fredag 1 maj 2015

Valborgstal om våren, hopp och oro, samt Pride

Igår hade jag förmånen att hålla tal på Ryttartorpet i samband med Unga Örnars Valborgsmässofirande
Här är mitt tal

Våren. Välkommen våren... eller kanske har den ännu inte kommit. I vår längtan så klär vi oss i alltför tunna kläder, vilket gör att den känns ännu längre bort. Våren gör lite som den vill. Passar sällan tiden, kommer och går som det passar. Är lite oberäknelig och opålitlig, men ändå så lätt att älska. Våren är krävande, förväntar oss att vi ska kasta strumporna, städa förråden, pumpa cyklarna, diska grillgallret, och räfsa bort fjolårsgräset. Och tänk, att vi längtar efter att få ta tag i dessa sysslor. 

Jag förvånas varje vår av hur naturen orkar ta nya tag om och om igen. Livet börjar åter. Våren orkar alltid se framåt och lyckas tända något hos oss, hopp. Hopp om ljusa långa sommarnätter, ny energi, något nytt, förväntningar och längtan.

Kanske känner vi i förändringen också lite oro. Oro för vilka förväntningar som finns på oss själva, på vad vi måste prestera. Hur ser framtiden ut för vår minsta, för våra barn? Den oron delar vi med våra föräldrar, så som de gjorde med sina. 

Hopp och oro för framtiden delar vi alla med varandra, oavsett bakgrund, etnicitet, sexuell läggning eller tro. Hoppet och oron är universell och finns inom oss alla. Hopp om en varmare och ljusare tid och en ljusnande framtid. Kanske bär vi också på en längtan om något nytt, om en förändring, om en vänskap eller en kärlek och även längtan delar vi med människor från alla jordens hörn.

Liksom framtiden kommer våren oavsett vad vi gör. Både framtiden och våren är hoppets och möjligheternas tid. Framtiden är här och nu. Den väntar i nästa sekund. Den pågår precis nu. Var rädd om den här stunden, och nästa och nästa... Ta ingen människa för given. Ge din vän en kram 
när hon behöver den som bäst. Säg till någon att du tycker om honom. Vänta inte. Sträck ut en vänlig hand mot en främling, för främlingar är vänner vi ännu inte känner. 

Det är inte bara våren som är i antågande. På måndag inleds Växjö Pride, en vecka i mångfaldens tecken. En vecka då vi ännu mer än vanligt står upp för alla människors lika värde. En vecka då vi manifesterar att alla har rätt att älska vem den vill och vara vem den vill. All kärlek är bra kärlek. Jag hoppas att vi ses i paraden i Växjö city på lördagen den 9 maj. 

Kanske ses vi också i morgon i en helt annat slags parad, men ändå så lika... Första maj handlar om frihet, jämlikhet och solidaritet - arbetarrörelsen är en frihetsrörelse och bedriver ett ständigt arbete för alla människors lika värde. 

Nu har jag pratat länge nog. Tack för att jag fick möjlighet att prata här och tack för att ni lyssnade. Nu ska vi välkomna våren. Trots det lite kyliga vädret - välkommen våren! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar