söndag 26 augusti 2018

#20 måndag

Idag började de flesta elever skolan. Jag och en partikamrat skrev en debattartikel om skolan, vår mest prioriterade fråga.
Här kan du läsa de i Smålandsposten eller läser du nedan


Nu har ett nytt, spännande läsår börjat. Vi hoppas att alla elever och lärare har haft ett bra sommarlov. Efter en varm sommar är det dags att fortsätta den spännande resan i skolan mot kunskap och lärande. Någon har börjat första klass medan andra kanske går sitt sista år. Oavsett ska skolan vara en plats där eleverna ska känna trygghet, växa och utvecklas tillsammans.



För att Växjös barn och unga ska kunna utvecklas utifrån sina egna behov och ges de bästa förutsättningarna behöver lärarna bättre arbetsvillkor och fler arbetskamrater. Socialdemokraterna vet att lärarna vill föra eleverna framåt i livet på bästa sätt och ge dem den hjälp de behöver. Därför lovar vi att om socialdemokraterna får förtroendet att styra Växjö kommun ska vi se till att lärarna får en så god arbetsmiljö som möjligt. För att möjliggöra det behöver vi ha en dialog med lärare, skolledare och facken.



Kvalitet kräver tid och därför måste lärarna få mer tid för det som är själva kärnan i läraruppdraget, undervisningen och den pedagogiska utvecklingen. I snitt har en grundskollärare bara en kvart till för- och efterarbete av varje lektion och åtta av tio grundskollärare anser att de lägger för mycket tid på administration och dokumentation. Skolledares tid för att vara pedagogisk ledare har minskat. Det måste vi ändra på.



Yrkesgrupper som tidigare har funnits i skolan som till exempel administratörer, vaktmästare och måltidspersonal har minskat i antal och deras tid fylls nu av lärare. Arbetsuppgifter som närvarorapportering, kopiering, fungera som rastvakt eller matsalsvärd tar tid från lärarnas kärnuppdrag och kan utföras av andra yrkesgrupper. Om vuxennärvaron i skolan ökar och fler har tid att se eleverna ökar tryggheten. Därför vill vi satsa på fler vuxna i skolan och en stärkt elevhälsa.



Vi socialdemokrater håller i vår skolsatsning, det har vi gjort i flera år. Skolan är vår viktigaste prioritering. I skolan börjar framtiden och att investera i skolan är den viktigaste investering vi kan göra. Alla skolor ska bara bra skolor och därför måste skolan bli mer jämlik. För att den ska bli det måste vi se över resursfördelningssystemet. De som behöver bäst ska få mest. Rättvisa är inte när alla får lika utan när alla får det de behöver.



Tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringen har Växjö fått miljonbelopp i statsbidrag till skolan, såväl generella medel som riktade statsbidrag. Bland annat har vi kunnat minska storleken på barngrupperna i förskolan - ett arbete som måste fortsätta, erbjuda avgiftsfria sommarlovsaktiviteter, stärka elevhälsan, satsa på lovskola och läxhjälp. För att satsningarna på skolan och resten av välfärden ska kunna fortsätta behövs en fortsatt socialdemokratiskt ledd regering och ett nytt ledarskap med fokus på en trygg välfärd i Växjö. Moderaternas skattesänkningar är inte gratis och någon måste betala. Vi vet att vi bygger ett starkare Växjö tillsammans.





Malin Lauber (S) kommunalråd

Henrietta Serrate (S) vice ordförande utbildningsnämnden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar