lördag 12 maj 2018

#120 Happy Pride!

Idag är jag stolt över Växjö! Vi var många som slöt upp i paraden men också runt omkring för att manifestera att vi är för tolerans och öppenhet, att alla människor ska få älska o vara vem hen vill.

Här är en insändare som vi hade inne idag 

Under våren och sommaren färgas Sveriges städer i alla regnbågens färger, människor tar kampen för allas rätt att med stolthet kunna vara vem hen vill och älska vem hen villDenna veckan har det varit Växjös tur. Det är dagar som påminner oss om att kampen för HBTQ-rättigheter har varit lång och långt ifrån problemfri, men mitt bland allt dansande och firande finns det någonting som oroar oss.

I takt med att främlingsfientligheten ökar och att bruna krafter tar större plats i svensk politik ökar även fientligheten mot HBTQ-personer. I en intervju med tidningen QX ställer sig partiledaren för Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, förvånad till att partiet han leder inte har röstat för en enda HBTQ-reform i riksdagen. SD har tex röstat mot borttagandet av tvångssterilisering vid könskorrigering. Åkesson säger att det är en’’icke-fråga’’. Jimmies nonchalanta inställning tillkönskorrigeringar gäller även deras kyrkopolitiska företrädare som vid varje kyrkoval aktivt arbetar emot samkönade äktenskap. På deras hemsida skriver partietSverigedemokraterna anser att människors sexuella preferenser primärt är en privat fråga och ingenting partiet fäster någon vikt vid.’’

Socialdemokraterna vill se ett ökad bidrag till forskning kring HBTQ-personers hälsa och utveckla sjukvårdspersonalens kompetens i HBT-frågor. Vi ser framförallt att många av dagens unga transpersoner lider av psykisk ohälsa. Därför är det också viktigt att hälsan följs upp och belyses när folkhälsoundersökningar görs. Men det räcker inte bara där, utan vi måste också införa utbildningsinsatser för personal i skolan, skolhälsovården och inom socialtjänsten. Detta är avgörande för ett tillräckligt bra stöd för HBTQ-personer. Socialdemokraterna vill också öppna upp för en översyn av lagstiftningen gällande vårdnadshavare. Idag ser vi olika typer av familjekonstellationer vilket också utgör ett problem om den existerande lagstiftningen säger att samma regler ska gälla för alla, det vill säga två vårdnadshavare, mamma och pappa. Därför  vill vi öppna upp för ett könsneutralt föräldraskap. Det krävs även krafttag mot diskriminering och förtryck mot HBTQ-personer. Därför ska lagstiftning kring hets mot folkgrupp även omfatta könsidentitet.

Det kan tyckas vara en självklarhet att HBTQ-rättigheter ska värnas. Men med Sveriges tredje största parti med tydlig homofobisk agenda är Pride mycket mer än bara dans, glitter och firande. Det är ett sätt för oss att påminnas om den långa kampen som har varit, och den långa kampen som är framför oss. 

Pride kan inte bara firas en vecka om året. Kampen för ett jämlikt samhälle där vi värnar alla människors rätt att få leva fria liv måste pågå ständigt. Vi ses i paraden under parollen Frihet Kunskap Kärlek!

Malin Lauber (S), Kommunalråd 
Agna Beslija (S), Ordförande SSU Växjö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar