fredag 18 juli 2014

#58 Ingen ungdom utan sysselsättning

Enligt statistik från SCB finns det idag 105600 ungdomar i åldern 15-24 år som studerar. Antal som varken studerar eller arbetar 101900. Så kan vi inte ha det! De flesta ungdomar är inte lata eller för "fina" för vissa arbeten. Arbetena finns helt enkelt inte. Ingångsjobben är för få och många av dem pendlar i en gråzon med dåliga arbetsvillkor, säger Måns Svensson, rättssociolog Arbetsmiljhögskolan. Villkoren kring dessa arbeten måste förbättras.
Sedan alliansen tillträdde 2006 har kostnaden för försörjningsstödet ökat med nära två miljarder kronor och orsaken är den höga arbetslösheten, skriver Mikael Famberg (S) på Aftonbladet debatt idag. Arbetslösa, och många av dem är ungdomar, tvingas ta till försörjningsstöd för att klara livhanken. Detta är givetvis en dålig start på livet. Att kunna försörja sig själv är kanske den viktigaste delen i vuxenlivet. Att känna sig vuxen och självständig stärker individen och skapar sammanhang. Nu hamnar dessa ungdomar i det utanförskap som alliansen pratade om att eliminera. 
Dagens politik håller inte. Kommunerna brottas med att få välfärden att fungera. Alliansen driver igenom fler skattesänkningar. 
För oss socialdemokrater är jobben den viktigaste frågan. Jobb ger skatteintäkter, men också framtidshopp för den enskilde. Ingen ungdom ska behöva vara utan sysselsättning mer än 90 dagar. I Växjö har vi spetsat tills det med 30 dagar. Jag hoppas och tro att vi klarar det genom att jobba tillsammans. Vi måste alla hjälpas åt för att få detta att fungera: stat, kommun, näringsliv och gärna också föreningar.
Om 58 dagar och ett par timmar har vallokalerna stängt. Då har svenska folket förhoppningsvis röstat fram en regering som sätter jobb och välfärd, före skattesänkningar och bidrag till enskilda företag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar