fredag 5 augusti 2022

#37 politik förändrar

NYTT BROTT: PSYKISK MISSHANDEL

Detta drev Kronobergsdelegationen igenom på S-kvinnors kongress via S-kvinnor Växjös motion som Agna skrivit om "Lagstiftning mot psykisk misshandel och kontrollerande beteenden". Den föreslog

♀️  Att lagstiftning till allvarlig psykisk misshandel kan förstärkas för att tydligare inkludera kontrollerande beteenden.

Det innebär att den som upprepat utsätter en annan person för nedvärderande, förödmjukande eller kränkande behandling kan dömas för psykisk misshandel och riskerar fängelse i upp till fyra år.

Det här är ett led i regeringens arbete mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat förtryck. Trakasserier, systematiska kränkningar och kontrollerande beteende är ju ofta en del av våldet mot kvinnor och hedersförtryck. 

Det kan t ex handla om när mannen förbjuder kvinnan från att träffa vem hon vill, prata i telefon ostört eller ha en egen ekonomi. 

Eller när det gäller hedersförtryck, t ex att hota med att en ung människa ska frysas ut ur familjen om han eller hon umgås med andra jämnåriga. 

Det nya brottet, psykisk misshandel, ska kunna ge upp till 4 års fängelse. 

Detta är verkligen på tiden!

Eftersom jag gillar återanvändning har jag hämtat inspiration från Morgan Johanssons o S-kvinnor Kronobergs facebook. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar