lördag 16 augusti 2014

#29 myter och en fallgrop i demokratin

- Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på demokratiska värden om människors lika värde och lika rätt, sade Löfven idag. För oss socialdemokrater är det inte bara vackra ord utan också vår ideologi sedan år tillbaka. Vi måste få ett samhälle som är bättre för alla. Vi måste sluta ställa grupper mot varandra. 
Kampanjade i en tätort i kommunen idag och fick då höra att en 65 årig invandrare får högre pension än en som bott i Sverige i hela sitt liv. Detta är förstås inte sant, men myter som denna används för att ställa grupper mot varandra. Sanningen är att en person som invandrar och är över 65 får äldreförsörjningsstöd, det ligger idag på 5353 för en ogift person. Garantipension får den som haft låg eller ingen pensionsgrundande inkomst och bott i Sverige minst 40 år från det hen var 16 år. Om personen är ogift utgår en ersättning om 7881 kr. Detta är bara en av många myter. 
Lyssnade på ärkebiskopen Antje Jackelens sommarprogram idag, bättre sent än aldrig. Hon säger att även Hitler kom till makten genom demokratiska val och att demokrati inte är en garant för godhet. Mycket tänkvärt i dessa dagar. Idag har Sverigedemokraterna över 10 % i opinionsundersökningar. Löfven uttryckte idag att han befarar en brun-blå sörja. Jag hoppas att människor tänker till innan valdagen. Det finns 29 dagar kvar att tänka efter. För övrigt är vår ärkebiskop sommarprogram värt att lyssna på. Nästan så jag funderar på att återuppta mitt medlemskap i Svenska Kyrkan, men bara nästan.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar