lördag 14 juli 2018

# 57 Det är allvar nu

Det är torrt, snustorrt. Solens strålar och värmen ger aldrig vika. Förutom den stora brandrisken blir det stora problem för Sveriges bönder. Vi tar för givet att vi ska kunna köpa mat i våra butiker, men maten hamnar inte på Coop eller Ica med hjälp av en magisk trollformel. Det r våra bönder som producerar den mat vi ska äta. Givetvis är detta väder en ekonomisk katastrof för bönderna pga minskad skörd , dyrare inköp av foder till djuren och om ingen mat går att få tag på - slakt med fallande priser på köttet, i värsta fall nödslakt och då får man inga pengar alls. Detta gör givetvis att många bönder mår dåligt både pga ekonomin men också för att de bryr sig om sina djur I förlängningen handlar det om din och min möjlighet att få mat.

Jag är på riktigt orolig. Det är allvar nu. Detta blogginlägget skulle kunna handla om vårt klimat och om varför det är som det är. Det kräver dock ett helt nytt inlägg, men visst får det många av oss att tänka till.

Vi har en sommar där vi inte längre tycker att sol och värme är "fint väder", inte jag i alla fall. Vi är många som längtar efter regn, framför allt för alla bönders skull men också för det egna välbefinnandet.

Vi måste nu alla ställa upp genom att köpa svensk mat, svenska spannmål, svensk kött, svenska mejeriprodukter. Det är helt avgörande för svenska bönder att vi nu efterfrågar och köper deras produkter. Kan vi bestämma det?



2 kommentarer:

  1. Nu ser vi hur sårbart vårt samhälle är. I dag står vi utan mobiliseringsförråd, förråd som innehöll livsmedel som skulle användas vid en kris i samhället.
    Hade vi levt på exempelvis 1800-talet hade torkan medfört att vi fått svälta. Nödåren i slutet på 1860-talet medförde det. 60 000 människor emigrerade under den tiden, många från vår del av Sverige.

    SvaraRadera
  2. I min värld är det torsdag i dag inte lördag. Men du kanske kör lördag hela veckan lång. Inte så dumt, något att föra fram politiskt, garanterad valvinnare!

    SvaraRadera