onsdag 16 juli 2014

#60 lika inför lagen?

Jag är stolt över att vi har ett rättssystem som verkar fungera. Häktingsbeslutet mot Assange kvarstår. Att han flytt till Ecuadors ambassad och haft egen husarrest där i två år, är inte skäl att häva häktningen. Tack och lov! 
Det är hans eget val att stänga in sig på ambassaden, istället för att komma till Sverige och få en rättegång för det brott han är häktad för. Han är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Att han väljer att INTE komma till Sverige och reda ut misstankarnas sanningshalt är hans problem. Våldtäkt är ett allvarligt brott! Preskribitionstiden är 10 år, och så länge kan han alltså hållas häktad i sin frånvaro om han väljer att sitta och trycka på Ecuadors ambassad. Det är inte ett dugg synd om honom. Att se sig själv stå över lagen och tro att man ska komma undan är något som Julian Assange roar sig med, på skattebetalarnas bekostnad. Polisbevakningen utanför ambassaden har hittills kostat över 70 miljoner kronor.
I hela denna härva finns det kvinnor som inte kan lägga detta bakom sig förrän rättegången är över. Deras smärta och våndor pratas det inte om. Hur mår de? Hur kan de leva sina liv? 
Assange är rädd för att bli utlämnad till USA, jag förstår det, men samtidigt kan man inte sätta sig över lagen. Jag är stolt över beslutet som Stockholms tingsrätt fattade idag. Allt annat hade varit en skymf mot vårt rättssystem, men framförallt mot de kvinnor som väntar på att lägga detta bakom sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar