söndag 10 augusti 2014

#35 Att väcka solidaritet inom varje människa

Idag höll Srefan Löfven sitt sommartal. Det bästa tal jag hört av honom hittills. Jag skulle kunna rabbla upp många citat här för det var mycket som var väldigt bra. Han pratade om hur skillnaderna i Sverige växer, hur grupper ställs mot varandra, och hur människor blir rädda då. Vi socialdemokrater måste åter väcka tanken om solidaritet. Löfven pratade om den växande ojämlikheten, var femte barn i Sverige lever i ekonomisk utsatthet. Inget barn väljer sina förutsättningar. Ojämlikheten och de ökande klyftorna sliter isär Sverige. Löfven sade: "... jag tror helt enkelt svenska folket är trötta på en politisk debatt som handlar om vad jag ska få, istället för vad vi kan skapa tillsammans." Vi socialdemokrater vill skapa ett Sverige som håller ihop, inte ett som sliter isär. Om fem veckor vill Stefan Löfven ha mandat att bilda en regering, som ska motverka ojämlikheten och arbeta för ett Sverige som håller ihop. En regering som ska bemöta segregationen i samhället - "ett sammanhållet samhälle kan inte skapas genom signalpolitik. Det kan bara skapas genom solidariska satsningar på arbete och kunskap." Löfven pratade om att vi måste satsa på barnen, skolan och utbildning, för det är där jämlikheten börjar, för att klara jämlikheten behöver vi ta ut ett större skatteuttag. En solidarisk skattepolitik. 
Han avslutar så här: 
"Nu står vi inför ett val, som avgör om vi ska fortsätta att öppna dörrarna för alla barn, även de med de förutsättningarna som jag hade.

Som avgör om Sverige igen ska bli ett gemensamt, solidariskt framtidsprojekt.

Ett land som håller ihop.

Eller om vi ska fortsätta stänga dörrar. För dina barn. För våra barn.

Valet den 14 september avgör om Sveriges stora fråga ska vara: När ska vi börja sänka skatten igen? Eller: Hur skapar vi ett bättre Sverige för alla?

Ni vet vad jag vill. Jag vet vad ni hoppas.

Nu ska vi göra det till verklighet. Tillsammans."

Stefan Löfven var tydlig. Han visade vad vi vill, hur vi vill styra Sverige. Han var personlig och visade att han inte glömt var han kommer ifrån. Han visade att han är en värdig statsministerkandidat, faktiskt visade han att han blir vår bästa statsminister. 

Om 35 dagar vet vi. 

Du kan läsa och höra Löfvens tal här http://www.socialdemokraterna.se/Stefan-Lofven/Tal-och-artiklar/2014/Sommartal-/ Om du inte gjort det, bara gör det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar