tisdag 9 januari 2018

Moderaterna har just nu kampanj där de säger att Växjö är en kommun för hoppfulla och för dem som gör rätt för sig. Det gör mig förbannad. Därför skrev jag den här insändaren tillsammans med min partikamrat Martin. Den publicerades i Smålandsposten idag.

För socialdemokraterna är det en självklarhet att Växjö är en kommun för alla dem som bor här eller för den delen de som vill flytta hit. Växjö ska vara en välkomnande och öppen kommun där invånarna får ta del av den välfärd de behöver. Det kan se olika ut under olika tider i livet. Ibland kan livet vara svårt och behoven kan vara lite större. Då är det viktigt att det finns sociala skyddsnät som fångar upp människor. Ibland flyter livet på bra och människor bidrar till mer än de behöver ta del av. Så är den svenska modellen uppbyggd och det har fungerat bra och gjort Sverige till ett av de bästa länderna att leva i. Vi vet att livet inte alltid går som på räls men ibland glider man omkring på en räkmacka utan att ens vara medveten om det.
Vi har den senaste tiden hört företrädare för moderaterna säga att ”Växjö är en kommun för hoppfulla” och att ”Växjö ska vara en kommun för människor som gör rätt för sig, eller anstränger sig för att försöka.” Därför ställer vi oss frågorna: Ska inte Växjö vara en kommun där både de som tappat hoppet och de som är hoppfulla får plats? Visst ska Växjö vara en kommun både för dem som hamnat i en svacka i livet och för dem som har har det lite lättare? Socialdemokraterna är övertygande om att människor vill göra sitt bästa. Vi tror att människor har en drivkraft som inkluderar såväl hopp som strävan att göra rätt för sig. Människor ska såklart inte leva på bidrag men moderaternas människosyn är cynisk. Att Växjö kommun bara är en plats för dem som lyckas och för dem det går väl för är helt orimligt. 
Att ständigt leva i en hoppfull bubbla är få förunnat. Fler borde ha den möjligheten och därför måste vi sträva efter ett mer jämlikt samhälle. 
Malin Lauber (S) kommunalråd
Martin Edberg (S) gruppledare för socialdemokraterna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar