lördag 20 augusti 2016

Att kriminalisera nödställda människor är absurt

Att kriminalisera nödställda människor är absurt. Det är fattigdomen som ska bekämpas. Att förbjuda de som är i nöd att be om hjälp är galet.

Att en socialdemokratisk minister ens överväger om ett tiggeriförbud kan vara en lösning är både oväntat och skamligt. För mig och många andra socialdemokrater kom uttalandet som en blixt från klar himmel. Många socialdemokrater har också på bland annat sociala medier uttryckt vårt missnöje. Jag hoppas att regeringen snarast gör ett samlat uttalande om att detta är en enskilds ministers försök att hitta lösningar, vilka regeringen inte tänker använda sig av. 

 "Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på demokratins ideal och alla människors lika värde. Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål."
(ur inledningen av Socialdemokraternas Partiprogram)

Sina djupaste rötter har socialdemokratin i övertygelsen om alla människors lika värde och varje människas okränkbarhet. Att kriminalisera de som är i nöd, de som ber om hjälp, ligger inte i linje med socialdemokraternas ideal om att varje människas okränkbarhet. 

Situationen för romer i Bulgarien och Rumänien är inte hållbar. Regeringen Reinfeldt inledde samtal med regeringarna där, men vi måste bli tuffare och ställa hårdare krav. Om inte samtal hjälper måste både svenska regeringen och EU markera starkare. Varje medlemsstat måste ta hand om sina medborgare. 

Både jag och du ser dem varje dag, sittandes utanför Coop, Maxi och Systembolaget. En flicka som jag ser ofta, ser ut att vara max 14 år. Jag har ringt till socialtjänsten, men de kan inget göra säger de. Flickan ska gå i skolan. En man som jag ser ibland ser väldigt sjuk ut. Han behöver läkarvård. Det är Rumäniens och Bulgariens ansvar att se till att flickan går i skolan och att mannen får läkarvård. De måste pressas att ta ansvar.

Tiggeri är inget jobb. I tiggeri finns inget värdigt eller något entreprenörskap. Ingen ska behöva tigga för att överleva. Deras fattigdom försvinner inte för att vi får människorna att försvinna från våra gator och torg. När fattigdomen bli osynlig för oss kanske det känns lite bättre när vi bär hem flaskorna från Systembolaget och de fulla matkassarna. Fredagsmyset störs inte av bilden på näthinnan. Bilden av 14-åringen utanför Coop som suttit där hela dagen och nu förmodligen åker ut till skogen och sover. 

Jag tycker inte om tiggeri, men att kriminalisera dem som är utsatta, är omänskligt.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar