tisdag 28 augusti 2018

#12 debattinlägg på fullmäktige

Den varma och torra sommaren har satt sina spår. Kanske är det fler som funderar över om rent dricksvatten är en självklarhet eller om ens mat på bordet ska tas för givet. De svenska bönderna har blivit hårt prövade och många äldre och sjuka har farit illa av värmen. Jag hade tidvis klimatångest förut och sommaren har inte minskat den ångesten precis. Därför är jag glad att socialdemokraterna har höga klimatambitioner och lägger skarpa förslag för att klara omställningen mot ett fossilfritt välfärdsland
En annan sak som oroar mig är samhällsklimatet. Om sommaren varit varm är klimatet i samhället desto kallare. Rasister och nazister skanderar på våra gator, främlingsfientligheten gror och vardagsrasismen blir alltmer rumsren. Detta kan vi socialdemokrater aldrig acceptera. Främlingsfientlighet föds ur rädsla och otrygghet. Därför måste vi skapa ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Det gör vi genom att stärka välfärden. En välfärd som vi gemensamt ska bidra till och ta del av vid behov. 14000 fler anställda i vården (2022), avskaffad pensionärsskatt (2020), den största polissatsningen på två decennier (10000 fler polisanställda 2024) och tryggare anställningar.
Vinstjakten och religiösa friskolor ska stoppas. Skolan ska ha fokus på kunskap, bildning och demokrati, den ska vara en trygg plats med ordning och studiero och skolsegregationen ska brytas(6 miljarder/år högre kunskapsresultat och likvärdighet) För att fler ska vilja utbilda sig till bristyrken och för att ungdomar ska bli fria i sina framtida val ska alla gymnasieprogram ge högskolebehörighet om eleven inte själv väljer bort det och gymnasiets styrning ska förändras så att näringslivets kompetensförsörjning säkras. 
Vi ska stoppa gängkriminaliteten och avskaffa straffrabatten för 18-21 åringar. Mäns våld mot kvinnor ska bekämpas och straffen mot våldtäkt skärpas. 
Socialdemokraterna har fokus på att skapa fler jobb och minska klyftorna – för att skapa ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. När många arbetar och betalar skatt har vi råd med en god välfärd. Därför har vi prioriterat jobben och välfärden. I år tillför vi 35 miljarder till vård, skola och omsorg. 
Det är uppenbart att olika politik ger olika resultat. Över 300 000 fler har ett jobb att gå till jämfört med 2014, varav över 100 000 i välfärden. Arbetslösheten fortsätter att sjunka. Nu är ungdomsarbetslösheten den lägsta på 13 år. Arbetslösheten bland utrikesfödda visar en tydlig nedgång.

När fler har ett jobb att gå till och fler känner tillit till att välfärden fungerar dvs att mina barn får det stöd de behöver i skolan och mina föräldrar får den omvårdnad de behöver på ett boende känner de trygghet och vi får ett starkare samhälle. Att välfärden är stark och fungerar går före skattesänkningar för de rika.
En stark välfärd kräver hårt arbete av kommunerna. Därför har den socialdemokratisk ledda regeringen skjutit till mer pengar till kommunerna än någonsin. För Växjös del har det under 2018 inneburit ett generellt tillskott på 78,5 miljoner därtill statsbidrag. Förutom att dessa pengar har starkt vår kommunkassa har vi också kunnat låta våra ungdomar få fria bussresor i sommar, sett till att vi har färre barn i förskolegrupperna, haft gratis sommarlovsaktiviteter och på olika sätt stärkt skolan. Inom omsorgen har vi bla kunnat ha aktivitetsstöd på våra äldreboenden.
Socialdemokraterna i Växjö välkomnar regeringens satsningar på välfärden och det är också är vi har våra främsta prioriteringar. Skolan är vår absolut mest prioriterade fråga. Jag är trött på sjunkande skolresultat och accepterar inte att barn inte får det stöd de behöver. Det gläder mig att resultaten i skolan i Växjö, Liksom i resten av Sverige försiktigt vänder uppåt. Vi har tillsammans jobbat medvetet och målinriktat. Regeringens satsningar har varit av stor betydelse, nämndens prioriteringar och framförallt lärarnas och skolledarnas slit och engagemang. Vi måste fortsätta satsa ännu mer på skolan, ge lärarna bättre arbetsmiljö och fler kollegor, skapa ett resursfördelningssystem så att skolan blir mer jämlik – den närmsta skolan ska vara den bästa skolan. Ditt postnummer ska inte vara avgörande för hur väl du lyckas i skolan. Framtiden börjar i skolan och här utjämnas livschanser. Alla barn ska vara fria i sina framtida val och kunna forma sina liv och drömma sina drömmar. 
Socialdemokraterna tror på ett samhälle som formas av hjälpsamhet istället för misstänksamhet. Ett samhälle där vi alla ska bidra och vi alla får ta del. 
Ett starkare Växjö bygger vi tillsammans.

1 kommentar:

  1. Rent vatten är en livsavgörande sak för mänsklighetens överlevnad. Växjö kommun borde gå före med rening av avloppsvattnet från läkemedelsrester och plastpartiklar.
    Det finns teknik idag för detta även om tjänstemän på kommunen inte anser det, vilket är illa.

    SvaraRadera