onsdag 21 september 2016

Vad är sant om skolrankingar?

Jag läser Lärarnas Riksförbunds senaste rapport Lika tillgång till lika utbildning. Du kan läsa den här  
Det är tråkiga siffror för Växjö kommun. I totalrankingen faller Växjö med 47 platser och ligger i botten när det gäller hur vi använder våra resurser, där vi ligger på plats 275 (269, 2015) av 290 kommuner. En av variablerna är lärartätheten där Växjö har 13 elever per lärare, färre än 40 kommuner är sämre än vi är,  medelvärde i Sverige är 11.8 elever per lärare. När det gäller likvärdigheten faller vi hela 49 platser, från förra årets 87:e plats till årets 136:e. Självklart gör dessa resultat mig orolig.

Jag vet att Växjös lärare, skolledare och elever kämpar. Därför måste politiken ge Växjös elever de bästa möjliga förutsättningarna för att utvecklas och nå sin fulla potential och då har vi en skyldighet att göra allt vi kan för att ge lärarna goda förutsättningar i sin yrkesutövning. Den moderatledda majoriteten i Växjö har under en lång tid genomfört skattesänkningar i Växjö kommun. De minskade resurserna har urholkat Växjö kommuns skola och den sjunkande rankingen är ett resultat av detta.

Det är sorgligt att utbildningsnämndens ordförande går till attack mot mig på twitter, där hon kallar mig lögnare alternativt att jag slarvar med siffrorna, istället för att ta del av rapporten och läsa den i sin helhet. Om hon, liksom jag och min partikamrat Åsa K Björkmarker hade läst rapporten och uttryckt sin eventuella oro, hade vi tillsammans kunnat sitta ner och försöka se framåt och försöka vända på resultaten. Jag tror att vi politiker tillsammans och tillsammans med skolledare och lärare, måste samarbeta för att vända resultaten uppåt igen.

Vårt mål är att alla barn ska ha tillgång till en likvärdig utbildning - det är en absolut nödvändighet för att bygga Växjö helt! Att satsa på skolan är den absolut viktigaste investeringen vi kan göra för vår gemensamma framtid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar