tisdag 6 oktober 2015

#12 På tal om kvinnor och män

"Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv”. Detta är regeringens jämställdhetspolitiska mål. Detta gäller en jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet samt att mäns våld mot kvinnor måste upphöra. 
När jag läser häftet "På tal om kvinnor och män" som Länsstyrelsen skickade till oss förtroendevalda för ett par dagar sedan konstaterar jag att det finns mycket kvar att göra. Det duger inte att det fortfarande är stora skillnader mellan flickors och pojkars förutsättningar. Det duger inte att den traditionella heteronormen och därmed typiska könsroller lever kvar inom till exempel arbetsmarknads- och utbildningssektorn. Det duger inte att det fortfarande är stora skillnader mellan kvinnor och mäns löner. De måste snarast utjämnas. Det duger inte att kvinnor är sjuka i högre utsträckning än män och att ohälsotalet skiljer sig så mycket mellan män o kvinnor. Kvinnor drabbas oftare av brott inomhus av en bekant förövare medan det är det omvända för män. Det betyder att vissa kvinnor är otrygga där de borde vara som tryggast. Så kan vi inte ha det. 
Jämställdhetsarbetet måste pågå ständigt och aldrig tas för givet. Vi måste bryta heteronormen och könsstereotypiska föreställningar om hur flickor respektive pojkar "ska vara". Jämställdheten är en av de viktigaste jämlikhetsfrågorna och måste därför vara i fokus. Både kvinnor och mäns erfarenheter, värderingar och kunskaper måste försvaras och utnyttjas. Alla vinner på ett samhälle utan över- och underordning, utan klasskillnader, utan patriarkat, rasism eller homo- och transfobi, ett samhälle utan fördomar och diskriminering. Sverige ligger i flera avseenden långt fram när det gäller jämställdhet, men fortfarande har kvinnor lägre löner än män. Kvinnor har inte samma möjligheter som män att göra karriär och utvecklas i sitt arbete. I skolan presterar pojkar i genomsnitt sämre än flickor. Fortfarande värderas maskulint högre än feminint och män är fortfarande generellt överordnade kvinnor. Det är en viktigt att bryta könsnormer tidigt. Jämställdhetsarbetet måste börja i unga år. Ju äldre vi blir desto mer är vi fast i gamla mönster. Skolan måste få in jämställdhetsarbetet i vardagen och inte bara som en temavecka då och då. Vi måste alla delta i jämställdhetsarbetet, påtala när vi upptäcker stereotypiska könsroller och ojämställdhet. Detta arbete måste ständigt pågå. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar