sedan bodde 3500 personer här och de hade 25 ha mark. Nu bor här nästan 9000 och de ha 10 ha mark. Gästfriheten är stor och vi åt lunch hos borgmästaren.  Dagen fortsatte med besök vid en källa som blivit förgiftad, samt avstängda gator och diskussion om problem med sopor. Vi besökte en bonde som fortfarande hade mycket mark kvar, det var möjligt eftersom de är kristna. De odlade oliver, mandel, aprikoser, fikon och en massa annat. Utsikten var fantastisk och vi bjöds på te och en vacker solnedgång. Efter detta bjöds vi åter igen på god mat hos en av deltagarna. Vi hamnade plötsligt på ett bröllop och dansade loss. Kvinnor för sig och  män för sig. Alla är så nyfikna på vilka vi är och vad vi för. Allt från små barn till vuxna. Alla verkar glada att se oss. Väl hemma hos vår fantastiska värdfamilj hade jag fint samtal med hela familjen en stund på kvällen om livet och tingen. Nu är jag trött efter lite sömn och många intryck. Reflektioner över resan kommer när jag är hemma.

torsdag 17 september 2015

#31 mot Västbanken

På väg mot Palestina och byn Nahalin. Var i Betlehem i början på nittiotalet annars har det varit skralt med resor i den geografiska sfären. Byn Nahalin har 7000 invånare. Den kan inte växa, bara bygga på höjden, eftersom Istaeliska bosättningar omger byn. Vi ska åka dit och vara med i ett avslutande projekt "teacher to teacher" som lärare på fd komvux arbetat med i flera år. Många hoppas säkert på en fortsättning. Enligt de som har varit med har det hänt mycket i byn tacka vare projektet inom bland annat områdena jämställdhet, demokrati och transparens. Kvinnors förmågor lyfts fram och kvinnor används som den resurs de är. Blir spännande att se. Vi ska bo i familjer där. Annorlunda tjänsteresa. Återkommer med mer sen. Här kan man lösa ner om projektet http://www.vaxjo.se/upload/Gymnasieskolor/Komvux/Pdf-filer/Projektplan_T2T.pdf

onsdag 16 september 2015

#32 bra dag på jobbet

Idag var jag återigen på en av Växjös skolor 7-9. Det är alltid roligt o lärorikt att möta lärare och elever. Smakade som vanligt på skolmaten som fortsätter vara god. Det är värdefullt för mig att lärare låter mig följa med dem en dag och följa deras vardag. Tacksam för det. Att vara i verksamheten hjälper mig attvförståmochbkanske fatta något smartare beslut. 
Hade kort möte med två nya ledamöter i utbildningsnämnden. 
På seneftermuddagen var det dags för manifestation under parollen #refudgeeswelcome. En tillställning som samlade många människor o jag tänker att det finns hopp. Hopp om ett samhälle som är öppet och tolerant, i stället för slutet och egoistiskt. Skulle kunna skriva mycket om detta men det får bli en annan dag. Trött efter en dag som gått i 130. Lite jobb på kommunhuset, förberedelser för nästa vecka, innan färden fick hemåt.

tisdag 15 september 2015

#33 Barn i ekonomiskt utsatta familjer

På dagens fullmäktige hade jag skrivit en interpellation till kommunstyrelsens ordförande om hur han såg på situationen för barn i ekonomiskt utsatta familjer. Svaret fick jag av ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Att barn lever i ekonomiskt utsatta familjer är i första hand inte ett problem för arbete och välfärd. Att barn lever i ekonomiskt utsatta familjer är ett bekymmer för hela Växjö kommun och därför valde jag helt medvetet att ställa interpellationen till kommunstyrelsens ordförande som tyvärr valde en annan väg att gå. Här verkar finnas en skiljelinje hur vi ser på barns situation i Växjö. 
Jag delar uppfattningen om att arbete är den enskilt viktigaste åtgärden för att barn ska kunna växa upp under goda socioekonomiska förhållanden och att egenförsörjning ska uppmuntras.
I svaret jag får, som är väldigt ambitiöst, presenteras statistik, tabeller och diagram, diskussion om vilken definition som bör användas på barnens utsatthet och så vidare. Däremot inga konkreta åtgärder vad som ska göras för det enskilda barnet bakom siffrorna, som har en klump i magen när något som medför en ökad kostnad kommer på tal. För mig handlar detta om barnen. Barn och föräldrar som behöver få vardagen att fungera. Barn som har rätt att få känna sig trygga och känna sig lika mycket värda som sina kompisar. Vi kan prata om diagram och bråka om statistik, men faktum kvarstår att det finns barn som inte har samma möjligheter som sina kompisar beroende på familjens ekonomi. Barn i ekonomiskt utsatta familjer mår sämre än andra barn och känner dessutom skuld och skam. Barnen blir begränsade och får sämre levnadsvillkor. Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till en skälig levnadsstandard samt rätt till vila, lek och fritid. Det är i ljuset av detta vi måste diskutera de problem som det enskilda barnet upplever. Upplevelsen kan inte läsas ur ett diagram eller en definition. 

måndag 14 september 2015

#34 måndag

Började dagen tidigt på gymmet. Skönt med morgonträning! Sen var det beredning med utbildningsnämnden. Vi diskuterade bland annat redursfördelningssystemet. Några minuter vid datorn och sen till Vikaholms förskola. Tillbringade eftermiddagen där och pratade med pedagoger om deras vardag. Verksamhetsbesök är alltid givande! Väl hemma ner med nosen i ipaden och här har jag suttit och läst handlingar och förberett kommunfullmäktige. 2:30 min plankan (utmaning på Facebook, fem minuter, lägger till 15 sekunder per dag) Nu till tvättstugan och sen i säng.
PS min Ica-butik hade ett bra intiativ idag så jag köpte himla massa chokladaskar 

söndag 13 september 2015

#35 På tal om kvinnor och män


Träd vid Växjösjön 
Idag promenerade jag hem i sakta mak och njöt av vår stad som håller på att klä om till höstskrud. Det var lugnt o stilla. Har läst rapporten "På tal om kvinnor och män" som Länsstyrelsen skickat till alla förtroendevalda. Kan konstatera att det finns mycket kvar att göra. Alla vinner på ett samhälle utan över- och underordning, utan klasskillnader, utan patriarkat, rasism eller homo- och transfobi, ett samhälle utan fördomar och diskriminering. Sverige ligger i flera avseenden långt fram när det gäller jämställdhet, men fortfarande har kvinnor lägre löner än män. Kvinnor har inte samma möjligheter som män att göra karriär och utvecklas i sitt arbete. I skolan presterar pojkar i genomsnitt sämre än flickor. Fortfarande värderas maskulint högre än feminint och män är fortfarande generellt överordnade kvinnor. Som sagt... Vi har en hel del att göra.
Och världen fortsätter vara galen... och den kommer fortsätta vara det. Det behövs ett långsiktigt arbete för att vi ska nå "Alla folks frihet - hela världen fred" Ikväll lägger jag mig trygg i min säng, och mina älskade ungar i sina. Trygga med att vi kan sova lugnt i natt och att vi har en morgondag att vakna upp till. Jag önskar att det vore så för alla. 

lördag 12 september 2015

#36 en stilla undran

Det känns som om så många sagt så mycket klokt, så ibland undrar jag om mer behöver sägas? 

fredag 11 september 2015

#37 11/9

11 september - ett datum vi alla minns, av en mängd olika anledningar. Jag nämner två. Det är 14 år sedan två flygplan kraschar in i WTC och ett in i Pentagon. 1344 människor beräknas ha blivit dödade.  Det är 12 år sedan Anna Lindh mördades på NK i Stockholm. Dessa två händelser skakade om mig rejält. Jag minns vad jag gjorde ovh jag minns min reaktion. Om WTC fick jag veta när en bekant ringde mig. Jag blev helt chockad, satt i bilen och kunde inte fortsätta köra. Om Anna fick jag veta när jag lyssnade på nyheter, hennes död såg jag statsministern bekräfta på TV:n. Jag hade undervisning den dagen och grät i klassrummet. Anna Lindh var och är en stor förebild och jag tänker att vissa saker blivit annorlunda om hon inte hade blivit mördad.
Idag var jag på en stark föreläsning, där före detta fotbollsproffset, Martin Bengtsson berättade priset han fick betala, från dröm till mardröm. Han blev proffs vid 17 år. Jag tänker att då är man ganska liten.
Mat 2015 har dragit igång - större för varje år känns det som. Njöt en stund av vimlet på stan och var sedan med på en matlagningsgrej som vuxenskolan ordnade på konserthuset. Vi var diverse politiker och andra som lagade mat som allmänheten fick smaka. Det var roligt! Mitt "jobb" är verkligen skiftande och rör sig ibland mellan ytterligheter. Välbehövlig helgvila efter innehållsrik vecka. 

torsdag 10 september 2015

#38 Soppa o secondhand

Ikväll har 10 vänner varit här och ätit soppa o bröd som jag lagat och köpt kläder av varandra. Jag tog betalt för soppan och tillsammans fick vi ihop 1200 kr till UNICEF. Kopiera gärna konceptet, dels har vi trevligt tillsammans dels gör vi något bra, plus att vi får en anledning att rensa garderoben. :-)

onsdag 9 september 2015

#38 Engagerade elever och lärare

Idag har jag suttit i skolbänken. Jag känner inte igen mig i den bild som målas upp av svenska skolor. Idag har jag mött engagerade högstadieelever, skolledare, lärare och andra vuxna på en  av Växjös skolor 7-9. Allvar blandas med skratt. Lektionerna präglas av nyfikenhet, spontanitet och ömsesidig respekt. I personalrummet diskuteras pedagogik, fotboll och vardagsbestyr. Under lunchen äter jag god mat i en välfylld matsal. Visserligen hög ljudnivå, men varm stämning. Elever kommer fram och skojar med lärarna under måltiden. 
Jag inser att det jag får se är en ögonblicksbild. Jag vet att lärarna jobbar häcken av sig för elevernas bästa, att de ägnar tid åt planering, för- och efterarbete,  dokumentation, reflektion, elevsamtal, föräldrasamtal, genomförande. De försöker utveckla sig och hitta inspiration, förnya sig och hänga med på den senaste forskningen. Jag vet att skolledaren sliter sitt hår för att få budgeten att gå ihop, vara pedagogiska ledare, inspiratörer och utveckla skolan tillsammans med övrig personal. Jag vet att eleverna kämpar för att nå målen, men också för att passa in och samtidigt hitta sig själva. Jag vet att det finns de som längtar till skolan för att träffa sina kompisar men också att det finns de som går till skolan med en klump i magen, eller inte alls.
Det är mycket jobb kvar för att nå "en bra skola för alla" och kanske kommer vi aldrig riktigt i mål. Min dag idag ingav dock hopp. Så många är så engagerade och så många vill. Vi politiker måste ge de bästa förutsättningarna för att de ska lyckas. Jag är glad att vår regering satsar på skolan. Om vår budget hade gått igenom i kommunen i år hade Växjös skolar haft ytterligare 48 miljoner kronor till satsningar. Om vår budget hade gått igenom för 2016 hade skolan haft 13.5 miljoner mer än vad majoritetens budget ger. Det hade Växjös elever och lärare behövt.  

tisdag 8 september 2015

#39 Europa måste hjälpas åt

Idag hade jag en ny insändare i Smp. Inte samma ämne som igår, men om det jag skrivit om här tidigare. Annars vanligt politiskt arbete idag. Mailande, telefonsamtal, sammanträde, bollat idéer, förbereder skrivelser, motioner och annat... Underbart höstväder.


söndag 6 september 2015

#41 Ett samhälle utan brungrå sörja

"Nu måste vi återigen bestämma vilket Europa vi ska vara.
Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, 
solidariskt och gemensamt.
Mitt Europa bygger inte murar, 
vi hjälps åt när nöden är stor"

Orden är Stefan Löfvens och han sade det i dag på en stor manifestation för asylmottagande i Stockholm. Jag är stolt över att vår statsminister är tydlig i frågorna gällande flyktingar och asylsökande. Stolt över att det är "min" partiledare. Stolt över att socialdemokraterna tar tydlig ställning. 

I november 1994 hade vi en rådgivande folkomröstning om EU-medlemskap i Sverige. Jag var 26 år och hade en dotter på 10 månader. Det var hennes liv som jag hade ansvar för. Hennes väl och ve var det jag brydde mig om. Jag var inte särskilt politiskt intresserad och absolut inte intresserad av EU. Såg inte heller kopplingen EU och min dotters liv. Jag var rädd att EU skulle bygga murar runt resten av världen. "EU är väl inte hela världen" 52,3 procent röstade för ett medlemskap, 46,8 procent röstade emot och 0,9 procent röstade blankt. Jag röstade emot. Så här i efterhand och när mitt politiska intresse har växt inser jag att det finns en hel del fördelar med EU. Nu är det dags för unionen att visa att vi är just en slags union, som tar gemensamt ansvar för gemensamma utmaningar. Det var väl det som var meningen? Inte att bygga ett slag "Gated Community" reserverat för redan insläppta, eller? Precis som Löfven sade idag, så behöver vi ett system för att alla EU-länder ska ta emot flyktingar som flyr för sina liv. Det är nästan exakt 70 år sedan andra världskriget slutade, aldrig trodde vi väl att vi skulle stå inför att människor återigen delades upp i en sämre och bättre sort, eller att murar åter skulle byggas i Europa för att skilja människor från varandra. Det var väl inte meningen med EU? 

Trots att vi den senaste veckan har märkt en annan stämning och ett annat förhållningssätt, som inger hopp om mänskligheten, är jag ändå orolig för hur mänskligheten utvecklas. Det blir allt mindre solidaritet och medmänsklighet och mer av egoism och individualism. Den sortens samhälle skapar och skapas ur rädsla, där var och en ser till sig själv och ser om sitt eget hus. Vi skyddar "våra egna" - kosta vad det kosta vill. Vi måste bygga våra välfärdssystem så att ingen behöver vara rädd, så att vi kan lita på att vi får den hjälp och det stöd vi behöver när vi behöver det. Trygga människor bygger inte murar, trygga människor behöver inte förminska andra, trygga människor delar med sig och visar solidaritet. Så måste vi skapa vårt samhälle. Ett samhälle som bejakar olikheter och välkomnar nya influenser. Ett samhälle som präglas av solidaritet och jämlikhet, där människor kan vara fria. I det samhället finns det ingen plats för egoism och brungrå sörja. 

lördag 5 september 2015

#42 Har du mens, eller?

Just nu känns det nästan omöjligt att skriva om något annat än flyktingströmmarna, om alla de människor som flyr från krig och fattigdom för att komma till en bättre plats. De flyr inte till något utan från något. Det är fruktansvärt att se bilder på döda människor, framför allt på barn. Bilderna etsar sig fast i näthinnan och jag tror ingen kan värja sig. Det känns som ett knivhugg i magen. Det känns som an snara om hjärtat. Jag ska ändå lämna det för en liten stund.
Jag var på vernissage idag. Det var Liv Strömqvists utställning "Blood mountain" Den handlar om mens. Serieteckningar som handlar om mens, detta tabubelgada ämne. Hälften av den vuxna befolkningen blöder en gång i månaden, utan att vara skadade. En blödning som kommer med en viss, oftast jämn intervall. Alla friska kvinnor som inte äter hormoner gör det. Det är ett tecken på att vi är friska och fertila. 3,5 miljarder människor har haft, har eller kommer att ha mens. Ändå låtsas vi som om det inte händer. Det får inte synas, inte märkas och ABSOLUT INTE lukta. Tänk om ett paket tamponger råkar stå framme i badrummet när du får gäster. Detta får icke ske, de kan ju tro att du har mens. Varför väcker detta så mycket skam och i vissa fall äckel? 

#43 fredag

Min fredag förflöt med diverse olika aktiviteter. Härlig höstluft. Dagen avslutades med fina samtal. Samtal och möten med människor som får mig att tänka, tycka och reflektera är som vitaminer i själen. Vitaminer som behövs för att orka med världen när den verkar ha blivit helt galen. 

torsdag 3 september 2015

#44 en annan känsla?

Det känns som om det har hänt något. Människor har fått nog av att människor dör på flykt undan krig. Jag vet inte om det var Merkels tydliga uttalande eller de senaste dagarnas bilder, men jag känner att det finns en större medmänsklighet. Hoppas att det inte bara är en känsla. Det måste få ett slut. Människor kan inte fortsätta dö i lastbilar o överfulla båtar.
Min dag, vurpade på lunchspring. Ont som bara den i hela kroppen. Mörbultad. Jag brukar säga om träning att man aldrig ångrar sig efteråt. Idag stämde inte det :-( Kompenserades dock med en kväll med spännande, intressanta tankekullerbyttor. Möten med människor som väcker tankar. Berikande. Livsnödvändigt. 

onsdag 2 september 2015

#45 Ikväll går jag sönder en liten bit

Idag känns allt så litet. Ikväll ramlar världen över mig. Barn med stora ögon tittar på mig genom TV-rutan. Kom, vila i min famn. Barn som spolas upp på stränder. Kom, jag vill värma dig. Barn som trampar på en mina. Kom, så ska jag hålla om dig. Barn, som tvingas hålla i ett gevär riktad mot en annan människa. Kom, var inte rädd. 
Människor flyr för sina liv. Jag gör hemgjord granola. 
Idag känns allt så litet. Ikväll ramlar världen över mig. 


Min vardag idag, motionsskrivande, insändare, sammanträde med utbildningsnämnden. Min värld blev plötsligt så futtig.

tisdag 1 september 2015

#46 roligt, lärorikt, varierande och spännande

Innehållsrik dag. Andra dagen med möten nonstop. Först kommunstyrelsens arbetsutskott där vi bland annat fick i formation om sociala företag. Intressant! Sociala företag gör stora insatser för personer som står utanför arbetsmarknaden. Under lunchen planering inför kommande Palestinaresa. Raskt vidare till kommunstyrelsens sammanträde där blå-grön-bruna på fullt allvar fortfarande menar att vi ska uppvakta Sveriges Televison om hur de utformat sin solliga. Många andra betydligt viktigare ärenden idag. När vi klubbat av det sammanträdet fortsatte samma konstellation av människor med att få information om och samtala kring Höghastighetsbanan, dvs argument för varför vi tycker att snabbtåg mellan Malmö ochStockholm ska ta östlig sträckning och alltså gå genom Växjö. Det var en intensiv dragning, så när jag och några med mig, gick vidare till afterwork med LO och Karl-Petter Thorwaldsson hade jag nästa "slut på lyssning" men fick oanade superkrafter och fick ta del av LOs tankar kring bland annat full sysselsättning. Slut i huvudet åkte jag en sväng till gymet för att sedna komma hem o sköta mail, blogg  o gå ut med hund. Det jag gör till vardags är en förmån. Att få jobba med kommunpolitik är rolig, lärorikt, varierande och spännande. Frågan är bara om vi kom ett steg närmre socialismen idag? ;-)

måndag 31 augusti 2015

#47 Vårt gemensamma ansvar - så ger vi alla elever en bra skola




Idag gästades vi av utbildningsdepartementet och Gustav Fridolin. Temat var skolutveckling. Vi började med att äta lunch på Centrumskolan. Härliga, nyfikna elever ville prata med oss och fotografera utbildningsministern. 
Alla har åsikter om skolan och hur den bör skötas och som Fridolin påpekade får han många frågor som är väldigt nära verksamheten, som inte andra ministrar får. Till exempel hur en skolavslutning ska se ut, vilka verktyg en lärare sak använda etcetera. Vidare sade han att vi måste stärka styrkedjan genom att föra dialog för att alla elever ska få en bra skola. Jag håller med honom, en bra skola bygger vi tillsammans och jag tror att samarbete mellan stat, region, kommun och andra aktörer är viktigt. Vi måste också försöka samarbeta så långt det går inom politiken, så att skolan inte utsätts för ständiga förändringar 

12700 elever, 13.1% lämnade förra året grundskolan utanbehörighet till de nationella programmen på gymnasiet. Kostnaden för dessa ungdomar lämnas åt kommunerna och beräknas uppgå till 210 miljarder kronor i form av bland annat utslagning. Det är i första hand dåligt för ungdomarna men också en stor förlust för samhället. Vi måste vända detta. I gruppdiskussioner efter Fridolins anförande sade en mycket klok person att vi politiker måste våga se vad skolvalet ställer till med och vad det gör med jämlikheten för skolan. Jag håller med honom, skolvalet får ibland konsekvenser som inte är önskvärda. 

Svensk förskola håller i andra sorters mätningar världsklass. Det beror på vår förskola vill jag påstå. Den som fått en bra förskola presterar avsevärt bättre än andra. Det som är bra för svensk skola är att det nu finns en störte uppslutning bakom uppdraget skola - fler aktörer engagerar sig i skolan - näringsliv, föreningar etcetera. Det finns också en större politisk enighet om stora frågor i skoldebatten. Vi har en liknande problembild och en ganska lik väg att få bukt med dem. Det vi nog är överens om är att åtgärdsprogram och stöd i regel sätts in för sent. Små svårigheter riskera växa till stora problem. Fler elever behöver inte stöd, men de elever som får stöd behöver få det tidigare. En annan problembild vi delat är kompetensförsörjnigen. Vi behöver fler lärare och andra vuxna i skolan. Många lärare har lämnat skolan. 24% har lämnat yrket av annat skäl än pension. (2006-2012) Vi måste få lärare att kunna utvecklas i yrket istället för ur yrket. Ojämlikheten i skolan ökar och enligt OECD är ojämlikheten det största problemet för svensk skola och i skolvalssystemet glöms detta bort. 30% av nedgången i Pisa kan relateras till nyanlända men 70 % är infödda. "Vi här tyvärr fler övergripande utmaningar i skolan än nyanlända, om det bara varit så hade det varit lättare att rikta insatserna" sade Gustav Fridolin idag 

Den röd-gröna regeringen satsar på skolan med statsbidrag inom följande områden 
1 lågstadielöftet
2 ett attraktivt läraryrke
3 en jämlik skola
Detta är bra för Växjös elever och lärare. Regeringen satsar också en halv miljard på fritids fram till 2019. Det blir ca 4 miljoner på årsbasis till Växjö. Det är goda nyheter!



söndag 30 augusti 2015

#48 att välja det omöjliga

Tänk dig att du ska ta med dina barn på en resa. En resa som kan kosta både dig och dina barn livet. Ändå väljer du att göra den resan, för att inte resa innebär en ännu större fara för era liv. Detta ställs 1000-tals föräldrar inför idag. De gjorde det igår och kommer att göra det imorgon. En del gör resor över ett kallt, mörkt hav, andra på dåliga vägar i ännu sämre lastbilar, andra på långa, farofyllda promenader. Media rapporterar om döda flyktingar dagligen. Flyktingar är ingen speciell art eller sort. För att vi ska komma i närheten av att först måste vi inse att detta är människor, enskilda individer. Någon som förlorat sin mamma, sin bror, sitt barn eller sin älskade. Någon som hade drömmar om en bättre framtid för sig själv eller sina barn. Tänk om det varit din vän, din granne eller din syster. Tänk om det varit du - som var tvungen att fly, med risk för ditt liv, dina barns liv.  
Europa måste ta ett gemensamt ansvar. Vi kan inte göra vägarna in i Europa mindre säkra, vi måste göra dem säkrare. Genom säkra och lagliga vägar in i Europa minimerar vi risken för att människosmugglare skor sig på andras olycka och arrangerar resor som är rena dödsfällor. När människor väl har kommit till Europa måste vi ta ett solidariskt ansvar och gemensamt se till att människor får en säker plats att komma till. 
60 miljoner människor är på flykt just nu, hälften är barn. De "väller" inte in över Europas gränser. De flesta är på flykt i sitt eget land eller i länderna i närområdet. Enligt UNHCR finns nio av tio flyktingar i länder som anses underutvecklade. 25 % av världens flyktingar finns i länder som klassas som jordens fattigaste. Bland dem räknas inte Sverige. 

lördag 29 augusti 2015

#49 Växjö - universitetsstad eller stad med ett universitet i...

... var gårdagens diskussionsämne på dag två av vårt strategisamråd. Helt klart är att Linnéuniversitetet är viktigt för Växjö. Ett universitet gör en stad attraktiv och dynamisk. Många nya tankar behöver tänkas för att en kommun ska utvecklas. Olika tankar kommer till om vi har en blandning av olika människor. Vi behöver dock en tydligare förankring mellan universitetet - kommunen - universitetet och tydliggöra våra roller gentemot varandra. Tror att gårdagens diskussioner blev ett bra avstamp. 

Möttes återigen på morgonen om nyheter angående tragedier på Medelhavet. Hittills har ca 2500 människor dött när de har försökt ta sig till Europa på Medelhavet. Jag tror dock att mörkertalet gör siffran ännu högre. Människor med drömmar om framtiden. Barn som inte får chansen att leva sina liv. Det går nästan inte att tänka på. En del som faller i vattnet i överfulla båtar, andra som kvävs i lastutrymme... Att starta en sådan resa gör en bara om en måste. Att utsätta sig själv och sina nära gör en bara om det inte går att stanna kvar. Jag hoppas verkligen att de människor som "arrangerar" resorna blir gripna men tyvärr går många fria. Varma tankar till all de som arbetar, med både små och stora medel, med att rädda människor på Medelhavet. 

torsdag 27 augusti 2015

#50 Strategisamråd

Idag är hela kommunledningen, presidier och förvaltningschefer på strategisamråd. Återkommande dagar då vi diskuterar olika ämnen och lyfter blicken kommunövergripande och bortom den förvaltning/nämnd vi verkar i. Idag har vi delvis pratat om processer, förändring och ledarskap. Jag övar på "tvärtom metoden" när det gäller mitt omedelbara förhållningssätt. Att frågasätta invanda tankemönster och känslor och det fungerar förvånansvärt bra och är givande. Dagen har varit givande. Vår danska gäst Astrid Christensen sa "Den ultimata välfärdsrättigheten är rätten att vara något för någon" -så sant och så riktigt. Att få vara betydelsefull och viktig. Vara behövd. Allas vår längtan. 
Imorgon fortsätter vi med att bland annat prata om "Växjö en stad med ett universitet eller en universitetsstad" - spännande! 

onsdag 26 augusti 2015

#51 höstbudget

"Nu är det slut med nedskärningsagendan. Nu vänder vi utvecklingen för Sverige"

Totalt investerar regeringen över 14 miljarder i fler jobb. Kortfattat betyder det:
- fler bostäder och upprustning av miljonprogrammen 
- bättre vägar, järnvägar och kollektivtrafik i hela landet
- aktiv näringspolitik för mer export, innovation och jobb i hela landet
- stärkt kompetens och bättre matchning på arbetsmarknaden 

Detta blir bra för Sverige och bra för Växjö. Jag ser fram emot kunskapslyftet och satsning på yrkeshögskola och folkhögskola samt satsning på validering och kompletterande högskoleutbildning. 
Utbildning är bra både för den enskilde och för samhället. Vi måste börja i förskolan och fortsätta genom hela livet. Utbildning är den enskilt största insatsen för att få befolkningen och ett samhället, vilket som helst, att lyfta. 

Det är olyckligt att det sas i valrörelsen att vi inte ska höja bensinskatten. Dumt faktiskt. Vi ska inte lova sådant vi inte vet om vi kan hålla. Olyckligt att det är det människor fokuserar på nu, istället för allt bra som kommer, och som måste finansieras. 

Övrigt idag: studenter i Växjö saknar bostäder, städningen på Växjös skolor fungerar fortfarande inte tillfredsställande, jag var i Magazinet idag om hur det är att vara vegan, jag sprang lång runda på morgonen o kommer ha grym träningsvärk imorgon, "Idol" sändes från Växjö, tågstopp på stambanan igen med mera... (Vill poängtera att jag inte jämför o ovanstående händelser med varandra)

tisdag 25 augusti 2015

#52 äntligen stoppas FAS 3

Idag var då dagen när kommunstyrelsens arbetsutskott tog beslut om att vår kommunchef ska kontakta berörda myndigheter (som i det här fallet torde vara SVT, om det kan räknas till myndighet?) angående om hur solligan är utformad. Pinsamt! En del bra beslut fattades också på mötet. Faktiskt. 
Under eftermiddagen var jag och några andra från kommunsstyrelsen och besökte Ekobacken, stadsnära odling. Det prunkar verkligen där och kålodlingen är ett konstverk i sig. Så vackert! Handlade en kasse full av grönsaker med mig där ifrån. Vardagslyx, att kunna köpa ekologiska grönsaker, nyss skördade - mitt inne i stan. 
Regeringen levererar. Idag stoppas anvisningarna till nya Fas 3-platser, vilket på sikt betyder att inga fler personer släpps in. Utfasningen kommer givetvis inte att ske över en natt. 36000 personer är idag fast i fas 3, ett av alliansregeringens stora misslyckande. Istället ska vi nu satsa på individanpassade, aktiva insatser. Äntligen! Det är bra för Sverige! 

måndag 24 augusti 2015

#53 Vardag, vackra vardag

Idag blev det en lång dag. Först beredning med utbildningsnämnden under morgon/förmiddag. Vi pratade bland annat om det resursfördelningssystem vi ska besluta om i höst. Hoppas vi kan enas om något som blir så bra och så rättvist som möjligt. Jag hade en kort träff med en journalist innan det var dags för Integrations- och månggaldsberedningens möte under eftermiddagen. Vi fick en presentation av utkastet till det blivande mångfaldsprogrammet och pratade om hur vi ska fördela de urbana utvecklingspengarna. Många bra ansökningar från både företag, föreningar men också internt i kommunen. En snabb runda till gymet innan styrelsemöte med Växjö arbetarkommun. Där avhandlades politik och en del praktiska frågor. Sen blev det en runda till affären innan jag äntligen kom hem till ungdomar, hund, tvätt, läsa handlingar o äta popcorn. Nu ramla i säng. 

söndag 23 augusti 2015

#54 frihet vs valfrihet


Ibland förväxlas frihet med valfrihet. Högern vill gärna tro att den valfrihet som de erbjuder ger dig frihet. Du får välja mobilabonnemang, skola till dina barm, elleverantör och vem som ska vårda dina åldrande föräldrar. Du får välja från ett begränsat utbud som någon annan satt upp. Detta har inget med frihet att göra. Verklig frihet kräver jämlikhet och trygghet. Verklig frihet är oändlig, inte begränsad. 
Den som förklarar begreppen allra bästa är Bengt Göransoon i följande videoklipp 

http://www.youtube.com/watch?v=3Lwwq2LNAYY

#55 Så kan en lördag levas

Late very late, sent blogginlägg... Haft en härlig lördag. Vaknade upp i skogen, minglade på Kung Inges dag i Ingelstad. Trevlig tillställning! Skön stund i solen vid en brygga. God mat hos en vän på kvällen. Sakta hemcykling i natten längs sjön.

fredag 21 augusti 2015

#56 ingen sol över kristdemokraterna

Läste häromdagen att en kristdemokrat i Växjö tyckte att solligan är orättvist utformad. Växjö har ju länge legat långt ner på solligan, som mäter antal soltimmar i olika städer. Så långt kan jag stå ut. Ungefär som när jag resonerade om Karl-Oskar vs Kristina-dagarna. Det kommer tankar från hängmattan. Nu har dock kristdemokraten skrivit en skrivelse, läser jag i ett pressmeddelande från Växjö kommun idag. Förslaget är att kommunchefen ska "tillskriva berörda myndigheter att belysa frågan." Jag funderar på om det är första april eller om någon fått solsting, eller måhända har majoriteten fått "stora-ranking-skälvan". Vilka fler rankningar där vi ligger dåligt till ska vi be att få belysta och försöka få ändrade? Jag förstår dock kristdemokraten om han vill dra bort blickarna från kristdemokraternas övriga politik. En politik som hör hemma i Antikrundan. En parti där det just nu internt diskuteras hur de ska ställa sig i frågan om det verkligen är rätt att låta homosexuella adoptera barn, ett parti som behöver säga att de är för aborter (vilket annat parti behöver ens nämna det?)
Jag tycker vi behöver fokusera på helt andra orättvisor i samhället än på hur solligan är utformad. 

torsdag 20 augusti 2015

#57 Barn på flykt


30 miljoner barn är på flykt, enligt Rädda Barnen. De flyr undan fattigdom, krig och naturkatastrofer. Det är alltid barnen som drabbas värst och som får betala mest. Barn som lever i en väpnad konflikt är extra utsatta och sårbara. De har kanske inte längre ett hem, familjemedlemmar och vänner är döda, de kan inte gå i skolan. Det finns inte längre något de kan kalla vardag. Inte nog med att deras liv är i fara, vissa riskerar att bli barnsoldater, andra att utsättas för sexuella övergrepp. Deras vardag är slagen i bitar. Deras barndom är borta. De förlorar också sin framtidstro. 
Vi pratar om ökade kostnader för mottagandet av ensamkommande barn. Har vi råd? Har vi råd att låta bli att ta emot dem? Ska vi skicka tillbaka dem till krigshärdar och katastrofer, låta dem bli lemlästade, våldtagna och mördade? Naturligtvis inte! Tänk dig att det var ditt barn, som kom ensam till ett land långt bort, ditt barn som sett, hört och upplevt saker som ingen borde behöva, hur hade du velat att det mottagandet skulle se ut? 
När så många barn är på flykt i vissa länder måste vi förstå att det gäller en hel generations oskyldiga barn och ungdomars liv.  Det sägs att det tar minst två generationer stt bearbeta trauman efter krig. Vi i resten av världen, måste hjälpa dem på bästa sätt. Allt annat är orimligt. 
Vill samtidigt passa på att säga att även 16-åriga pojkar är barn. Någon som ska kunna drömma om en framtid. Någons son. Någons bror. Någons allt.

(Kan också nämna att jag inte menar att Sverige ska ta emot 30 miljoner, så slipper trollen missförstå mig med flit där...) 

onsdag 19 augusti 2015

#58 Ostädat

Att elever och lärare möts av ostädade lokaler efter sommarlov o semester är inte okej. Att städningen sen inte kommer igång ordentligt gör det ännu sämre. Flera enheter i Växjö kommun är missnöjda med städningen. Jag tycker att någon form av storstädning bör göras under sommaren och givetvis ska den dagliga städningen fungera. Detta är många barn och vuxnas arbetsplats. Jag hoppas att Växjö kommun, men framförallt elever och lärare kompenseras för detta. En entreprenör som inte fullgör eller kanske rent ut av struntar i att göra sitt arbete känns inte seriös, om det inte finns en väldigt bra förklaring och en sådan har jag inte hört. 

Många som vistas i skollokaler vittnar om att städningen blivit sämre. Jag tror säkert att de personer som städar gör sitt bästa, men vilka förutsättningar och tidsramar får de? Hörde (men bara rykten) att en förskoleavdelning städades  sju (7) minuter. Otroligt om detta är sant. Dags att göra djupdykning inför nästa upphandling?

tisdag 18 augusti 2015

#59 Tisdagsmöten

Under förmiddagen hade vi möte i kommunstyrelsens arbetsutskott och under eftermiddagen i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott, så visst är vi igång igen :-) På det sistnämnda, även kallat KSOP, trodde vi att vi skulle få lite mer klarhet i den inte längre fullt så nya måltidsorganisationen, men det får vi visst vänta på ytterligare. Majoriteten ska ju spara mycket pengar på den, oklart hur... Vi fick däremot utmärkt information om strategiarbete inom Växjö kommun.
Fortfarande råder det oklarheter om varför en del skolor inte blivit städade under sommaren. Hoppas få mer information under morgondagen.
Kvällen avslutades med författarkväll på Kafé de luxe med Litteratursällskapet. Ikväll var det Cecilia Davidsson som pratade om sin novellsamling "Höga berg och djupa dalar". Sommaren sitter i och det var en skön kväll att cykla genom Växjö i. Augusti levererar! 

måndag 17 augusti 2015

#60 Välkomna tillbaka efter semester och sommarlov

Insändare i dagens Smp 

Nu är det dags för Växjös 13000 elever på nästan 50 skolor att återvända efter sommaren. Jag hoppas att ni har vilat upp er i sommar och att ni känner er redo för höstens arbete. Växjö kommun har över 2700 medarbetare i utbildningsförvaltningen som finns till för er.

Det finns många bra skolor i Växjö, men alltfler elever, föräldrar och lärare är oroade över läget. Skolresultaten kunde vara bättre och kunskapen i Sverige har rasat i internationella jämförelser. Klyftorna mellan elever har ökat. Det är hög tid att vända utvecklingen. Skolan är nyckeln till människors frihet och en förutsättning för en gynnsam utveckling av jobb och ekonomi. Den socialdemokratiskt ledda regeringen satsar på skolan. Vi ska höja resultaten i skolan. Vi ska skapa en jämlik skola där ingen lämnas efter och ingen hålls tillbaka. Vi ska investera i skickliga lärare och mindre klasser. Vi ska samarbeta för skolans bästa så att lärare och elever får arbetsro i klassrummet. Vi ska skapa en bättre framtid för nästa generation. Framtiden, den börjar i skolan och framtiden är hoppfull.

Välkomna tillbaka, både de medarbetare som varit igång ett tag, och de elever som börjar nu! Jag ser fram emot hösten och förhoppningsvis får jag träffa många av er. Tillsammans kan vi göra Växjös skolor till bra arbetsplatser för både barn, ungdomar och vuxna. Ingen ska gå till skolan med ”ont i magen”. Ta vara på chanserna som skolan ger - för skolan är verkligen den stora dörröppnaren i livet. Så plugga ordentligt - och jag ska göra allt jag kan för att ni som studerar och arbetar i Växjös skolor ska få de bästa förutsättningarna.

söndag 16 augusti 2015

#61 dan före dan

Ikväll tror jag att några barn har svårt att sova. Förväntansfulla sexåringar som ska första dagen till sin förskoleklass, spända, exalterade, upprymda men kanske också lite oroliga. Framtiden börjar i skolan. Det är fantastiskt att alla barn i Sverige har möjligheten (och skyldigheten) att gå i skolan. Utbildning skapar förutsättningar, inte bara för framtida jobb och god ekonomi, utan också höjt självförtroende, personlig utveckling, att kunna vara aktiv i samhället och försvara vår demokrati. Detta tänker naturligtvis inte sexåringen på, men imorgon är en stor dag för hen. Det är början på en resa, som inte alltid kommer att vara enkel eller spikrak, men som är början på möjligheter. Skolan ska vara likvärdig och jämlik och barn ska få de resurser de behöver - så skapar vi ett dynamiskt samhälle.

Cirka 775 miljoner människor i världen kan inte läsa en bok eller skriva sitt namn. Majoriteten av dessa är kvinnor. Att utbilda flickor är det bästa sättet att utrota fattigdom. Utbildade flickor som senare får jobb, investerar i sin familj och sin by, så växer samhället sig starkt. Flickor som utbildas lär sig inte bara läsa och skriva, de lär sig också mer om sin hälsa och om familjeplanering. Utbildade kvinnor tvingas mer sällan in i tidiga äktenskap än outbildade och föder färre och friskare barn. Flickor som studerat blir dessutom inte gravida lika tidigt, vilket är bra både för mamma och barn. 
Många organisationer arbetar för att stärka flickors rättigheter. Plan är en av dem. https://plansverige.org/flicka


I Sverige tar vi utbildning för given men det är den inte överallt. Därför ska vi göra allt vad vi kan för att sexåringen även som sextonåring, går till skolan med förväntan, och inte med rädsla för att vara utanför eller mobbad, eller går dit och är uttråkad och längtar bort. Detta är en svår utmaning för oss. Därför måste vi satsa på skolan, på elever och lärare. Framtiden börjar i skolan!

#62 livet

Livet är så stort och så blandat. Så självklart men ibland svårt att förstå sig på. Tänker på att jag plötsligt gläds år att UD har släppt sin avrådan för resa till Nepal, något som jag för ett år sedan förmodligen inte hade brytt mig om. Tänker på att jag i morse läste om en fjortonåring som varit sin pappas "fru" sen hon var 12 och fött ett barn och gjort en abort sedan dess, tänker på kvinnan som tigger utanför Hemköp, men som egentligen bara vill köpa välling till sitt barn... Och mitt i allt detta är det Midnattsloppet, cykelvasan, wow-festival i Göteborg  och jag har haft en fin kväll med magiska vänner i/vid mitt torp... Bara det, att jag har ett torp, en egen fristad, när jag lever i ett land som är en stor, jäkla fristad... Allt är konstigt! Och nu Kayo med låten "At least we stole the show" på radio... en låt som väcker så många tankar... vi hade vår chans, men tog vi den? Darling, darling.... we use to havet it all...  But ... Did we stole the show? Tar vi chanserna vi får, vi som är priviligierade? Eller låter vi dem gå förlorade? Inser vi att det var en chans eller var våra ögon inte ens öppna för möjligheten? Livet är stort, livet är smått... och mitt i det finnas du o jag. Det minsta vi kan göra, för oss själva och andra, är att se möjligheter. 

fredag 14 augusti 2015

#63 Städad skola afterwork?

Ikväll träffade jag före detta kollegor från före detta komvux på afterwork hemma hos en kollega. Det var samtal med högt i tak om allt från om integration till stjärnfall. God mat, trevliga människor och fint väder. Dessutom har kollegan en vanlig pool och en veduppeldad varm pool som vi omväxlande svalkade och värmde oss i. 
Det är roligt med samtal om allt och inget, om livets väsentligheter och oväsentligheter, om högt och djupt. Väldigt uppfriskande med många olika tankar, inte alltid så PK, men från hjärtat. 
Tidigare idag blev jag spontant inbjuden till en av Växjös skolor. Jag blev ombedd att titta på skolan och hur den ser ut när en ny termin börjar och nya elever ska tas emot. Skolan har inte blivit städad på hela sommaren (åtminstone såg det inte ut så). Den såg heller inte ut att vara städad efter de sista lektionerna innan sommaren. Efter 30 minuter hade jag ont i halsen och jag är ingen pedant, men damm, grus och annat skräp känns inte så välkomnande. Jag vet inte var det har brustit, om det är förvaltningen som skrivit ett märkligt avtal där sommarstädning inte ingår eller om utföraren misstollkat något eller missat denna skola. Vet inte heller om det är likadant på andra skolor eller om detta var ett "unikt" fall. Jag måste kolla detta på måndag. Jag tycker det är rimligt att lärarna kommer till städade lokaler efter sin "semester" och att eleverna kommer till en snygg och fräsch arbetsplats efter lovet. 

torsdag 13 augusti 2015

#64 Fantasifullt

Livet har större fantasi än vi kan tänka oss. För de ungdomar (och alla andra) som oroar sig för framtiden vill jag säga att allt blir bra till slut. Det tar bara lite olika lång tid. Bara för att vi har börjat vandra på en stig måste vi inte fortsätta på den resten av livet. Vi kan vika av, ta en annan väg, vi kan till och med vända om. Det måste vara möjligt att få välja fel, välj om, välja rätt och välja fel igen. För hur ska vi kunna veta vad vi vill när vi är 15 år? Vet vi någonsin det? Det var knappast så att jag satt på mitt flickrum när jag var 15 år och tänkte att jag skulle bli kommunalråd, eller bo i Växjö eller att mina bästa kompisar inte skulle vara närvarande i mitt liv i framtiden. Livet är förunderligt och överraskar oss ständigt. För mig är det en tröst att veta att livet är mer uppfinningsrikt än vad jag är. 

onsdag 12 augusti 2015

#65 Bland ekologiska grönsaker och stjärnfall

Idag började jag dagen med en promenad runt Södra Bergundasjön. Ljuvlig start på dagen. Efter en snabb tur hem åkte jag ner till kommunhuset och träffade någr kollegor och jobbade en stund. I Smålandsposten fick jag ett litet svar på min skrivelse som jag skrev i förrgår. Hoppas på ett utförligt svar senare.

Nu ikväll var jag på en av Växjös pärlor, Östrabo Ekobacke. Det är en stadsodling som sker i samarbete mellan Macken i Växjö och Växjö kommun. De bedriver ekologisk odling av grönsaker och blommor. Jag höll samtal om att vara vegan. Det var en solig, fin kväll och vi satt mitt bland alla grönsaker. Sådana här platser är viktiga att ha i vår stad, av många anledningar. De gör ett otroligt bra jobb. Som tack fick jag en kasse med ekologiskt, närodlade grönsaker. Några av dem lagade jag till som kvällsmat när jag kom hem.

Nu är det snart dags att gå ut o komma en bit från stan och se tidernas stjärnfall. 100 på en timme sägs det. Detta får ju inte missas!

tisdag 11 augusti 2015

#66 Att vara kvinna är ingen nitlott

Jag föddes som flicka, växte upp på 70-talet, då vi inte talade så mycket om genus. Flickor var flickor och lekte med Barbie, pojkar var pojkar och lekte med... ja, jag har faktiskt ingen aning, för jag lekte inte med pojkar. I min omgivning reflekterades det inte särskilt mycket över kön o genus. Tror förresten inte ens att genusbegreppet var känt. Det var som det var. En del flickor gillade förstås att klättra i träd, palla äpplen och var lite busiga. De kallades pojkflickor, så var det med det. Jag växte upp till ung kvinna och byggde sakta men säkert mitt genus med olika "typiskt  kvinnliga" attribut. Jag lånade min mammas Ldb-brunkräm (det hette inte foundation på den tiden), målade naglarna, ville gå i högklackat tidigare än jag fick, samlade bokmärken, hade rullsockor (det var strumpor vi rullade ner till ankeln o bar till kjol o gympadojor) och levde helt ovetande om att jag skapade något. Idag lever jag som kvinna, ser ut som en kvinna (det går ju ifrågasätta vad det är, men tror ni förstår... Det är uppfattningen när människor ser mig) och känner mig som kvinna.

Jag tror att jämlikhet och jämställdhet är en förutsättning för ett dynamiskt samhälle. Därför deltar jag aktivt i samhällsdebatten och blir ibland ifrågasatt. Det gör inget, det hör till. Ibland i jämställdhetsdebatten får jag en känsla av ett martyrskap bland kvinnor. Jag trivs väldigt bra med att vara, se ut som och känna mig som kvinna. Att vara kvinna är ingen nitlott. Att vara kvinna är inte att vara andra klassens medborgare. Det är inte synd om oss som råkar vara kvinnor. Att vara kvinna är, tycker jag, ett privilegium. Ordningen behöver ju inte vara att jag med automatik ska ha lägre lön, bli mindre lyssnad på, vara rädd när jag är ute o går ensam, får högljudda kommentarer om min klädsel och mitt utseende eller att jag ber om ursäkt för mina åsikter. Ordningen kan vara så att män och kvinnor och andra lever tillsammans och ser varandra som individer och drar nytta av varandra och delar med sig till varandra, vi har överseende med varandras svagheter och hyllar varandras styrkor. Eller är det kanske svagheten som bör hyllas? Därför känns det konstigt när flickor fortfarande sitter tysta i klassrummen och uppmanas att "ta mer plats", när polis uppmanar kvinnor att lägga hörlurarna hemma när de är ute och springer för att höra eventuella förövare, att kvinnor världen över ska skyla sig för att inte väcka männens omättliga lustar, att tjejer uppmanas ignorera när killar kallar dem för hora, att vi kvinnor uppmanas att ta taxi hem från krogen för att slippa bli våldtagna, att kvinnor måste bli tuffare i löneförhandlingarna och så vidare. Det är kvinnor som ska vara försiktiga, anpassa sig och rätta sig efter samhället. Jag blir väldigt, väldigt trött. 

Jag är ingen martyr. Jag tycker inte heller att jag dragit det kortaste strået för att jag föddes med vagina. Jag tycker om att vara kvinna. Jag tycker däremot inte om att vi fortfarande har ett samhälle som utgår från männens vardag och att kvinnor ska anpassa sig efter den. Jag tycker inte om att det fortfarande råder patriarkala strukturer och att den som ifrågasätter dem förlöjligas. 
Det känns väldigt omodernt.