onsdag 7 december 2016

Perspektiv och traditioner

Traditioner är viktiga sägs det, men vad är det som gör så ont när de utmanas? Vi skaffar nya traditioner, tar bort några och dammar av andra. 
För längesedan hade jag alltid en riktig gran. Den skulle kläs den 23 december med bara gröna och röda kulor samt glitter. Stjärnan skulle sättas på sist. Senare i livet fylldes granen med diverse pyssel som barnen gjort på förskolan, sen kom jag på att jag ville ha plastgran och den skulle kläs i blått och guld. Nu har jag en färdigklädd bordsgran vars ljusslinga drivs med batteri. Mycket praktiskt. Skulle även kunna tänka mig en rosa gran, eller ingen gran alls. Kanske en tall. Kanske en palm. 
När mina barn var små ville min dotter alltid vara ängel i Luciatåget, med vingar o gloria. För säkerhetsskull ville hon även ha Luciakrona och tärnljus. Min son ville vara Zorro, och det var han. Jag är helt övertygad om att detta varken har påverkat de andra barnen negativt eller skadat dem på annat sätt. Jag är glad över att pedagogerna på förskolan inte hade synpunkter på hur deltagarna i tåget "skulle" se ut.
Varifrån kommer den rädslan som gör att vissa människor blir så provocerade av att ett litet barn bär en Luciakrona? Barnet i Åhléns kampanj var en mörkhyad pojke som var väldigt fin som Lucia.  Det fick en del människor att gå bananas i kommentarsfälten på sociala medier. Hatiska åsikter vädrades fritt och smutsiga värderingar visades offentligt. Hur vuxna kan uttrycka sig så mot ett barn är för mig helt obegripligt. Vad är det de är så rädda för? På vilket sätt får en reklamkampanj som denna negativa konsekvenser för deras liv?   
Främlingsfientligheten och rasismen har fått nya arenor och nya anhängare. På sociala medier är vi mer anonyma och vågar därför vädra vår smutsiga byk. Det betyder inte att mottagaren blir mindre sårad eller att åsikterna blir mindre rasistiska. Det är bara ännu mer fegt. Fega vuxna som hoppar på ett barn. 
Låt folk göra som de vill, ät jordgubbar på julafton, var Lucia i februari, ha julstjärnan uppe året om, dela ut presenter på midsommar och ät ägg till påsk om du vill. Skapa egna traditioner och ta bort andra, lägg till och dra ifrån. Jag och mina ungdomar äter jultacos. Det som skiljer dem från tacos är att de serveras vid jul. Det har blivit en tradition, men i år gör vi kanske något annat. Traditioner kommer och går. Vår tid och vår omvärld förändras. Nya kulturmöten och möten med nya människor påverkar och förändrar både oss själva och vår omgivning. Det händer saker i möten! 
Medan några här i Sverige känner sig kränkta över att traditioner utmanas väljer en annan att hoppa på en gummibåt och göra sitt livs farligaste resa över Medelhavet eftersom det är ännu farligare att stå kvar på stranden. Medan några slänger ur sig hatiska kommentarer på Facebook fryser barn ihjäl i Aleppo. Medan vi oroligt springer omkring och köper julklappar är 870 miljoner människor kroniskt hungriga. 
Lyft blicken, försök se bortom den egna horisonten. 
Perspektiv. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar