lördag 2 juni 2018

#99 budget

Just nu blåses det upp att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Växjö inte gör en gemensam budget. Visst rubrikerna i Smålandsposten är lite väl dramatiska "S bryter samarbetet med V" och "V: Vi har väldigt olika åsikter i vissa stora frågor" Så dramatiskt är det nu inte. Vi har haft ett bra samarbete med vänsterpartiet och har också jobbat tillsammans med budgetberedningen. Vi valde dock att göra var sin budget för att kunna profilera oss inför valet. Det är inget konstigt. Det finns ingen missämja eller något sådant. Jag vet heller inte om vi är oense om stora frågor, möjligtvis Fagrabäcksrondellen. Nu talar företrädare för nuvarande majoriteten om en splittrad opposition och hur ska vi kunna bilda majoritet när vi inte ens kan hålla ihop i opposition. Jag är inte så orolig för det. När dagen kommer är det viktigt att vi bildar en stark majoritet i Växjö och att Sverigedemokraterna inte får inflytande. Vi ska bilda bästa tänkbara majoritet för Växjöborna.
DESSUTOM är det ju inte så att alliansen på riksplan håller ihop precis. Där kan vi prata om splittring i stora frågor och vad jag vet har de inte presenterat ett gemensamt budgetförslag.

Det här valet är viktigt, det handlar om vilket samhälle vi vill ha! Ett samhälle som bygger på jämlikhet och trygg välfärd. Där alla människor ska kunna vara fria utan att ha ekonomiska eller sociala hinder (så här vill vi sossar ha det) eller ska vi ha ett samhälle som högern stävar efter? Det vill säga att samhälle där vi litar på att "marknaden" löser det mesta och därför står skattesänkningar högt på agendan.

På tisdag kommer vi släppa vår budget, den kallar vi "Ett starkare Växjö bygger vi tillsammans"
Kan släppa några saker här
- Anställning på heltid ska vara norm
De ekonomiska och sociala klyftorna mellan växjöbor ska minska
- Barnomsorg ska erbjudas på natten för dem som behöver
- Kommunala bostadsbolagen ska bygga trygghetsbostäder
- Starta familjecentral på Teleborg
- Höja föreningsbidraget (för detta ha vi avsatt 3 miljoner)
Några av dessa är ju gamla godingar som inte förvånar, men ni får hålla er till på tisdag ;-)


 

3 kommentarer:

 1. Vi är överens om i stort sätt allt med ett stort undantag där jag hoppas att ni tänker om,Trafikplats Fagrabäck. Nu uppskjuten på obestämd framtid på grund av den gröna sköldmossan och överklagad detaljplan. Det går att lösa trafikfrågan och att behålla det stadsnära naturreservatet med höga naturvärden intakt, om viljan finns. I en framtid kommer kommande generation vara evigt tacksamma om det sker. Stadsnära skogar behöver skyddas bättre anser Skogsstyrelsen. Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen vill att Regeringen sätter upp mål och avsätter pengar för skydd av skog som ligger nära tätorter. Kommunerna måste bli bättre på att ta hänsyn till denna typ av skog. Det finns mycket forskning som bevisar att skogen är bra för människors hälsa samtidigt som gigantiska trafikplatser i närheten av människors bostäder är skadligt för människors hälsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grejen är att Trafikverket hade byggt på ngt sätt även utan kommunens medverkan. Vi tyckte då att det var bättre att vara med o påverka infrastruktur till o frän centrum samt cykeltrafik. Inte bara att man ska susa förbi staden. Jag har dock stor respekt för naturvårdsfrågorna.

   Radera
  2. Kommunen har planmonopol och kan om viljan finns stoppa detta projekt. Det går att lösa på ett bra sätt för alla om Trafikverkets låsning i frågan ändras. Den lösning som ligger på bordet är inte någon bra lösning för trafiken till och från centrum, ej heller någon bra lösning för tillgängligheten med cykel till naturreservatet dessutom förstörs stora naturvärden nära där människor bor och vistas. Bullerproblem kommer att uppstå i människors bostäder och i naturreservatet till följd av högre hastighet på vägarna i området. Buller dämpning mot naturreservatet fanns det inte pengar till, och bullerdämpningen mot flera bostäder är otillräcklig. Miljön i människornas bostadsnära område kommer att totalt förstöras av en stor komplex trafikapparat. Ytterligare en aspect är att servicen i området kommer försvinna, både affären och bensinmacken med post måste stänga s enligt ägarna.

   Radera