måndag 21 september 2015

#27 budget

Idag när regeringen presenterade sin budget handlade det mycket i media om vem som är vinnare respektive förlorare. Ett sådant resonemang förminskar politiken till att handla om den privata plånboken. Politik är mycket större än så. 
Nu har vi en budget där de som har råd bidrar lite mer och får ta lite större ansvar för en välfungerande skola och ett bättre bostadsbyggande. Med regeringens budget tar vi alla ett större ansvar för att mammografin blir gratis, kvinnojourerna stärks och att pensionärerna får sänkt skatt. Vinner vi inte alla på kunskapssatsning gällande demenssjukvård, gratis glasögon till barn, smarta investeringar för klimatet, fler platser på komvux, extra anslag för jämställdhet på universitet och investeringsstöd för små hyresrätter så att ungdomar kan flytta hemifrån?
Att förminska politikens mål till att bara handla om vilka som får mer eller mindre i din privata pengabörs är näst intill infantilt. En budget måste ses i sin helhet, vad den gör för samhället och för oss människor som bor i det.
Äntligen har vi en regering som vill att vi som kan ska bidra lite mer och att vi gemensamt, efter förmåga,  bidrar till välfärden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar