tisdag 8 maj 2018

#124 att bekänna färg - regnbågens alla färger

Idag kom beslutet angående böneutrop eller inte från moskén i Växjö. Inte helt oväntat, godkände polisen ansökan och därmed kan det bli böneutrop från och med fredag. Man kan tycka vad man vill i frågan, det finns många åsikter men socialdemokraterna har haft samma inställning hela iden. Efter min intervju i radio väljer man rubriken "Lauber vill inte bekänna färg" Det handlar inte om att bekänna färg eller inte. Det handlar om att ansökan är gjord hos polisen eftersom detta regleras genom svensk lag. Detta avgörs inte av kommunpolitiker. Polisen har att bedöma ansökan utifrån trafik, ordning och säkerhet och nu har de alltså fattat ett beslut.

Socialdemokraterna i Växjö har gjort ett uttalande gällande migrationspolitiken idag. Det går att läsa i slutet av mitt inlägg. Jag står helt bakom uttalandet och är stolt över att tillhöra Växjö AK. "För mig och många andra handlar socialdemokratin om en demokratisk, humanistisk reflex som sitter i ryggraden. Den handlar om medmänsklighet och solidaritet" Så sade jag första maj och det gäller idag.

På tal om att bekänna färg så tycker jag o regnbågens alla färger. I Växjö pågår Pride - en vecka där vi mer än annars pratar om öppenhet, tolerans och om att människor ska kunna vara fria i sina liv.  Jag tycker det är väldigt mycket viktigare att prata om än böneutrop. Det borde få stort medialt utrymme, inte bara som en färgglad fest, utan som en manifestation för människors rätt att leva sina liv i frihet. Det är långt ifrån självklart. I eftermiddags och ikväll hade vi en tipsrunda vid Växjösjön i regnbågens tecken. Fint att vara vid sjön och träffa många Växjöbor. Alla vi träffade idag var trevliga och vänliga. Möten med människor stärker mig!
UTTALANDE FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I VÄXJÖ
Socialdemokraterna i Växjö vill se en solidarisk migrationspolitik. Vi anser att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar bra etablering. Vi anser därför att permanenta uppehållstillstånd ska vara huvudregel och att möjligheterna till familjeåterförening måste förbättras. Situationen i exempelvis Afghanistan är enligt vår uppfattning sådan att utvisningar av unga dit inte bör verkställas. Barn i vårt land måste tillförsäkras goda villkor oavsett om deras föräldrar vistas lagligt i landet eller ej. Vi tar avstånd från all retorik som kan ses som utpekande och skuldbeläggande mot människor födda i andra länder än Sverige som flytt hit för sina liv. Vår övertygelse är att människor gör det de är nödda och tvungna till. Vi har tilltro till att människor gör sitt bästa utifrån sin situation och de chanser de får. Det är viktigt att alla länder tar sitt ansvar för flyktingsituationen i världen. Socialdemokraterna i Växjö anser att Sverige som ett rikt och solidariskt land ska ta ansvar för mer än vår andel.
Styrelsen för Socialdemokraterna i Växjö
genom Gunnar Storbjörk, ordförande

1 kommentar:

  1. "Vi tar avstånd från all retorik som kan ses som utpekande och skuldbeläggande mot människor födda i andra länder än Sverige som flytt hit för sina liv".
    Mycket bra uttalande av S i Växjö. Malin du blir en bra statsminister efter Löfven, hjärtat på rätt ställe. Det går inte att kopiera fascistpolitik och tro att det är en väg att vinna ett val, det ökar bara hatet i samhället. Galenskapen hos fascisterna har ingen gräns. Demokratin i landet står under ett stort hot i detta valet. Vi måste värna demokratin och alla människors lika värde varje dag, varje sekund, vi får inte vika en tum, inte en millimeter.

    SvaraRadera