torsdag 31 juli 2014

#45 Pride

Just nu pågår Pride-festivalen i Stockholm för fullt. Det är knappt tre månader sedan vi firade Pride här i Växjö. Det var fantastiskt att se hur många människor som engagerade sig och visade sitt stöd för Hbtq-frågorna. Jag hoppas att vi blir ännu fler nästa år och att Växjö ska bada i regnbågens alla färger. Arbetet för alla människors lika värde och rättigheter är dock inte ett arbete som bara kan pågå en vecka om året i festliga former, nej, det är ett arbete som måste pågå alla årets dagar. Det är dock viktigt att vissa frågor lyfts lite extra vid vissa tillfällen och att vi belyser dem. Detta är en sådan fråga. Fram till 1979 fanns homosexualitet i förteckningen över sjukdomar hos socialstyrelsen, detta ströks tack o lov, men fortfarande upplever en del homo- och bisexuella svårigheter att visa sin kärlek öppet. 
Så kan vi inte ha det i Växjö, i Sverige, i Europa, i Världen 2014! All kärlek är bra kärlek! 
Idag skrev statsministern i DN att Moderatledda kommuner ska gå före i arbetet med hbtq frågor. http://www.dn.se/debatt/m-kommuner-ska-ga-fore-i-arbetet-for-hbtq-rattigheter/ Det är mycket bra att moderaterna tar de här frågorna på allvar, åtminstone på nationell nivå. Här i Växjö bloggar den moderat kommunstyrelseordföranden om att han stänger av Tv:n när Concita Wurst är med på Allsång på Skansen, att han byter kanal när Ullenhag var med i aktuellt och pratar om könsneutrala lagar och ett tredje kön. Det får mig att undra var Bo Frank egentligen står när det gäller hbtq frågor. På en rak fråga kommer han förmodligen svara något i stil med att "det är viktigt men att det har blivit "populärt" och politiskt korrekt att prata om detta just nu." Suck! Vi får se när jag frågar honom på ledamöternas frågestund den 26 augusti. 
45 dagar kvar, då hoppas jag att vi har röstat fram Åsa Karlsson Björkmarker (S) till kommunstyrelsens ordförande i Växjö. Då kan vi få ett Växjö för alla. 

*hbtq står för homo-, bi-, transsexuella och queer (RFSL: Queer

Ett brett begrepp som kan betyda flera olika saker men i grunden är ett ifrågasättande av heteronormen. Många ser sin könsidentitet och/eller sin sexualitet som queer. Queer kan innebära en önskan att inkludera alla kön och sexualiteter eller att inte behöva identifiera/definiera sig.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar