tisdag 5 maj 2015

Pride-veckan i Växjö har startat


Andra dagen av Pridevecka har passerat. Igår var jag på invigning, det var tal, dragshow, ballongsläpp, bubbel, snittar och sång av Magnus Carlsson. Lägg där till en massa trevliga människor. En invigning värdig Pride-veckan. Hela Växjö är pyntat i regnbågens alla färger och Pride-flaggan vajar i väldigt många flaggstänger. Denna vecka ska vi alla i Växjö visa att vi står upp för mångfald och för att alla människor ska få älska vem den vill och få vara vem den vill. Manifestationen må vara denna vecka men vi måste även fortsättningsvis påminna oss själva och varandra om budskapet: frihet – kunskap – kärlek. Ingen människa ska behöva ifrågasättas på grund av vem den älskar eller hur hen väljer att identifiera eller uttrycka sig. Varje människa är unik för att den är på sitt eget speciella sätt och är därmed okränkbar. Detta måste vi stå upp för – varje dag – och protestera när vi hör kränkningar och ifrågasättande. Våra barn och barnbarn ska få växa upp i ett samhälle där de inte ifrågasätts för hur de väljer att vara, leva och vem de vill älska. Jag hoppas att vi varken ska behöva ha Pride-parader eller manifestationer mot våld och förtryck i framtiden, men inser att det nog dröjer innan de inte behövs. Alla människors lika värde borde vara en självklarhet, men är något som vi måste kämpa för dagligen, både i det riktiga livet och på sociala medier. Det måste pågå så länge det finns mäniskor som tycker att de har rätt att sätta sig över andra.
Idag är jag stolt över att kommunstyrelsen bestämde att mångfaldspriset i år dels går till Indica UF – som i boken Du gamla du fria låter människor som invandrat till Sverige berätta sin historia, dels till Växjö Pride för deras arbete. Växjö Pride består av ideella krafter och volontärer som jobbar stenhårt. En stor eloge till dem. Vi är nog många som längtar till höjdpunkten, lördagens parad i Växjö City.

Ikväll var jag på urpremiär av föreställningen Miss U – En melankolisk släktforskning, filtrerad genom dans, musik och gymnastik. Salongen, Region Teatern, var fullsatt. Föreställningen ledde till eftertänksamhet. Den var rolig, dråplig och sorglig på samma gång. Många nya grepp och ständiga överraskningar. Alla våra sinnen fick sitt. Tankar kring hur vi bygger våra kön, hur vi skapar gender och hur vi vill uppfattas och hur vi uppfattas – och vad det gör med oss. Under föreställnigen pågick ett samtal mellan tre generationer, ett allvarligt samtal som rymde mycket kärlek. Tack för denna upplevelse. Jag avslutar med en fråga som ställdes:

Vilken är den största uppoffringen du gjort för en annan människa?

Happy Pride!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar