onsdag 3 december 2014

Bråk om budgeten förödande för den svenska skolan

OECD är nu klar med sin granskning av svenska skolan. De påvisar fler brister och pekar ut framförallt tre områden.
Den svenska skolan måste bli ner jämlik. 
Högre förväntningar på elevernas prestationer
Bättre lärarutbildningar och rekrytering av lärarstudenter

Den socialdemokratiska samarbetsregeringen är beredda att satsa på skolan och vill fokusera på tre områden: tidiga insatser för barn med större behov, bättre lärarrekrytering med höjda lärarlöner som kopplas till pedagogisk utveckling och högre jämlikhet i utbildningssystemet, med extra resurser till mer behövande skolor. Idag förväntas Sverigedemokraterna och alliansen fälla en budget med satsningar på skolan. Det är beklagligt. Den svenska skolan, elever och lärare, behöver en rödgrön regering med en budget där man satsar på välfärden. 

I Växjö styr ju som bekant alliansen och miljöpartiet i den sk femklövern. Socialdemokraterna och vänsterpartiet valde att satsa mycket pengar på skolan. Alliansen valde skattesänkningar. Demografipengarna  blir mindre än vad man först räknat med och därmed blir det ännu mindre pengar till Växjös skolor. 

Jag är orolig för den svenska skolan. Alla partier pratade om skolan i valrörelsen och lovade mycket. Nu är det upp till femklövern i Växjö att visa att de menade allvar. Nu är det också upp till alliansen i riksdagen att visa om de vill samarbeta för ett bättre Sverige eller låta prestige öppna vägen för ett kaos, där Sverigedemokraterna håller i taktpinnen.      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar