söndag 30 augusti 2015

#48 att välja det omöjliga

Tänk dig att du ska ta med dina barn på en resa. En resa som kan kosta både dig och dina barn livet. Ändå väljer du att göra den resan, för att inte resa innebär en ännu större fara för era liv. Detta ställs 1000-tals föräldrar inför idag. De gjorde det igår och kommer att göra det imorgon. En del gör resor över ett kallt, mörkt hav, andra på dåliga vägar i ännu sämre lastbilar, andra på långa, farofyllda promenader. Media rapporterar om döda flyktingar dagligen. Flyktingar är ingen speciell art eller sort. För att vi ska komma i närheten av att först måste vi inse att detta är människor, enskilda individer. Någon som förlorat sin mamma, sin bror, sitt barn eller sin älskade. Någon som hade drömmar om en bättre framtid för sig själv eller sina barn. Tänk om det varit din vän, din granne eller din syster. Tänk om det varit du - som var tvungen att fly, med risk för ditt liv, dina barns liv.  
Europa måste ta ett gemensamt ansvar. Vi kan inte göra vägarna in i Europa mindre säkra, vi måste göra dem säkrare. Genom säkra och lagliga vägar in i Europa minimerar vi risken för att människosmugglare skor sig på andras olycka och arrangerar resor som är rena dödsfällor. När människor väl har kommit till Europa måste vi ta ett solidariskt ansvar och gemensamt se till att människor får en säker plats att komma till. 
60 miljoner människor är på flykt just nu, hälften är barn. De "väller" inte in över Europas gränser. De flesta är på flykt i sitt eget land eller i länderna i närområdet. Enligt UNHCR finns nio av tio flyktingar i länder som anses underutvecklade. 25 % av världens flyktingar finns i länder som klassas som jordens fattigaste. Bland dem räknas inte Sverige. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar