torsdag 19 februari 2015

Händelserika dagar - pengar till skolan och tant med väska

Igår var en händelserik dag. SSU kritiserar, med all rätta, Bo Franks blogg inlägg - det kan du läsa om här.

Vidare har diskussionen kring statyn "tanten med väskan" varit igång på olika sociala medier, efter att arbetsutskottet i kultur- och fritidsnämnden bestämt sig för att vi inte ska ha den i Växjö. Självklart ska den stå i Växjö. Den visar tecken på civilkurage och mod och att vi måste reagera mot rasism. Tanten är en symbol för detta och betyder inte att vi menar att det är okej att ta till våld. Jag tror Växjöborna förstår detta. Pinsamt om statyn hamnar i Malmö och inte på den plats där den här hemma.

Det som rörde min gårdag allra mest var utbildningsnämndens sammanträde där vi skulle besluta om internbudgeten. Vi (sossar o vänsterpartiet) yrkade på att vi ska begära tilläggsanslag från fullmäktige på 48 miljoner kronor. Detta köpte dock inte majoriteten, vars ordförande kallade mig populistisk och oseriös. Jag tycker dock att det är väldigt seriöst att skjuta till de pengar som Växjös barn och elever behöver för att kunna vara fria i sina framtida val, att skjuta till de pengar som behövs för att det som står i budgeten faktiskt ska kunna genomföras på riktigt. I vår budget till fullmäktige gjorde vi en tydlig satsning på skolan genom att lägga mycket kommunala pengar på utbildningsnämnden. Medan borgarna ihop med miljöpartiet valde skattesänkningar. Det är olika. Så här skrev vi i vår reservation
"Majoritetens budgetförslag innehåller orealistiska besparingsförslag vilket innebär att de satsningarna som nämns i texterna inte kommer att kunna genomföras om det inte tillförs mer resurser. För att kunna göra verkliga satsningar på Växjös barn och unga i form av mindre barngrupper, fler speciallärare och ökad måluppfyllelse menar vi därför att nämnden måste anhålla om ökat budgetanslag från Växjö kommunfullmäktige på 48 miljoner kronor."
Idag har jag och min partikollega kommunalrådet Åsa, lämnat in en motion i samma ärende. Borgarna hänvisar med envishet att vi bryter mot budgetreglerna, regler som inte finns. Om någon hittar dem får ni gärna visa dem för mig. Imorgon blir det debatt i SMP. 
(läs även ett äldre blogginlägg om ämnet Bråk om budgeten förödande för svensk skola
Alla dessa diskussioner fortsätter idag och lär fortsätta ett tag till.

Strax är det dags för årsmöte i S-kvinnor Växjö. Det blir mitt sista som styrelseledamot. Har suttit i den styrelsen många år nu. Det har nog varit mitt roligaste uppdrag hittills, men ibland är det dags att gå vidare och lämna pålats åt andra.

3 kommentarer:

 1. Jag tycker inte att Danuta ska reduceras till en arg tant. Då svingade hon sin handväska förgäves. Istället håller jag med fotografen Hans Runesson om att det är fel att stycka hans bild. Den visar kopplingen med nazismen. Satsa istället på att ge Hasses bild en framskjuten plats i Växjö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag citerar Susanna Arwin

   – Den här tanten har blivit en symbol för någonting större. Civilkurage och mod. Jag förstår att han känner såhär, eftersom det är hans bild, men en viss konstnärlig frihet tycker jag att han får tillåta. Jag har med hans tillåtelse gjort den här lerfiguren och sedan har det blivit ett förslag om att just den ska bli skulptur, säger hon.

   Och skulpturen har väckt nytt liv i bilden, anser Susanna Arwin.

   – Någonstans upplever jag att det här är så mycket större än oss. Det har blivit en symbol för fred och antirasism. En liten tant som höjer väskan.

   Radera
 2. Jag tycker att skulpturen är platt på något sätt. Jag kommer att tänka på plastfigurer i flingpaket. Hasse bild berättar något mer. Skulpturen reducerar budskapet i bilden.

  SvaraRadera